Search
csütörtök 13 június 2024
  • :
  • :

Láng Művelődési Központ

Megújult a Láng Művelődési Központ

Az idén nyolcvan éves XIII. kerület fejlődésének szimbolikus eseménye a felújított Láng Művelődési Központ, melynek átadó ünnepségét szeptember 7-én tartották. Megőriztük a múlt értékeit, és hozzájuk illesztettük a 21. századi technológiát – mondta dr. Tóth József polgármester.

Modernizálták a Láng Művelődési Központot, de meghagyták az épület „retro” jellegét, hangulatát. Azt is figyelembe vették, hogy az évtizedek alatt megváltoztak a művelődési-kulturális centrum iránti igények. A beruházásra a XIII. Kerületi Önkormányzat 1,3 milliárd forintot fordított.

2LangA kivitelezés közbeszerzési eljárás keretében 2017. január 2-án kezdődött, és 2018 nyarán fejeződött be. Az épület teljes energetikai korszerűsítésével, hőszigetelésével és a vadonatúj épületgépészeti rendszerrel az üzemeltetés gazdaságosabbá is vált. Az épület akadálymentes, 3 új liftet is felszereltek. A színháztermet a legmodernebb digitális hang- és fénytechnikai eszközökkel, egyebek mellett energiatakarékos LED színházi lámpákkal alakították ki. A beépített berendezések a színházi előadások, a koncertek és a konferenciák eltérő igényeit is képesek kiszolgálni.

A polgármester felidézte a Láng gépgyár történetét. Láng László 1873-ban telepítette át gépjavító műhelyét a Váci útra. Az 1890-es évek elején az ország gőzgépszükségletét szinte teljes egészében a Láng fedezte. A budapesti földalatti generátorainak meghajtó gőzgépét a Láng gyár készítette. A 20. század első éveiben kezdték el gyártani a később oly fontossá és speciális termékké vált gőzturbinákat, majd az 1910-es évektől a dízelmotorokat és kazánokat. Láng Lászlónak fontos volt, hogy dolgozói művelődhessenek, szórakozzanak, erre biztatta is őket, támogatta is ezt az önszervezőző művészeti tevékenységüket.

A Láng Kultúrház a gyári sportkörhöz kötődően indult a harmincas évek végén az 1929-ben alakult Tisztviselői Dalkörrel, a biliárd-, turista-, fotó-, bridzs- és műkedvelő-szakosztállyal. 1949. augusztus 20-tól a Láng Kultúrház – művelődési otthon lett. A meglévő amatőr művészeti csoportok szimfonikus zenekar, dalárda, színjátszók mellett újak is alakultak, például fúvószenekar, néptáncosok, bábcsoport. Megszervezték a Dolgozók Általános Iskoláját, s különböző szakmai tanfolyamokat is indítottak. 1968-ban a SZOT, a Vasas Szakszervezet és a Láng Gépgyár dolgozóinak összefogásával átépítették a művelődési házat. Ennek költsége akkor 20 millió forint volt.

Az újjáépített Láng Művelődési Központot 1970. január 14-én adták át. Az intézmény fenntartója a Láng Gépgyár volt, működtetője a szakszervezeti bizottság. Továbbra is lényeges szerepet töltött be a gyár dolgozóinak tanulásában, művelődésében, szórakozásában. Ugyanakkor kifelé is nyitott filmklubokkal, színházi előadásokkal, vasárnapi matinékkal, könyvtár- és hírlapolvasó szolgáltatással. A magyar eszperantisták székhelye is itt volt. Országos hírű volt a vasútmodellező klubja. Mindig feladatának tekintette az öntevékeny művészeti csoportok felkarolását. Bevételeinek háromnegyed részét saját forrásból teremtette meg. A hetvenes években csak erősítette a legendáját a „Láng”, helyet adott rock- és beatzenekaroknak.

A „Lánghoz” kötődött a Hungária és az M7-es együttes. Az utóbbi a Gemini, Metro, Hungária kivált tagjaiból szerveződött. Évekig a Láng Művelődési Központ aulájában tartották a lottósorsolást; a mostani felújítással megőrizték a majdnem 1 méter átmérőjű régi totó-lottó szimbólumot. Az ingatlan 1997 márciusában került a XIII. Kerületi Önkormányzat tulajdonába a Fővárosi Önkormányzat és a XIII. Kerületi Önkormányzat megállapodásával, miután a Láng Gépgyártól megvásárolták.

1LangkulcsDr. Tóth József polgármester beszéde végén jelképesen átadta a „Láng” kulcsát a Láng Művelődési Központ igazgatójának és a Közművelődési Egyesület társadalmi elnökének Veisse Istvánnak.

Láng Művelődési Központ Közművelődési Egyesületet

A rendszerváltáskor az addigi szakszervezeti (vállalati) művelődési házak egyik napról a másikra fenntartó és működtető nélkül maradtak. A Láng kultúrházat használó civilszervezetek és magánszemélyek úgy döntöttek: megóvják a helyet. Megalakították az Angyalföldi Láng Művelődési Központ Közművelődési Egyesületet (rövidített neve: Láng Művelődési Központ). Az egyesület – önálló jogi személyként – az intézmény fenntartója és működtetője; 1998. január 1-től közhasznú szervezet. Célja: a tagjai és a területi vonzáskörébe tartozók számára a kulturális, közművelődési, önképzési, szórakozó-szabadidős lehetőségek és tevékenységek, illetve ezek feltételeinek biztosítása. Az egyesület meghatározó szerepet tölt be a XIII. kerületi közművelődési és civil feladatok ellátásában; több mint húsz közművelődési egyesületet fogad be, szakmailag segítik és támogatják őket. Túl ezen – klubkönyvtárat működtetnek, szabadidős tevékenységeket szerveznek, kiállításokat, fesztiválokat, bemutatókat rendeznek, más eseményekkel az egészséges életmód kialakítását is elősegítik. Az egyesület civilszervezeteinek közel ezer aktív tagja van; 65 százalékuk kerületi lakos.

A XIII. kerület évente 4000 kulturális rendezvényt tart 5 színtéren és 7000-8000 sporteseményt 5 telephelyen.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.