Search
vasárnap 23 június 2024
  • :
  • :

Alapkőletétel a XIII. kerületben

Újabb passzív bérház alapkövét tették le Budapesten a XIII. kerületben.

Az alapkő letételre 2020. február 11-én került sor. Dr. Tóth József polgármester köszöntő beszédében elmondta, változtatni kell azon, hogy a lakáskérdést Magyarországon rábízzák a piacra. A rövid és a hosszú távú kerületstratégiájuknak része a lakáskoncepció, amelynek példaértékűségét éppen az bizonyítja, hogy a XIII. Kerületi Önkormányzat már az elmúlt 20-25 évben is ezt képviselte és képviseli jelenleg is a lakásprogramjával, mint például: bérlakásépítés, lakóépület felújítási program épületanalízis alapján, fecskeház program fiataloknak, lakbér- és a lépcsőzetes lakáshoz jutási koncepció, utóbbi lényege, hogy egy lakás megépítésével több család lakhatási helyzete is javul.

2002 óta Budapesten, egyedülálló módon eddig 11 helyszínen 632 önkormányzati lakást épített a XIII. Kerületi Önkormányzat, amelyre több mint 10 milliárd forintot fordított, és 30 ezer négyzetméternél nagyobb lakásfelületet adott át a bérlőknek. Több mint 1000 családnak tette lehetővé idáig, hogy jobb életkörülmények között lakhassanak az új bérlakásokban.

Az új ciklusban is folytatják a bérlakásépítés-programjukat, ennek keretében épül föl a Jász utca 72. szám alatt egy 35 lakásos bérház, melynél fontos szempont volt, hogy az épület megfeleljen a passzívház kritériumainak, hiszen az önkormányzat elkötelezte magát a korszerű és környezetbarát energetikai megoldások mellett. Az új bérház a Jász utca, Fáy utca, Forgách köz, Zsinór utca által határolt tömb közbenső részén terül el, érdekessége és egyben külön értéke is, hogy a hátsó kertje egy játszótérrel szomszédos.

Az épületen belül 1-1,5-2 és 3 szobás, jellemzően 35-40, 50-55 és 65-70 négyzetméter alapterületű összkomfortos lakások lesznek. A minimális alapterület minden esetben meghaladja a 35 négyzetmétert. Az önkormányzat esélyegyenlőségi szempontjai szerint 2 lakást mozgáskorlátozottaknak terveznek. Minden lakáshoz tartozik majd egy parkoló, a 35-ből 2 ugyancsak akadály mentesített. Az épületnek 1 pinceszintje, 2 felszín feletti, ötemeletes (liftes) lakótömbje lesz.

Az építés költsége 2,8 milliárd forint és száz százalékban önkormányzati tulajdonú beruházás. Az épület alapozásához eddig 3000 köbméter földet mozgattak meg és szállítottak el. A cölöpözéshez 225 köbméter betont és 23 tonna vasalatot használtak fel, összesen 1,5 km hosszban. A kivitelezést közbeszerzési eljárás keretében a Miskolci FK-RASZTER Zrt. nyerte el.

1Alapko

Dr. Tóth József polgármester beszélt arról is, hogy a XIII. Kerületi Önkormányzat képviselő-testülete a 2020. január 9-i ülésén elfogadta a 2019 és 2024 közötti integrált ciklusprogramjának céljait, főbb szempontjait és feladatait. Az új stratégiai és gazdasági program elnevezése – Lendületben 2.0 – arra utal, hogy a kerület épít a korábbi, Lendületben a XIII. kerület című ciklusprogram eredményeire, megtartja annak fejlesztő és innovatív szemléletét, ugyanakkor új célokkal és feladatokkal igazodik az új kihívásokhoz.

Az önkormányzat számára továbbra is elsődleges a kerületben élők szolgálata, a felelős gondolkodás, az értékteremtés, a fejlesztések, a hagyományok megóvása. Az új program feladatokra lebontva tartalmazza – sok más mellett –, hogyan fejleszti tovább a helyi egészségügyi ellátórendszert a kerület, miként folytatódik az egyedülálló bérlakás-építési program, hogyan emelhetik az „okos” technológiai megoldások a közszolgáltatások színvonalának minőségét.

2Alapko

Az önkormányzat lényegesnek tartja, hogy mindenki találja meg a kerület határain belül az igényes közművelődési, kulturális, illetve beltéri és kültéri sportolási lehetőségeket. A Lendületben 2.0 program megvalósítása során az önkormányzat – miként az előző években is – kiemelt figyelmet fordít az itt élők véleményére, partnerségre törekszik a civil szervezetekkel. Mindezek alapjául szolgál a módosított Hosszú távú Fejlesztési Koncepció, amely 2033-ig fogalmazza meg a kerület fejlesztési irányait.

 

3Jaszutca

 

Az eseményen részt vett Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, Holopné Schramek Kornélia, alpolgármester, az önkormányzat képviselő-testületének több tagja, a sajtó képviselői és sokan a kerületi lakosok közül …

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.