Search
hétfő 20 május 2024
  • :
  • :

Dévai Nagy Kamilla – Életmű koncert

Dévai Nagy Kamilla – Életmű koncert – 2020. Március 8., Nemzeti Színház

Kamilla varázsa az egész lényéből sugárzó szeretet, melyet Istenbe vetett hite táplál, nem válogat, jut belőle mindenkinek. Öt földrészen ünnepelték, ahová elvitte dalban a haza szeretetét. 36 nyelven énekel. Az egyetlen magyar előadóművész, aki bekerült 1995-ben a Guinness Rekordok Könyvébe.

Dévai Nagy Kamilla hetvenedik születésnapja alkalmából idén, március 8-án Életmű koncertet ad a Nemzeti Színházban. Várja mindazokat, akik szeretnék vele felidézni az elmúlt évtizedek nagyszerű zenei emlékeit, életművének legfényesebb gyöngyszemeit.

Devai-Plakat

A műsorban közreműködnek Dévai Nagy Kamilla egykori, ma már méltán közismert tanítványai: Misztrál együttes, Regélők énekegyüttes, Osztováta együttes, Báró Maszkura, Szakács Ildikó és Csobolya József operaénekesek, valamit bemutatkoznak a művésznő jelenlegi tanítványai is.

DevayCim

Liszt-, Bartók– és Kazinczy díjas előadóművész, Magyarország Érdemes Művésze a február 18-án, a Józsa Judit Galériában elmondta, hogy eddig 52 évet töltött a színpadon, és az életét dalokban próbálja meg végigmondani. Ugyanezen a napon egy könyve is megjelenik – Akit az isten hátrahagyott címmel.

Ünnepeljünk együtt Dévai Nagy Kamillával, 2020, március 8-án, a Nemzeti Színházban!

DÉVAI NAGY KAMILLA KARRIERJÉNEK ÁLLOMÁSAI

  1. november 10-én “Nyílik a Rózsa” címmel a Magyar Televízió népdal vetélkedőjén láthatta először a közönség.
  2. december 25-én a “Röpülj Páva” népdal vetélkedőn már a nyertesek között végezett.
  3. április 9-én átvette a hivatásos előadóművészi működési engedélyt.

1970-73. között a világhírű RAJKÓ zenekar szólistája volt. Többek közt az amsterdami Concertgebauw-ban, a Versalles-i királyi színházteremben, a Cannes-i Palm Beach Casinóban léptett fel olyan akkori nagy nevű sztárokkal, mint Mireille Matthieu, Sacha Distel, Pata-chou, a Kessler nővérek. Monsieur Jourdain – Mireille Matthieu impresszáriója – felajánlotta: ha kint marad Nyugaton, világsztár válhatna belőle, de még a hatalmas karrier érdekében sem volt hajlandó Magyarországot elhagyni.

1974-ben a Népművészet Ifjú Mestere címmel tüntették ki. A Magyar Rádió kb. 200 dalát vette fel és játszotta rendszeresen. 1975-ben, Cannes-ban felfigyelt rá a véletlenül épp ott nyaraló Thomas Thomson úr, aki az amerikai Columbia Pictures egyik igazgatója volt. 105 napos amerikai turnéra kapott meghívást a Budapest Táncegyüttes szólistájaként. 97 koncertjük volt, 15 államban jártak, 44.000 km-t utaztak.

1976-ban egyedüli magyar művészként meghívták a Montreali Olimpiára. Akkor 23 nyelven énekelt. Azóta Joan Baez impresszáriójának köszönhetően 1995-ben bekerült a GUINNESS VILÁGREKORDOK KÖNYVÉBE, akkor 29, ma 34 nyelven énekel. Mivel egy szál gitárral kísérte magát, minden földrészen énekelt. Elsősorban a szétszóródott magyarságban tartotta-tartja a lelket, hozza-viszi az Ó-és Újhaza közti üzeneteket dalban, szóban, szeretetben.

1983 – 1993 között a Honvéd Művészegyüttes magánénekese volt. 1996-ban megalapította a Krónikás Zenedét, amely nem csak az énekes-gitáros pályára készít fel, hanem beszédtechnikát, színpadi előadó-művészetet, színpadi mozgást, hangképzést, klasszikus gitárt, összhangzattant, szolfézst és zeneirodalmat is tanulnak a diákok. Változatos, gazdag és egészen különleges fellépéseken csiszolódnak a növendékek.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.