Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Mese óvoda XIII. kerületben

Átadták a Mese tagóvodát a XIII. kerületben

Pedagógusok és más szakemberek bevonásával arra törekszünk, hogy a gyermekek számára különleges pluszszolgáltatásokat is nyújthassunk a korszerűsítésekkel. Egyedi játszószerek, fejlesztő eszközök is segítik a nevelő tevékenységet – mondta Dr. Tóth József Budapest, XIII. kerület polgármestere, a Mese tagóvoda augusztus 31-i, ünnepélyes átadásán. 1MeseLogo

Megtudtuk, hogy a XIII. kerületi Önkormányzat egyetlen nevelési év alatt 682 millió 421 ezer forintból teljes körűen korszerűsítette a Mese tagóvodát az Esküvő közben. Az épület teljes gépészeti és elektromos rendszere megújult, amivel az intézmény üzemeltetése és használata hosszú távon is fenntartható és környezettudatos lett, továbbá egyedi mozgásfejlesztő játszószerek, fényterápiás sóbarlang, mászófal, kézműves szoba és mesekuckó is segítik az idejáró gyermekeket harmonikus fejlődésükben.

Mivel az állam átvette az iskolák működtetését, ezért a XIII. kerület elsősorban az óvodái korszerűsítésére koncentrál. A tíz év alatt 8 milliárd forintot fordított óvodáinak korszerűsítésére, csak 2018-ban már eddig 770 millió forintot.

1TothcimlapHosszú évek óta magas életminőséget biztosító, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődési pályára került a XIII. kerület – mondta Dr. Tóth József, polgármester. Majd hozzátette, hogy a kerületben emelkedik a gyermekszületések száma. Jelenleg 3300 óvodáskorú gyermek ellátását biztosítja a XIII. kerület olyan színvonalon, amely versenyben van az alapítványi; egyházi és magánóvodák szolgáltatásaival. A XIII. kerületi óvodák korszerűsítésébe az építészeti megoldások, eszközbővítések éppúgy beletartoznak, mint a színes óvodai programok kidolgozása vagy a modern, egyéniségközpontú pedagógiai programok bevezetése, illetve az óvodai dolgozók többirányú motivációja.

A kerületi óvodafejlesztési programra évente 700-800 millió forintot fordítanak. A Mese tagóvoda felújításán túl, idén a XIII. kerületi Önkormányzat további csaknem 270 millió forintot fordított más óvodáinak felújítására. Az óvodafejlesztések keretén belül szeptemberben elkezdődik a Vizafogó tagóvoda bővítése is.

Bejártuk a felújított Mese tagóvodát. A földszinten 4 csoportszoba, a tornaszoba, illetve funkcionális helyiségek találhatók, valamint akadálymentes szülői WC és egy tálalókonyha. Ugyancsak a földszinten vannak az óvodavezetői és óvodatitkári irodák is. Az emeletre 3 csoportszoba került, és a mosdóval felszerelt orvosi szoba is. A tetőtérben alakították ki a nevelői szobát és a fejlesztő szobákat. A játszóudvaron kicserélték az elöregedett játszószereket, öntött gumi- és műfű-burkolatokat készítettek, új udvari játékokat telepítettek – köztük kalózhajót, játszóházakat, ovi-foci sportpályát futballkapukkal.

A kerületi óvodák közül a Mese tagóvoda az első, ahol képzőművészeti műhelyt és mesekuckót hoztak létre a gyermekek művészeti neveléséhez. A művészeti nevelés az intézmény pedagógiai sajátossága, amelybe jól illeszkedik a két műhely által nyújtott harmonikus személyiségfejlesztő lehetőség.

A kellemes közérzetet szolgálja az udvaron elhelyezett vizes játék négyállásos zuhanyfejjel, a kétállásos párásítóval és az ivókúttal. Az épület tűz elleni védelmét beépített tűzjelző központtal oldották meg. Új vagyonvédelmi és videós őrző-védőrendszert is telepítettek a nagyobb biztonság érdekében.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.