Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Régi Zene Vácott

Régi Zenei Napok és Nemzetközi Bartók Szeminárium Fesztivál 1Logo

Az 5 éve megújult Filharmónia Magyarország sajtótájékoztatón mutatta be június 4-én az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetben a különleges nyári fesztiválkínálatát, amely a Régi Zenei Napok Fesztivál, a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál eseményeit foglalja magában.

1RegiZeneijoA sajtótájékoztatón részt vettek: Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója,

Vashegyi György, MMA elnöke, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus művészeti vezetője, Fekete Péter, EMMI államtitkár és Hamar Zsolt, Liszt Ferenc díjas karmester.

Filharmónia Magyarország idén nyáron is közel hozza a klasszikusokat a közönséghez. Mind a régi zenét kedvelők, mind a Bartók – életművel rokonszenvező nézők találhatnak kedvükre valót a fesztiválokon – mondta Szamosi Szabolcs a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója.

Régi Zene – újratöltve Vácott

A régi zene legpatinásabb eseményét Vácon rendezik meg június 30 – július 7 között a Váci Egyházmegye támogatásával. A város templomai, a Püspöki Palota termei, bensőséges hangulatot biztosítanak a koncerteknek, ami ehhez a zenei stílushoz elengedhetetlen. Vác, a Duna – parti város, egy hétre az európai régi zene fővárosa lesz!

Az eseménysorozat nyitókoncertjén Baráth Emőke társaságában fellép a Vashegyi György által vezetett világhírű Orfeo Zenekar és a  Purcell kórus. A fesztivál eseményeit nemzetközi kurzusok egészítik ki, melynek központi témája idén J.S. Bach h-moll miséje, amit a Capella Savaria és a Purcell  kórus ad majd elő Alois Glaszner vezénylésével, a rendezvénysorozat zárásaként július 7-én a váci Székesegyházban.

A fesztivál egy budapesti helyszínnel is bővül. Megismételhetetlen pillanatként a Régi Zenei Napok professzorai közös koncertet adnak július 3-án 20 órakor a budapesti Német-ajkú Református Egyházközség templomában.

A fesztiválhoz két ingyenes családi nap is csatlakozik.

Június 30-án a Budai Várban a Magyar Nemzeti Galériával és a Budapesti Történeti Múzeummal együttműködve mini koncertekkel és gyermekfoglalkoztató programokkal várják a szórakozni vágyókat.

Július 7-én Vácott, a belvárosi Dunaparton izgalmas, zenés várostörténeti vetélkedővel, rendhagyó orgona bemutatóval várják a családokat.

Szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium

A Bartók szeminárium előadójaként részt venni, óriási megtiszteltetés, ez a patinás fesztivál a fantasztikus egyéniségek által lett azzá ami!

Idén július 14 – 22 között a tanulni vágyók, a dal és az opera mesterkurzuson magától A kékszakállú herceg várának jól ismert Juditjától, a Kossuth -díjas Komlósi Ildikótól leshetnek el mesterfogásokat. A zongora mesterkurzuson Balog József, a fuvola mesterkurzuson Ittzés Gergely tanítja a jövő zenészeit. A karmester kurzust Hamar Zsolt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója tartja.

Mivel 100 éves A kékszakállú herceg vára, ezért ebben az évben ezt az operát tekinti központi elemének a fesztivál. Hamar Zsolt izgalmas művészi elképzelésének lehet tanúja a közönség a fesztivál záróakkordjaként, aki azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy az a perverz helyzet állt elő, hogy operát is vezényelhetek.

A Filharmónia Magyarország szeretettel várja a zene szerelmeseit a programokra. Honlap: www.filharmonia.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.