Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Óbudai Danubia Zenekar

Indul az Óbudai Danubia Zenekar 2020/2021-es évada 2Ologo

Az együttes védjegyévé vált a különleges, sokszor szokatlan programok műsorra tűzése, kevésbé ismert remekművek bemutatása a közönségnek. Ezzel a tudással felvértezve, nézzük meg az idei évadának műsor összeállítását és válogassunk kedvünkre …

Az ÓDZ hagyományos módon, a Zeneakadémián kezdi 2020/2021-es évadát. Idén is számos meghatározó, mégis ritkaságnak számító kincset mutat be az együttes – akár a kortárs zeneművészetben, akár a huszadik század zenei stílusainak titkos őseiként tekinthetünk rájuk. Ilyenek Charles Ives művei, aki fél évszázaddal előzte meg korát különleges, álomszerű hangképeivel és összetett, egymásra rétegzett tempó és ritmusképleteivel, és akinek hatása erősen érezhető a mai amerikai filmzenékben is. Sibelius művei sem állandó vendégei a magyar koncerttermeknek, Hámori Máté a zenekar művészeti vezetője azonban minden évben műsorra tűzi a finnek nemzeti szerzőjének legjelentősebb alkotásait. Ezúttal egyből a szeptember 23-i nyitókoncert a zeneszerző utolsó, VII. szimfóniájával zárul.

1Obudacimlap

Még mindig felfedezésre vár az ’56-os forradalom legnagyszerűbb zenei lenyomata, Lajtha VII. szimfóniája, amely szégyenletesen ritkán hangzik el élőben: ezt az adósságot szeretné törleszteni a zenekar, amikor egy kirobbanóan sikeres Párizsi koncert után Budapesten is eljátsszák a művet.

A kortárs zene kiemelt szerepet kap, ahogy az egy élő művészeti ág esetében természetes és szükségszerű is: így a november 20-i koncerten három ifjú magyar szerző – Balogh Máté, Horváth Balázs, Tornyai Péter – és Bach enigmatikus Die Kunst der fuge című sorozatának találkozásából születő új mű bemutatóját hallhatja a közönség.

Britten művei szintén az átlagosnál gyakrabban jelennek meg a zenekar műsorában. Ezúttal a szerző egyik leggyönyörűbb művét, a Hegedűversenyt tűzték műsorra Pusker Júlia szólójával és a művészeti vezető, Hámori Máté vezényletével.

3eckhardtA zeneakadémiai hangversenyeket ezúttal is Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus, az esti programhoz kapcsolódó informatív, ugyanakkor szórakoztató előadásai előzik meg, amelyek megmutatják a művek közötti összefüggéseket, az aznapi koncert műsor-összeállításának szempontjait. A 17.45-kor kezdődő előadások aznapi – offline vagy online – koncertjeggyel látogathatók.

Az ÓDZ évek óta együttműködik az Eötvös Péter Alapítvánnyal, amelynek Mentorprogramja keretében idén december 2-án szerveznek közös koncertet Jövőzene címmel. Mikel Urquiza fiatal spanyol zeneszerző új ütős versenyművét Janca Dániel számára írja, felhasználva a zenekarnál és az Eötvös Péter Alapítványnál rendelkezésre álló különleges ütőhangszereket. A hangverseny programját – Ravel, Grisey és Mikel Urquiza műveiből – a fiatal francia karmester, Rémi Durupt állította össze a mentorprogram keretében, Eötvös Péter és Vajda Gergely irányításával.

Zeneszerzőportrék

Az idei évadban Csajkovszkij lesz a Zeneszerzőportrék-sorozat főszereplője a Budapest Music Centerben. A háromrészes sorozat – Pjotr, Iljics, Csajkovszkij – koncertjein Csajkovszkij „best of” művei mellett megismerkedhetünk a capella kórusműveivel és kísérőzenéivel is; ezúttal is Eckhardt Gábor értő kalauzolása mellett. Az október 2–3-i esteken közreműködik Devich Gergely (cselló) és Balogh Ádám (zongora) Dénes-Worowski Marcell vezényletével. A novemberi 6–7-i koncertet Paul Marsovszky dirigálja, közreműködik a Kodály Kórus Debrecen. December 4-én és 5-én Rajna Martin vezényli az Óbudai Danubia Zenekart és szólistáit: Bodor Jánost (hegedű), Dancsó Diánát (hegedű), Jobbágy Andort (brács), Király Veronikát (brácsa), Kurucz Krisztiánt (cselló) és Horváth Ildikót (cselló).

Kalandra fül!

5HámoriMátéAz ÓDZ szombat délelőtti, már 4 éves kortól ajánlott családi koncertsorozatában idén is új bemutatókra lehet számítani. A Zeneszerzőporték-sorozat szombati koncertnapjainak délelőttjén a gyerekek vehetik birtokba a Budapest Music Centert. A háromrészes sorozat házigazdája és karmestere Hámori Máté. Az októberi Fúgafogón megmutatják, mennyire menő Bach zenéjét hallgatni, a novemberi Szimfonikus táncház című “szimfonikus party” során mindent szabad, de semmi sem kötelező – lesz minden a menüettől a pogóig; decemberben pedig érkezik Az ál-kukás Mikulás, Ott Rezső új, gyerekeknek írt eladása.

