Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

CT és MR Centrum

CT és MR Centrum egy éves tapasztalatai a XIII. kerületben

Szakértők segítségével bemutatták a sajtó képviselőinek a XIII. kerületben a Visegrádi utcai CT és MR Diagnosztikai Centrumban az önkormányzati forrásból létrehozott képalkotó központ első évének legfontosabb tapasztalatait, illetve a CT/MR technológia alkalmazásának új vizsgálati lehetőségeit (tüdő, emlő, szív) október 16-án. 1CT

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Tóth József polgármester, dr. Hertzka Péter a XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat főigazgatója és dr. Pajor Péter radiológus főorvos a Diagnosztikai Centrum szakmai vezetője.

Dr. Tóth József polgármester elmondta, hogy a Lendületben a XIII. kerület fejlesztési program egyik legmarkánsabb egészségügyi beruházása az országban egyedülálló CT/MR Diagnosztikai Centrum kialakítása a Visegrádi utcai Szakrendelőben. Az önkormányzati egészségügyi koncepció címe: “Az egészség érték az élet minden területén.” Ami azt is jelenti: az egészség nemzeti érték, lényegi része a nemzet erőforrásának. Ezért is gondolja úgy a XIII. kerület, ha már a törvény is feladatokat ad az önkormányzatoknak az egészségüggyel kapcsolatban, akkor azokat minőségi módon kell teljesíteni. A kerületi egészségügyi koncepció legfontosabb eleme az emberközpontúság, hogy a szolgáltatások személyre szabottan, ne gépiesen működjenek.

2CTA XIII. Kerületi Önkormányzat saját forrásból egy éve indította el a CT és MR Diagnosztikai Centrumát csúcstechnológiájú eszközökkel. Az önkormányzat – szakorvosi vélemény alapján – térítésmentesen biztosítja ezeket a vizsgálatokat a kerületieknek. Az időben diagnosztizált betegek esetei igazolják, hogy a CT/MR Centrum létrehozására nagyon nagy szükség volt. Az önkormányzat egészségügyi szolgáltatásainak régóta lényege a megelőzés, a gyors diagnózishoz jutás és az időben megkezdett gyógyító tevékenység erősítése – tájékoztatta a jelenlévőket a polgármester.

Mint mondta, a statisztikák szerint Nyugat-Európában 1 millió lakosra jut 13 MR, Magyarországon ennek csupán 50 százaléka. Miközben Magyarországon kiugróan magas a rákbetegségek aránya. A XIII. kerületi CT/MR Centrum révén lehetővé vált a XIII. kerületi, legalább egy éve állandó lakcímmel rendelkező páciensek rövid várólistás (2 hét) képalkotó vizsgálata.

Nem álltunk meg az egy éve átadott CT és MR Centrum megnyitásánál – folytatta a polgármester, aki elmondta, hogy a szekunder prevenció kapcsán hangsúlyos az önkormányzat által biztosított stroke-szűrés: az eddigi vizsgálatok 63 százalékban mutattak kóros elváltozást, amely eseteket további vizsgálatokra kellett küldeni. A további négy szűrőszakma – mammográfia, hasi ultrahang, nyaki verőér és bőrgyógyászat – 26 százaléka az eseteknek adott okot újabb orvosi közbeavatkozásra. Folyik a kerületi lézersebészeti központ felállítása, az altatásban végezhető vastagbél vizsgálatokhoz szükséges technológia bevezetése.

Az üzemeltetési közbeszerzési tendernyertes konzorcium a koncessziós eljárás során vállalta a CT/MR Centrum működtetését. Az egy éves tapasztalat azt mutatja: a szerződésben vállalt képalkotói teljesítmény kezdeti emelkedést követően stagnál, jelenleg a nyújtott ellátás 36 százalék. Ezen vizsgálatok során a pácienseknél 90 százalékban több anatómiai régió egyidejű értékelésére is sor került, ami a képalkotó diagnosztika részletes leleteinek bővülésével jelentős plusz információt ad a beutaló klinikus számára – növelve ezzel a gyógyulás esélyét.

Dr. Pajor Péter radiológus főorvos a Diagnosztikai Centrum szakmai vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt egy évben CT és MR vizsgálatot a kerületiek közül összesen 4050 páciens vette igénybe. A XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálat véleménye alapján az általános jellegű CT/MR vizsgálati spektrumon túl, szükséges rendszerbe állítani azokat a korszerűnek számító speciális képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat is, amelyek második lépcsőt jelenthetnek a betegellátásban – a kardiológia, a tüdőgyógyászat, az emlővizsgálatok területén a CT/MR technológia révén.

Dr. Hertzka Péter, a XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat főigazgatója arról beszélt, hogy az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerületiek egészségügyi ellátására, folyamatosan fejleszti egészségügyi szolgáltatásait, csúcsdiagnosztikákat vásárol, kialakítja az arra épülő magas színvonalú szakrendeléseket, páciens orientált kiszolgálást. A XIII. kerület szűrőprogramjai egyedülállóak, a prevencióban nélkülözhetetlenek. Évente mintegy ezer egészségügyi szűrést végeznek a XIII. kerületi rendelőkben; a kiszűrt kóresetek aránya 26 százalék. Valamennyi kiszűrt eset kapcsán az Egészségügyi Szolgálat külön, írásban tájékoztatja a beteg állapotáról a háziorvosát, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban lehessen további orvosi intézkedéseket megtenni.

A Visegrádi utcai szakrendelőbe telepített CT a Revolution HD a platform legújabb tagja. A szakemberek úgy tartják, hogy ez a berendezés biztosítja a ma elérhető legmagasabb felbontást a CT diagnosztikában különleges, ultragyors detektorának köszönhetően.

Magyarországon és Közép-kelet Európában először itt került telepítésre az MR – Signa Voyager 1,5T japán készülék.

Az eseményen részt vett Szanyi Tibor az Európai Parlament képviselője, Angyalföld országgyűlési képviselője, Hiszékeny Dezső, Holopné Schramek Kornélia és Borszéki Gyula alpolgármesterek, az önkormányzat képviselő-testületének több tagja, a sajtó képviselői, kerületi lakosok …

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.