Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Méz kampány

Legyen minden nap, mézes nap!

Az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös sajtótájékoztatót tartottak a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Kerengőjében október 15-én, ahol az őszi mézfogyasztást ösztönző kampányt útjára indították “Legyen minden nap, mézes nap!” szlogen jegyében.

1MezcimlapA sajtótájékoztatón részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, Bross Péter az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Ondré Péter az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója, Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, dr. Estók János a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója és Lesti Kitti, a 2018/2019-es év mézkirálynője.

A megjelenteket Dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy a múzeum a vidéki Magyarországot szolgálja. Feladata bemutatni a vidéki embereket, a termékeket és a feldolgozást is. A méhészet ősi mesterség. A méhek tevékenysége rendkívül fontos, a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés mintegy 85 százaléka függ a beporzástól, nélkülük az élelmiszerellátási lánc felborulhat.

2MezNagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy Magyarország méz nagyhatalomnak számít, Európában itt a második legnagyobb a méhsűrűség, ugyanakkor a mézfogyasztásban még nem szerepel az ország az élen. Belföldön mintegy 20 ezer méhész 1,2 millió méhcsaláddal gazdálkodik. Az ágazatnak idén nehéz időjárási körülményekkel kellett szembenéznie, emellett állat-egészségügyi nehézségek is adódtak, de vannak gondok az értékesítésnél is. Az idén közepes mennyiségű mézet állítottak elő a méhészek az előző évekhez képest.

Ondré Péter, az AMC ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a magyar méz kiváló minőségű! Sajnos sok a hamisítás a piacon, de aki magyar mézet vesz, valódi mézet vesz. A méz nem csak finom, de egészséges is! A mézfogyasztás előnyeit rádiókampánnyal népszerűsítik, a fiatalokat a közösségi médián keresztül szólítják meg, emellett országszerte különböző rendezvényeken is reklámozzák a mézet. A hangsúly a fogyasztáson van.

Bross Péter, az OMME elnöke szerint, ha az országban az egyedülálló háztartásban élők negyedévente, a családosok pedig kéthavonta egy kilogramm mézet vásárolnának, akkor a termelt mennyiség teljes mértékben lefedné a belföldi fogyasztást. Ha magyarok 60-70 százaléka minden reggel egy teáskanál mézet megenne, akkor a Magyarországon termelt összes méz elfogyna. Ez nagyban segítené a méhész ágazatot.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke hangsúlyozta, az agrárkamara is fontosnak tartja a mézfogyasztást ösztönző kampányt. Évek óta támogatják az Európai mézes reggeli elnevezésű akciót, amely olyan gyermekekhez juttat el mézet, akiknek egy része életében először találkozik ezzel a termékkel. A jövő mézfogyasztóihoz idén 100-150 ezer mézcsomagot juttatnak el. Az Európai Unióban évente átlagosan megtermelt 250 ezer tonna mézből Magyarország 10 százalékkal részesedik. A hazánkban megtermelt méz 80 százalékát (sajnos nem itthon) a határokon túl adják el.

Megismertük a mézfogyasztás élettani hatásait, majd a mézszentelés következett. A sajtótájékoztató végén a Mézlovagrendek szervezésében – az ország 12 Mézlovagrendje vett részt – mézosztás kezdődött a Hősök terén.

A mézfogyasztást ösztönző kampány novemberben és decemberben zajlik. Az iskolai „Mézes reggeli” alkalmával közel 500 intézményben mintegy 100 ezer gyermekhez szeretnének eljutni. Decemberben az érdeklődők a zalaegerszegi Kárpát-medencei Mézfesztiválon, valamint a gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztiválon találkozhatnak a mézes promócióval.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.