Search
szombat 20 július 2024
  • :
  • :

Operettszínház

Új főigazgató a Budapesti Operettszínház élén

2OperettjoKiss-B. Atilla február 1-én megtartotta első társulati ülését a Budapesti Operettszínházban. Tájékoztatót tartott az átadás-átvételi folyamat lezárásáról, 2019 júniusáig tartó időszak terveiről és művészeti elképzeléseiről, valamint bemutatta az új vezetőség tagjait. A fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumát a társulati ülésen Krucsainé Herter Anikó kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár asszony képviselte. Az első társulati ülésen részt vettek az Operettszínház új vezetésének tagjai: Dr. Kriza Zsigmond ügyvezető igazgató, Apáti Bence balettigazgató, Pfeiffer Gyula főzeneigazgató, Maróti Szilvia gazdasági igazgató és Somfai Péter műszaki igazgató.

Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár megköszönte az előző vezetés munkáját. Mint mondta, a minisztérium számára kiemelkedően fontos a Budapesti Operettszínház, fontosnak tartják a főigazgató úr pályázatában megfogalmazottak szerint a hiteles, tradíción alapuló, értékmentő és értékteremtő kortárs, hazai, közép-európai kulturális élethez igazodó szemléletváltozás iránti törekvéseket.

Kiss-B. Atilla elmondta, célja a színházat a stratégiai fontosságú nemzeti kulturális intézmények minőségi szintjére emelje, amelyet sok műhelymunkával, szakmai műhelyekkel, sok és hatékony próbával, átgondolt repertoárválasztással, kiváló szakemberek bevonásával, itthonról és külföldről, rangos, elismert, sikeres rendezők meghívásával képzel el. Hangsúlyozta továbbá a színház társulati létének fontosságát. „Ezt a társulatot, a társulatszellemet kívánom erősíteni. Azt akarom, hogy tudatosan és következetesen dolgozzunk azon, hogy nem egymást legyőzve, hanem egymást magunk fölé emelve legyünk sikeresek”.

3OperettjoA főigazgató megerősítette, hogy az előző vezetés által bonyolított idei színházi évad tervezett műsorában és bemutatóiban nem lesz változás.

Ennek értelmében a társulat februárban a Dubai Operában vendégszerepel a Víg özvegy című operettel, áprilisban színpadra kerül Molnár Ferenc Liliom című műve alapján készült Carousel, májusban pedig Szerb Antal A Pendragon legenda című művéből készült musical.

Az új vezetés első bemutatója Kálmán Imre Csárdáskirálynője, amely a Budapesti Nyári Fesztivál keretén belül, a színház művészeivel, zenekarával, ének- és balettkarával júliusban és augusztusban látható majd a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás ezt követően beköltözik a kőszínházba.

Szintén a nyárhoz kapcsolódóan beszélt a Budavári Palotakoncertekről, amely a korábbi évekhez hasonló együttműködésben valósul majd meg. Kitért továbbá az izraeli magyar kulturális évadra, amelynek nyitó gáláit szintén az Operettszínház társulata adja majd, szeptemberben pedig az addigra felújított Menyasszonytánc kerül színpadra Tel-Avivban. A jövőben is vendégeskedik a társulat a Bajai Szabadtéri Színpadon, és tárgyal a Szépség és a Szörnyeteg musical német nyelvű turnéjának őszi folytatásáról is.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.