Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Kisfaludy 2030

Kisfaludy 2030 – Pályázat magán és egyéb szálláshelyek fejlesztésére

Elindult a magán és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázatok beadása, melynek kapcsán sajtótájékoztatót tartott Horváth Péter a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Esztergom polgármestere Hernádi Ádám, június 5-én, a Kapcsolatok Háza belső udvarán, Esztergomban.

KisfaludyEnnek az új programelemnek köszönhetően a turisztikai szolgáltató szektor legkisebb szereplői, a magánszállás-, és egyéb szálláshelyek tulajdonosai és üzemeltetői juthatnak soha nem látott fejlesztési forrásokhoz – hangsúlyozta Horváth Péter vezérigazgató.

A történelmi jelentőségű programot a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Kisfaludy 2030 Turisztikai Nonprofit Fejlesztő Zrt. indította útjára 2020. május 25-én, amikor megjelent a Magánszálláshelyek és Egyéb szálláshely fejlesztése elnevezésű pályázat, amelynek keretösszege 60 milliárd Forint. Ezáltal minden magán és – egyéb szálláshely tulajdonosa és üzemeltetője pályázati lehetőséghez jut, ha legfeljebb 8 szobával rendelkezik. A magánszálláshely minden egyes szobájának felújításához 1 millió forintot ad a Kormány még ebben az évben!

Kisfaludy pontokat hoznak létre országszerte 20 nagyváros Tourinform irodáiban és egyéb információs pontokon. Kisfaludy pont lesz Esztergomban, Egerben, Gyulán, Hajdúszoboszlón, Hévízen, Kaposváron, Miskolcon, Szegeden, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Veszprémben, Hollókőn, Győrben, Kiskunmajsán és Vásárosnaményben is. Ezeken a helyeken egy hónapon keresztül, folyamatos tájékoztatást és akár a pályázat beadásában is érdemi segítséget kaphatnak az érdeklődők a hét 7 napján napi 10 órában.

5MTUA Kisfaludy pontok mellett telefonos ügyfélszolgálat is várja az érdeklődőket, eddig több mint 8000 hívás érkezett. Az ügyfélszolgálat elérhetősége: +36 1 5100 670 Oktató videóanyag is már elérhető, amely lépésről – lépésre vezeti végig a pályázókat a pályázati űrlapon. A videó elérhető a kisfaludyprogram.hu weboldalon, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján.

A támogatás igénylésére jogosult tehát minden olyan 8 szobakapacitást nem meghaladó vidéki szálláshely, amely vagy magánszemély, vagy valamely vállalkozás tulajdonában áll és rendelkezik érvényes regisztrációval a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felületén, továbbá 2019-ben is működött és rendelkezett érvényes működési engedéllyel. A pályázat megjelenését követően közel 3000 új NTAK regisztráció érkezett, mindez azt igazolja, hogy ez egy soha vissza nem térő alkalom a potenciális pályázói kör számára.

Az adatok szerint Komárom – Esztergom megyében 347 magánszálláshely működik, amelyek 885 szobával rendelkeznek, tehát a program keretében ennyi szoba újulhat meg az év végéig. Esztergomban 53 magánszálláshely jogosult 186 szoba megújítására.

1-HorvathPeter

A fő célunk az, hogy minél több családi-, és kisvállalkozásnak nyújtsunk segítséget a megújuláshoz, továbbá célunk az is, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelynek eredményeként a szezonalitás is csökkenhet az ágazatban. Minden érintett helyi szolgáltatót és vállalkozót arra biztatok, hogy éljen a pályázat adta lehetőséggel, amíg a rendelkezésre álló forrásaink megengedik.  Szobánként egy millió forintot kapnak fejlesztéseik megvalósítására Magyarország Kormányától, Önöknek ehhez csak annyit kell tenniük, hogy felújítanak és megújulnak az év végéig – zárta gondolatait Horváth Péter.

A pályázatokat július 15-ig lehet benyújtani, a támogatásokat még ezen a nyáron folyósítják a nyertes pályázóknak.

Hernádi Ádám Esztergom polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy minden fejlesztésnek örülnek, ami a városukba érkezik. Ezért köszönettel tartoznak a kormánynak, az MTÜ-nek és a Kisfaludy 2030-nak. Mint mondta, azon dolgoznak, hogy újrainduljon a turisztikai szezont, habár a járvánnyal kapcsolatban ez az az ágazat, ami leginkább megsínylette a működését. Ezért azoknak az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiségeknek, amelyek bezárni kényszerültek, elengedték a bérleti díj 50 százalékát. Aki pedig vállalta a nyitva tartást, 30 százalékos díjkedvezményt kapott.

2-HernadiAdam

A polgármester elmondta még, hogy a polgármesteri hivatalban is létrehozták a Kisfaludy pontot. Már 21-en be is adták a pályázatot a településen, ami mintegy 64 szoba felújítását jelenti.  A turisztika kiemelten fontos a város számára. A cél az, hogy Esztergom többnapos desztináció legyen és erre ez a pályázat lehetőséget ad, mert a modernizálással, megújítással, fejlesztésekkel még vonzóbbá válik a város. Esztergom méretéhez képest sok látványossággal rendelkezik, többek között a történelmi múltjával és a katolicizmusával.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.