Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

51. Kékszalag

51. Kékszalag Nagydíj

Nem véletlenül vált a Kékszalag a Balaton ünnepévé az elmúlt években, hiszen a vitorlázók mellett, az itt élők és a turisták részéről is egyre nagyobb az érdeklődés a verseny és a kapcsolódó színes programok iránt – mondta Bóka István, Balatonfüred polgármestere a július 17-i Kékszalag sajtótájékoztatóján.

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke kiemelte, hogy a Kékszalag egyesíti magában a hagyományokat és a fejlődést. Sok, több évtizede épült klasszikus hajó újult meg az elmúlt években és ezzel párhuzamosan a Kékszalagon rendszeres indulnak a túravitorlázás felső kategóriáját képviselő, ultramodern többtestű hajók.

A hagyományokat a klasszikus hajók mellett azzal is őrzi a Kékszalag, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan, a leggyorsabb hajó legénysége a Herendi Porcelánmanufaktúra díszes kupáját emelheti a magasba a szombati, balatonfüredi díjkiosztó ünnepségen.

Holczhauser András a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára elmondta, hogy 1929-ben alakult meg a Magyar Vitorlás Szövetség, és az egyes vitorlázók egyesületi tagságukon keresztül válnak a sportág részévé. A szövetségnek 140 tagszervezete van, amelyen belül közel négyezer engedéllyel rendelkező sportoló versenyez. Magyarország tavain a tagegyesületek évente összesen közel kétszáz vitorlás versenyt rendeznek. A versenyzők 50-55 különböző kategóriában, hajóosztályokban mérkőzhetnek az országos bajnoki címekért. A magyar vitorlázás aktívan kapcsolódik a nemzetközi versenyélethez is.

A Balatonon évente négy-hat alkalommal kerül sor különféle hajóosztályokban világ és Európa-bajnokságokra, Európa Kupa futamokra. A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő, és a Balaton legtradicionálisabb vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A versenyt az a hajó nyeri, amelyik a Balatont leggyorsabban vitorlázza körbe.

Az 51. Kékszalag Nagydíj versenye július 18-án rendkívül gyenge szélben indult. Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenyén csütörtökön reggel 561 hajó rajtolt el Balatonfüredről és 269 ért célba a 48 órás határidőn belül.

1Django
A versenyen a Petrányi Zoltán kormányozta a Racing Django futott be elsőként a balatonfüredi célba. Második a Kaiser Kristóf vezette MKB-Extreme Sailing Team, a harmadik a Litkey Farkas által irányított Prevital lett.

1. Racing Django – Petrányi Zoltán, Csetényi Csaba, Kaltenecker Károly, Lovas Zsolt, Farkas Bence, Pénzes Botond, EGIS – 15:37:04, 2. MKB-Extreme Sailing Team – Kaiser Kristóf, Pajor Szabolcs Levente, Munka Márton, Szigeti Stacey Dániel, Hercsel Máté, ESC – 15:53:58, 3. PreVital – Litkey Farkas, Litkey Balmaz, Lepp Gyula, Tóth Róbert, Bartos Zoltán, Jérome Clerc – KMPVSE 16:16:10. 4. New Black Jack, 5. Raffica, 6. Nanushka BMW Wallis, 7. RSM2, 8. Opel Fifty-Fifty, 9. HUN3BOGI, 10. X40 Grandi e Grossi, 11. IRF, 12. Thunderbird, 13. Principessa, 14. The Red, 15. TriniTeam, 16. NO1, 17. Capella, 18. Viastein Lisa

Az abszolút értékelésben ötödik lett a Király Zsolt kormányozta Raffica nevű Libera. A trapézos hajó a befutónál több katamaránt is megelőzött, ezzel megnyerte az egytestű hajók versenyét.

1Herend2A Magyar Vitorlás Szövetség a szombat esti balatonfüredi díjátadó ünnepségen számos díjat adott át a Kékszalag versenyzőinek. Az abszolút értékelés szerinti győztes, a Racing Django legénysége a több, mint 200 éves múlttal rendelkező Herendi Porcelánmanufaktúra különleges porcelánkupáját kapta meg. Emellett a több, mint 30 hajóosztály nyertese és helyezettjei, a legjobb női kormányos, a legjobban navigáló hajó is elismerésben részesült.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.