ÚT A ZENÉHEZ – bérletes koncertsorozata a Zeneakadémián

  1. szeptember 23. – Ives/Bartók/Adès/Sibelius
  1. október 26. – Lajtha/Csajkovszkij
  1. november 20. – Bach
  1. december 18. – Britten/Strauss                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Ráadás koncert: 2020. december 2. – Jövőzene (Az Eötvös Péter Alapítvánnyal közös koncert)

Csajkovszkij – bérletes koncertsorozat a Budapest Music Centerben Eckhardt Gábor vezetésével

  1. október 2–3. – Pjotr
  1. november 6–7. – Iljics
  1. december 4–5. – Csajkovszkij

2020.09.23. 19.30

IVES/BARTÓK/ADÈS/SIBELIUS

Ives: Central Park in the Dark

Bartók: Divertimento

Adés: Polaris

Sibelius VII. szimfónia

Vezényel: Hámori Máté

Három magányos farkas: iskolát nem alapítottak, klubhoz nem tartoztak, sokat sétáltak egyedül az alkonyodó New Yorkban, Järvenpää-ban, Nagyszentmiklóson. Thomas Adés méltó utódjuk, csakhogy ő már egy új század klasszikusa. A mi századunké.

2020.10.26. 19.30

LAJTHA/CSAJKOVSZKIJ

Lajtha: VII. szimfónia („Forradalmi”)

Csajkovszkij: V. szimfónia

Két főmű egy estén, csak az egyikről (szinte) senki sem hallott. Lajtha hetedikje a legfantasztikusabb művészi emléke 1956-nak és az egész, sok felvonásos magyarság vs. elnyomás drámának. Ott a helye minden fülben, szívben.

Vezényel: Hámori Máté

2020.11.20. 19.30

BACH

S. Bach – Balogh Máté – Tornyai Péter – Horváth Balázs: Kunst/Der/Fuge

(J. S. Bach: Die Kunst der Fuge c. műve alapján)

Vezényel: Benjamin Bayl

Az egyik legfontosabb zenemű, amit talán nem is előadásra szánt Bach. Egy afféle zenei Biblia. Három fiatal szerző teremti újjá zenekarunk számára, ősbemutató és találkozás: J. S. Bach meets 2020.

2020.12.18. 19.30

BRITTEN/STRAUSS

Britten: Hegedűverseny

Strauss: Hősi élet

Közreműködik: Pusker Júlia – hegedű

Vezényel: Hámori Máté

Te milyen hegedűszóló lennél? Lányok Britten, fiúk Strauss – vagy fordítva? Vagy tizenöt évesen Strauss, harmincasként már Britten? Koncert után szavazás!

RÁADÁS BÉRLETES KONCERT

  1. december 2. 19.30

JÖVŐZENE

Az ÓDZ és az Eötvös Péter Alapítvány Mentorprogramjának közös koncertje a Zeneakadémián

EotvosPeter-BMC

Ravel: La Valse

Mikel Urquiza: Pentimenti

Grisey: Partiels

Ravel: Bolero

Közreműködik: Janca Dániel – ütőhangszerek

Vezényel: Rémi Durupt

Mikel Urquiza fiatal spanyol zeneszerző új ütős versenyművét Janca Dániel számára írja, felhasználva a zenekarnál és az Eötvös Péter Alapítványnál rendelkezésre álló különleges ütőhangszereket. A hangverseny programját a fiatal francia karmester, Rémi Durupt állította össze a mentorprogram keretében, Eötvös Péter és Vajda Gergely irányításával.

2020.10.02–03. 19.00

PJOTR

Vonósszerenád

Pezzo capriccioso, op. 62

Esz-dúr zongoraverseny, op. 75

Közreműködik: Devich Gergely – cselló, Balogh Ádám – zongora

Vezényel: Dénes-Worowski Marcell

Csajkovszkij is tele bőrönddel ment el, de utolsó zongoraversenyét hál’ istennek nem csomagolta teljesen be: az első tétel éppen, hogy ránk maradt. Duzzadó erő és életöröm, akár a Vonósszerenád hedonista C-dúrja. Plusz egy, a „Rokokó” árnyékában árválkodó gyöngyszem – bármelyik best of albumra felférne mindegyik.

2020.11.06–07. 19.00

ILJICS

d-moll szvit, op. 43

Elalvás előtt (At bedtime)

A csalogány

Legenda

Anton Rubinstein köszöntése

Kerub himnusz – a Szt. János Liturgiából

Közreműködik: Kodály Kórus Debrecen

Vezényel: Paul Marsovszky

Hihetetlen, hogy legszebb művei Csipkerózsika álmukat alusszák (elnézést), mert ki hallott már a szimfóniák urától a capella kórusművet? Döbbenet és időtlen ortodox pátosz.

2020.12.04–05. 19.00

CSAJKOVSZKIJ

Vonósszextett, op. 70

Hamlet kísérőzene – koncertváltozat

Közreműködik: Bodor János, Dancsó Diána – hegedű, Jobbágy Andor, Király Veronika – brácsa, Kurucz Krisztián, Horváth Ildikó – cselló

Vezényel: Rajna Martin

A színpadi műfajokban lubickolt a zenéje, bár Csajkovszkij nyűgnek érezte az ilyen munkát. Számos kísérőzene közt az utolsó a Hamlet, két évvel a halála előtt beleírt minden szélsőséget és tudást, amit csak szenvedéssel terhes élete során elsajátított.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.