Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

MOL-Campus

MOL-Campus alapkőletétel

A Kopaszi gátnál 2018 október 2-án Tarlós István főpolgármester, Hernádi Zsolt a Mol elnök-vezérigazgatója és Búzás Eszter a Mol projektmérnöke letették a Mol Campus alapkövét.

Tarlós István köszöntőjében elmondta, hogy aki nem alkalmaz új megoldásokat, az új bajokkal szembesülhet. Budapest városszerkezete a 19. század második felében alakult ki. A Budapest-program 10 éve született meg, amelyben a múlt értékeinek a megőrzése mellett, a modern építészet, az okos várost jellemző innovatív megoldások is helyet kaptak.

Kopaszi-gát térségében új városközpont jön létre a 21. század jegyében. A most építendő magas-ház nem zavarja meg a világörökségi látképet.

Mértékadó építészek szerint a magas házak jelek, amelyekre szüksége van egy nagyvárosnak. Az épület körüli viták legalább annyira politikai, mint szakmai indíttatásúak. A Mol Campus a jövőben is vitákat fog kiváltani. A 21. század a városok kora, a legtöbb Magyarországon működő nagy cég székhelye Budapesten van. A főváros vezető pozíciójának a megtartásához elengedhetetlen a vonzó üzleti környezet megteremtése. Mindez nem történhet meg jelentős ingatlanfejlesztések nélkül.

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója az alapkőletétel előtt, ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a Mol innovatív és a fenntarthatóságot szem előtt tartó energetikai cég, ezért a saját beruházásában épülő új irodaháza is innovatív épület lesz, Magyarországon eddig még nem látott megoldásokkal, technológiai újdonságokkal.

1HernadiZsoltA vállalat 2030-as stratégiájával összhangban döntött úgy, hogy megépítik az új, dolgozókat középpontba állító székházat, amely 120 méter magas, 28 emeletes lesz, 2021-re készül el és a főváros legmagasabb épülete lesz. Olyan irodaépületet épít a MOL, amilyet még nem látott Magyarország. A célunk, hogy az új irodaházzal hazánk legjobb munkaerejét hívjuk ide. Nem kötünk kompromisszumot az építkezés során, mert mi a legjobbat akarjuk megépíteni.

A jövő generáció igényeihez alakítjuk ki az irodaházat. Nem lesz senkinek saját szobája, vagy íróasztala, a vezérigazgatónak sem. A Mol Campust nemcsak a dolgozóknak, hanem az egész városnak építjük, a lehető legtöbb teret megnyitjuk a budapestiek előtt. Ezzel a székházzal a jövőt építjük!

Zöld terek a központi átriumtól egészen a tetőteraszig, az épület egészét keresztülszövik, így hozva közelebb a természetet a munkahelyhez. E terek közösségi katalizátorok is, hiszen segítik a kollégák együttműködését, de elősegítik a kikapcsolódást és az inspirációt is. Az épület magjának eltolásával tágas, rugalmas tereket hoztunk létre, melyek együttműködésre és közös munkavégzésre inspirálnak. A beáramló természetes fény és a hőmérséklet szabályozására a legfejlettebb technológia szolgál azért, hogy a legtökéletesebb körülményeket teremtsük meg munkatársainknak.

Az alsóbb szinteken étterem, kávézók, illetve a munkavállalók által használható további létesítmények találhatóak, míg az irodaterek a felsőbb szinteken kapnak helyet. Az épületben 21 lift lesz.

1FintaAz a célunk, hogy az épület a legtöbbet hozza ki környezetéből, így nem csupán fenntartható megoldást, de mind Budapest, mind Magyarország számára új viszonyítási alapot is kínál. A MOL Campus célja, hogy megőrizze a kapcsolatokat egy olyan városi közösségben, ahol az emberek gyalog vagy kerékpárral érkeznek munkahelyükre. Az épületben tartózkodók közvetlen kapcsolatot teremthetnek a külső környezettel, a tiszta levegővel, a természetes fénnyel és a panorámával is.

A költözés több mint 2200 főt érint, de az épület 2500 munkavállalónak biztosít 21. századi körülményeket, így rugalmasak lehetünk a jelenlegi munkaerő számának növekedése esetén is.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere, kérdésekre válaszolva, arról is beszélt, hogy hamarosan tárgyalnak a Budapest 2020-2030 programról, melyben a magas épületek esetében felülvizsgálat lesz. A magas-házak helyei véglegesen még nincsenek kijelölve, ha nem lesz ilyen átpolitizált időszak, akkor meg lehetne pontosan határozni ezeket, és ezeket ki is fogják jelölni a következő évtizedről szóló programban.

Hernádi Zsolt kérdésekre válaszolva elmondta, már most ikonikus épület a Mol Campus és be fog épülni a cég arculatába. A 120 méteres magasság egyáltalán nem számít toronyháznak, de mindezek ellenére a legmodernebb katasztrófavédelmi sztenderdeket építik be az épületbe. Vannak költségbecslések az irodaház értékére, de a fő cél, hogy a legjobb irodaházat hozzák létre. A következő három évben 800 milliárd forintot fognak Magyarországon befektetni. A régi ingatlanokkal kapcsolatban elmondta, hogy van rájuk igény, körülbelül 55 ezer négyzetméternyi terület szabadul majd fel a kiköltözések révén.

Az épületet a brit Foster + Partners, valamint a magyar FintaStudio tervezte.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.