Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

ÉVOSZ – Munkavédelem

ÉVOSZ – Egészség és biztonság fejlesztése az építőiparban

Koji László az ÉVOSZ elnöke sajtótájékoztatót tartott ” A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése az építőiparban” témában július 26-án. Az eseményen részt vett Máté Klára, Nagy Lajosné és a Projektben érintett munkatársak, szakértők …

Az építőipar veszélyes ágazat. A munkaeszközök, az anyagok, egyes munkafolyamatok és technológiák veszélyt hordozhatnak, amelyek mind-mind kiválthatnak balesetet a bennük rejlő kockázatok miatt. A veszélyforrások között nagy számban megtalálhatók a fizikai tényezők, a kültéri, szabadtéri, magasban, vagy mélyben végzett veszélyes munkavégzés – mondta Koji László.

Kecskeméten, Székesfehérváron és Debrecenben a munkáltatók és munkavállalók részére májusban és júniusban információs napokat tartott az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és az Építő-, Fa- és Építőanyag-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (ÉFÉDOSZSZ) a GINOP-5.3.4-16-2016-00006 azonosító számú nyertes pályázata keretében “A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése az építőiparban” címmel.

Az utóbbi évek ellenőrzési tapasztalatai alapján a megtörtént balesetek, a halálos és súlyos munkabalesetek, a munkahelyi egészségkárosodást szenvedett munkavállalók nagy száma egyértelműen alátámasztja azt a feltevést, hogy az építési munkahelyeken a munkáltatók nem kellő hatékonysággal tesznek eleget a munkavédelmi törvényben megfogalmazott feladataiknak.

A helyes munkavédelmi kultúra része, hogy magunk mellett másokra is gondoljunk. Segítsük egymást az egészséges és biztonságos munkakörnyezet kialakításában, a veszélytelen eljárások alkalmazásának megismertetésében. Csak azoknál a munkáltatóknál lehet színvonalas, az egészségre nem ártalmas munkahelyi környezetet kialakítani, ahol a vezetők, de hangsúlyosan az elsőszámú vezető elkötelezett a munkahelyi biztonság javításában, az egészségre ártalmas munkakörnyezet felszámolásában – hallottuk a sajtótájékoztatón.

Két összefoglaló szakmai anyag is elkészült a munkaadók és munkavállalók részére “Munkahelyi egészség és biztonság az építőiparban” címmel, amely azzal a céllal jelent meg, hogy javítsa a munkavédelmi oktatást.

2EvoszAz összefoglaló kiadványok az építőipart is jól ismerő munkavédelmi szakértők közreműködésével készültek el. Ezzel segítséget szeretnének adni, hogy a jelentősebb, az építési munkahelyi biztonságra vonatkozó szakma-specifikus eljárásokra, szabályokra és rendeletekre felhívjuk a figyelmet a munkavédelem irányításában résztvevőknek, eredményes megelőző munkájukhoz. – mondta Koji László az ÉVOSZ elnöke..

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által vezetett konzorcium a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével (MGYOSZ), az Építő-, Fa- és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetségével (ÉFEDOSZSZ) együtt valósítja meg a projekt célkitűzéseit, melyre négy helyszínen kerül sor: Debrecen, Kecskemét, Székesfehérvár, Zalaegerszeg.

Szakértőik: Arató Zoltán, Balogh Katalin, Dr. Bereczki Edit, Perlaki Géza, Somogyi Gyula.

A projekt honlapja: https://www.nincsbaleset.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.