Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Magyar Táncművészeti Egyetem

Magyar Táncművészeti Egyetem

Jeles művészekkel, kiemelkedő alkotókkal erősíti művészeti vezetését a Magyar Táncművészeti Egyetem tudtuk meg a 2019. március 29-i sajtótájékoztatón az Egyetem rektorától Dr. Bolvári-Takács Gábortól.

MTE-konzisztoriumA Magyar Táncművészeti Egyetem konzisztóriumának tagjai is bemutatásra kerültek az eseményen: Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója, dr. Kóczán-Győri Judit kancellár, ifj. Harangozó Gyula a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója, Szakály György rektor-helyettes.

A testület elnöke Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója.

A szenátus véleményének kikérésével a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora önálló művészeti vezető munkakört hozott létre az eddigi rektor-helyettesi feladatok egy részének leválasztásával. Az új funkciót augusztus 1-jétől Volf Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas érdemes művész, főiskolai docens, címzetes főiskolai tanár látja el.

A szenátus a rektor javaslatára létrehozta az intézményben működő Művészeti Tanács „külső tagjainak” intézményét is. A külső tagokat a rektor kéri fel, az Operaház Mesterművésze, a Nemzet Művésze, valamint a kiemelkedő szakmai munkásságú táncművészek és koreográfusok köréből. A most elsőként felkért külső tagok, Orosz Adél, Pártay Lilla, Keveházi Gábor és Hágai Katalin Kossuth-díjas balett-művészek évek óta részt vesznek az intézmény házi versenyeinek zsűrijében és szakmai vizsgáinak bizottságaiban, valamint részt vállalnak a hallgatók nemzetközi megmérettetésekre való felkészítésében.

Bejelentésre került, hogy a Tánc Világnapja (április 29.) alkalmából április 28-án, vasárnap a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Táncpedagógusok Országos Szövetsége hagyományteremtő szándékkal Nagy Táncválasztó workshopot szervez Budapesten, valamint öt vidéki nagyvárosban. Az egész napos programban a látogatók ingyenes táncórákon, kerekasztal-beszélgetéseken, táncfilm vetítéseken és színháztermi tánc előadásokon vehetnek részt.

A Nagy Táncválasztó ötlete Török Jolántól, a Táncpedagógusok Országos Szövetsége elnökétől származik. A rendezvény minden korosztálynak (gyermek, junior, ifjúsági, felnőtt és szenior) lehetőséget nyújt a különféle táncstílusok megismerésére, kipróbálására, ezzel elősegítve, hogy a későbbiekben minél többen válasszák a táncot a szabadidő örömteli eltöltéséhez. Több mint tíz táncstílust ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a rendezvényre látogatók, amely lehetőséget nyújt a táncművészet kiemelkedő személyiségeivel való találkozásra és együtt táncolásra. Az esemény ingyenes!

Megtudtuk, hogy idén március 31.–április 5. között ismét megrendezik a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettversenyt a művész születésének 80. és halálának 25. évfordulója alkalmából. Az ötletgazdája Bokor Roland.

A versenyt 25 évvel ezelőtt rendezték meg először azzal a céllal, hogy a volt szovjet tag-köztársaságok legjobb fiatal balett-táncosainak lehetőséget biztosítsanak a nyugati impresszáriók, társulatvezetők, szakemberek előtti bemutatkozásra. Azóta a rendezvény alapvetően megváltozott.

1MTElogoIdén a Magyar Táncművészeti Egyetem, mint társszervező működik közre. Az MTE a két elődöntőnek és a középdöntőnek ad otthont, eddig 15 országból 49 versenyző jelentkezett, köztük 10-en az egyetem hallgatói. A zsűri tagjai között van Szakály György, az MTE rektor-helyettese.

A Gála 2019. április 5-én lesz a Vígszínházban.

A sajtóeseményen a Tánc Művészet Magazint bemutatta a főszerkesztő Péli Nagy Kata.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.