Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Impresszionista ritkaságok

A művészet templomai: Impresszionista ritkaságok

Daniele Pini művészeti ismeretterjesztő filmje az impresszionizmus által elindított művészeti forradalom történetét beszéli el ötven, a nyilvánosság elől korábban elzárva tartott, rendkívül értékes festményt bemutatva, amelyeket első alkalommal a római Palazzo Bonaparte-ban állítottak ki.

A kiállítás két kurátora, Claire Durand-Ruel és Marianne Mathieu kalauzolja végig a nézőt e kanyargós ösvényen: felváltva csodálhatjuk meg a festményeket, és hallgathatunk meg szakértői elemzéseket történészektől, művészektől és a modern festészet, valamint a vizuális kultúra jelentős alakjaitól.

ImpA kiállítás festményeit (Manet, Caillebotte, Renoir, Monet, Cézanne, Signac, Sisley és Berthe Morisot műveit), az impresszionista mozgalom e különlegességeit egy-egy mélyreható elemzés mutatja be, közelebb hozva hozzánk alkotóikat.

Azt is megtudjuk, hogyan látták az impresszionisták a világot. Milyen reakciókat váltott ki a munkásságuk. Miként váltak mindössze pár év alatt a kritikusok és a közönség által elutasított kívülállókból minden idők egyik legnépszerűbb művészeti irányzatának képviselőivé.

A filmet eredeti (olasz, francia, angol) nyelven, magyar felirattal vetítik. A nagyközönség 2020. július 30-tól láthatja a filmet, Budapesten az Urániában és országszerte az art mozikban.

Vetítési helyszínek: Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház, Berettyóújfalu Makk Kálmán Art Mozi, Cegléd George Pál Filmszínház, Celldömölk, KMKK Art Mozi, Debrecen, Apolló Mozi, Kecskemét, Otthon Mozi, Makó, Makói Mozi, Miskolc, Művészetek Háza, Pécs, Apolló Mozi, Sátoraljaújhely, Latabár Mozi, Szeged, Belvárosi Mozi, Szentendre P’art Mozi, Szigetszentmiklós, Nádasdy Filmszínház, Szolnok, Tisza Mozi, Szombathely, Agora-Savaria Filmszínház.

A filmet forgalmazza a Pannonia Entertainment.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.