Search
hétfő 20 május 2024
  • :
  • :

Színházak Éjszakája 2018

Színházak Éjszakája

Szeptember 22-én immár hetedik alkalommal rendezik meg a Színházak Éjszakáját Budapesten. Az évadnyitó színházi fesztiválhoz közel 200 programmal 31 teátrum csatlakozott, amely Tarlós István főpolgármester úr fővédnöksége mellett, dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes asszony és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával valósul meg, jelentették be a sajtótájékoztatón, amelyet az Örkény Színházban tartottak 2018. szeptember 4-én.

2SzalayA rendezvényen részt vett dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes asszony, Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója és Komáromi György a Színházak Éjszakája projektvezetője.

A rendezvénynek ebben az évben is az a legfőbb célja, hogy közvetlenné tegye a közönség és az alkotók kapcsolatát. Jó érzés, hogy a budapesti színházi élet színe-java együtt gondolkodik ilyenkor azon, hogyan tegyük különlegessé ezt az éjszakát – mondta a sajtótájékoztatón Komáromi György, a Színházak Éjszakája projektvezetője.

3SzinhazakEzen az estén nyílt próbákra, közönségtalálkozókra és csak erre a napra összeállított, különleges programokra lehet ellátogatni.

A kulisszajárások mellett, többek közt tánctanítással, színházi karaoke-val, versszínházzal, komplett előadásokkal és bizonyos produkciókból kimaradt jelenetekkel, műhelytitkokkal, színházi mesterségek bemutatójával, sőt vihar előtti csenddel, pizsi party-val, kritika kritikával, improvizáció-oktatással, színész-simogatóval, színházi rapid randival várják az érdeklődőket.

Tavaly már óriási népszerűségre tettek szert a színházi városséták. Idén az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet valamint a KÉK – Kortárs Építészeti Központ szervezésében eredhetnek az első pesti színtársulat nyomába az érdeklődők, csodálkozhatnak rá a Pesti Broadway építészetére vagy épp az eltűnő és születő budai színházakra. Ha pedig véget ért az utolsó program is, afterparty-ra várják a közönséget a TRIP Hajón, többek közt a BEKVART zenekarral és noÁr-ral.

Az idei év újdonsága, hogy a nézők jobban megismerhetik az intézmények színház-pedagógiai tevékenységét. Mára a legtöbb színház feladatának tekinti, hogy az előadások megtekintésén túl közös gondolkodásra invitálja a közönséget, akik így részesei lehetnek az alkotófolyamatnak. A csatlakozó teátrumok közül többen is színesítik műsorukat ezen a napon színház-pedagógiai programokkal.

1IgCimlapSzintén újdonság, hogy a GreenGo-val, Budapest első elektromos autómegosztó rendszerével fogott össze a Színházak Éjszakája. Amíg a korábbi években tömegközlekedési eszközök, bicikli és gyalogos útvonalak igénybevételére buzdították a közönséget a szervezők, most 18 órától éjfélig GreenGo transzfereket is biztosítanak a résztvevőknek, akik az autókat a Vígszínháznál és a Madách Imre úton találják majd meg. A karszalaggal rendelkező utasokat a GreenGo sofőrei szállítják majd a kiszemelt színházhoz.

Egyetlen karszalaggal látogathatók a Színházak Éjszakája programjai, valamint a színház-történeti séták, amelyet a programban résztvevő színházak szervezési osztályán vagy jegypénztárában, illetve a www.szinhazakejszakaja.hu és www.jegy.hu oldalon lehet megváltani. A korlátozott nézőszámú előadásokra érdemes előzetesen helyet foglalni szeptember 10. és 16. között.

A Színházak Éjszakája idén Péterfy Borit és zenekarát valamint a rapper Saiid-ot is megihlette, így született meg a színházi referenciákat tartalmazó számuk.

RÉSZTVEVŐ SZÍNHÁZAK: ÁTRIUM, Baltazár Színház, Bethlen Téri Színház, Budapest Bábszínház, Budapesti Operettszínház, Dumaszínház, Erkel Színház, Hatszín Teátrum, Játékszín, József Attila Színház, Jurányi Inkubátorház, Karaván Színház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Magyar Színház, Momentán Társulat, Ódry Színpad I Színház- és Filmművészeti Egyetem, Örkény István Színház, Ferencvárosi Pinceszínház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, RS9 Színház, StúdióK Színház, Szkéné Színház, Trafó, TRIP, Turay Ida Színház, Újszínház, Vidám Színpad, Vígszínház.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.