Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Passzívház Angyalföldön

Újabb passzívházat adtak át Angyalföldön

Átadták a Kartács utca 14 szám alatti új lakóépületet amely passzívház. Az eseményen részt vett a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója, dr. Palatka Lívia és dr. Tóth József polgármester, aki beszélt a XIII. kerület bérlakás építési programjáról is.

1TothcimlapjoMegtudtuk, hogy a XIII. kerületi Önkormányzat 2002-ben indította bérlakás-programját. Azóta 9 helyszínen 576 lakást épített. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva az önkormányzat 1000 család jobb életkörülmények közötti lakhatását tette lehetővé.

A XIII. Kerületi Önkormányzat bérlakás-építési programjának keretében épült föl a Kartács utca 14. szám alatti ötemeletes lakóház is, amely száz százalékban önkormányzati tulajdonú.

A 23 lakás egy- és kétszobás. Átlagos alapterületük 40-50 négyzetméter. Az első emeleten 2 lakást mozgáskorlátozottak részére alakítottak ki. Az épület teljesen akadály-mentesített, a lépcsőházi lifttel a pince és az ötödik emelet között lehet közlekedni. A pinceszinten, a mélygarázsban, illetve a földszinten a lakásszámnak megfelelően 23 gépkocsi-beálló van kialakítva.

Az építkezés 2016 novemberében kezdődött és 2018. augusztusig tartott. 3100 köbméter földet mozgattak meg, 1630 köbméter – közel 3800 tonna – betont, 180 tonna betonacélt és 1200 km cölöpöt használtak fel. A kivitelezést közbeszerzési eljárás keretében az FK-RASZTER Zrt. végezte. Az építés költsége bruttó 961 millió forint volt.

1KartacsjoAz épület fűtése a legmodernebb fűtési-hűtési rendszerrel történik. A központi kondenzációs gázkazán az üzemeltetési biztonság érdekében indokolt esetben rásegít a fűtésre. A lakások komfort szellőzéssel ellátottak.

Az épület az önkormányzat korszerű és környezetbarát energetikai megoldások melletti elkötelezettsége jegyében megfelel a passzív ház kritériumoknak. Minden lakás közmű fogyasztása egyedi méréssel történik. Az épületben épület-felügyeleti – távriasztással és épületautomatikai rendszerrel működik. A lakók számára játszótérrel felszerelt, füvesített, cserjékkel beültetett pihenőkert is tartozik. 1Kkert

A bérleti díj 2018-ban 867 Ft/m2/hó+ÁFA, a fecskelakások bérleti díja 467 Ft/m2/hó+ÁFA; ezt kompenzálja az energetikailag környezetbarát kivitelezés, amely rendkívül alacsony rezsiköltséget jelent.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.