Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Fesztivál Akadémia Budapest 2020

Fesztivál Akadémia Budapest – Fellélegzés

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által alapított Fesztivál Akadémia Budapest (FAB), kamarazenei fesztivál „Fellélegzés” címmel ünnepli a zenét és az életet augusztusban. Hegedűművészek, két Liszt-díj, egy Kossuth-díj, számos egyéb elismerés és versenygyőzelem birtokosai. Három gyerek és a Fesztivál Akadémia Budapest szülei. Fotó: Csibi Szilvia.

A koncertsorozatot augusztus 20. és 30. között tartják hatvan kiváló magyar művész, ötven zenész és tíz színész részvételével a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken. A „Fellélegzés” címet viselő fesztiválon fellépő művészek mesterkurzusokat is tartanak országszerte. Elérhetőség: https://fesztivalakademia.hu/

2Kokas KatalinKelemen Barbabás

Az első négy napon a Zeneakadémia Nagytermében tartanak napi két, egyórás koncertet, 18.00 és 20.00 órától, amelyet az interneten élőben is közvetítenek, az azt követő napokon kisebb budapesti helyszínek adnak otthont a fesztiválnak. Egyelőre nem tudható, hogy augusztus végén milyen korlátozások vonatkoznak majd a zárt térben rendezett koncertekre, de a fesztivált akkor is megrendezik, ha a nézők számát maximálják, vagy megszabják a köztük lévő távolságot.

A jegyértékesítés július 1-én indul. A FAB valamennyi koncertjére egységesen, 1000 forintos áron lesznek kaphatók a jegyek.

A FAB új kezdeményezéseként december 3. és 6. között Miskolcon rendezik meg a Kelet-közép Európai Hubay Jenő Hegedűversenyt. Húsz év alatti hegedűsök jelentkezését várják Magyarországról, a szomszédos országokból és a Visegrádi Négyek országaiból. A tíztagú zsűriben valamennyi országból képviselteti magát egy jelentős hegedűprofesszor – Magyarországról Perényi Eszter, az elnök a Grazi Zeneművészeti Egyetem professzora, Boris Kuschnir lesz.

A négy kategóriában kiírt verseny döntősei automatikusan meghívást kapnak a 2021-es IV. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre. A verseny különlegessége, hogy nemcsak a versenyzők, hanem a tanárok is különdíjban részesülhetnek.

1FestivalBár nyilvános mesterkurzusokat a járványügyi helyzet miatt nem tartanak a fesztiválon, a felkért művészek vállalták, hogy a 2020–2021-es tanévben a FAB szervezésében két-két mesterkurzust tartanak magyarországi és határon túli zeneiskolákban, konzervatóriumokban és zenei egyetemeken, összességében tehát több mint száz mesterkurzussal gazdagodik a magyar zenei élet a következő tanévben.

A fesztiválon résztvevő művészek: Amadinda Ütőegyüttes, Ábrahám Márta, Balázs János, Bálint András, Balla Eszter, Balog József, Balogh Eszter, Banda Ádám, Baráti Kristóf, Bársony Péter, Bojtos Károly, Boldoczki Gábor, Csalog Gábor, Davidovics Igor, Dinyés Soma, Eperjes Károly, Erdős Attila, Fassang László, Fejérvári Zoltán, Fejérvári Zsolt, Fenyő László, Győri Noémi, Hámori Gabriella, Hámori Szabolcs, Hegedűs D. Géza, Holló Aurél, Horti Lilla, ifj. Vidnyánszky Attila, Ittzés Gergely, Joó Szabolcs, Kállai Ernő, Keller András, Kemenes András, Klenyán Csaba, Klukon Edit, Kokas Dóra, Kolonits Klára, Kovács Ágnes, Lakatos György, Mácsai Pál, Molnár Piroska, Nagy Péter, Ökrös Attila, Palojtay János, Perényi Miklós, Pogány Judit, Rácz Zoltán, Rados Ferenc, Ránki Dezső, Rohmann Ditta, Maxim Rysanov, Szabó Balázs, Szalóki Ági, Szűcs Máté, Tarkövi Gábor, Váczi Zoltán, Várdai István, Vecsei H. Miklós, Vigh Andrea, Wunderlich József, Zalai Antal.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.