Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Mesterek – Mestere

Mesterek – Mestere Díjátadó 5Program

A Mapei Kft. 2015-ben alapította a Mesterek – Mestere Díjat azért, hogy elismerje a kiemelkedő színvonalú szakmai munkát produkáló mesterembereket, hogy az utánpótlás számára példaképeket állítson, növelje az építőipari szakmák presztízsét, társadalmi elfogadottságát, segítve az építőipar kultúrájának fejlődését Magyarországon.

Az V. Országos Építőipari Szakember Találkozón február 14-én került sor a Mesterek – Mestere 2019 Díj átadására, amelyet Dinesz Árpád, pilisborosjenői burkoló szakember vehetett át a Hotel Spirit Sárvár törökfürdőjének burkolati munkájáért. Az eseményen köszöntő beszédet mondott Besesek Botond a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára, Koji László az ÉVOSZ elnöke és Markovich Béla a MAPEI Kft. ügyvezetője.

Besesek Botond, a Pénzügyminisztérium adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében bemutatta azokat az intézkedéseket, amelyek segítették az építőipar munkáját. Mint mondta, a Kormány megtesz mindent azért, hogy a gazdasági növekedés tartósan az európai átlag felett maradjon. Deklarált cél, hogy az európai átlagos növekedést két százalékkal meghaladó növekedési ütem legyen Magyarországon, melynek egyik fontos mozgatórugója az építőipar. Ha a gazdaság növekszik, akkor beruházások vannak, építkezések vannak, akkor az építőipar biztosan olyan szinten fog teljesíteni, mint a tavalyi évben …

Koji László, az ÉVOSZ elnöke szerint a várakozásokat túlszárnyalva teljesített az építőipar a múlt évben. De ennek ellenére, mégis rengeteg problémájuk van, és példaként az Aranycsapatot említette, amely három dologtól volt sikeres, amire az ágazatnak is érdemes odafigyelni. Ezek a hatékonyság, a verseny és a rend. Ha a három közül bármelyik nem jó, az összes többi sérül, akkor nem tudnak jók lenni. Az ágazatnak, a szakmának szintet kell lépni a hatékonyság területén, a versenytisztaság területén, és hogy rend legyen körülöttük!

Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője szerint a panaszkodáson túl, hogy nem lehet találni egy jó mestert, mi magunk is tehetünk a szakemberhiány ellen. Például azzal, hogy közösségi szinten megbecsüljük a jó szakembereket, elismerjük a munkájukat, pozitív példát állítva a pályakezdők és pályaválasztók elé. Részletesen beszélt a „Siker” háromszögéről is …

A Mesterek – Mestere Díjra 32 érvényes pályázat érkezett.

A díj országos és közönségdíj kategóriákban kerül kiosztásra. A fődíj odaítéléséről független szakmai zsűri, míg a közönségdíjról online közönségszavazás dönt. A szakmai zsűri legfontosabb szempontja, hogy a pályázó szakember felkészültsége szakmailag magas szinten legyen, és ez a benyújtott munkái alapján elbírálható legyen. A zsűrizés során, a szakmaiságon és a bemutatott munkákon túl, szem előtt tartják, hogy az adott mester alkotásaival és munkásságával mennyire lehet példakép. A díjazottak jelentős erkölcsi és anyagi elismerésben részesülnek, és használhatják a Mesterek – Mestere címet.

2019-ben Magyarország Mesterek – Mestere Dinesz Árpád lett, a Közönségdíj nyertese Vér Lajos.

Az erkölcsi elismeréshez 300 000 Ft pénzjutalom a Mapei Kft-től, 300 000 Ft értékű mérőműszer és ipari gép csomag a Bosch Kft-től, 210.990 Ft értékű akkus sarokcsiszoló a Flex Tools Kft.-től. 100 000 Ft értékű vásárlási utalvány a Raimondi jóvoltából, 100 000 Ft értékű elektromos gérvágó gép a Rubi jóvoltából, 97 000 Ft értékű átvilágítható kőfurnér a SlateDesign Kft. jóvoltából, 41 000 Ft értékű kivitelezői szett a Schlüter Systems jóvoltából – pontosan 1.148.990 Ft értékű ajándék járt.

Mesterek – Mestere díjazottjai:

2019. Mesterek – Mestere díjat kapott Dinesz Árpád
2019. Közönségdíj nyertese Vér Lajos
2018. Mesterek – Mestere díjat kapott Varga Ferenc, burkoló.
2018. Közönségdíj nyertese Kiss Tamás, burkoló.
2017. Mesterek – Mestere: Szabó József és Deák Sándor (megosztott első díj)
2017. Közönségdíj nyertese: Katona Attila, Budapest
2016. Mesterek – Mestere: Vancsó László, Acsa
2016. Közönségdíj nyertese: Magyari Csaba, Pécs
2015. Mesterek – Mestere: Filó Mihály, Budapest
2015. Közönségdíj nyertese: Kiss Tamás, Nagykereki
2015. Mesterek Mestere Díj: Ratskó István, Budapest

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.