Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Építészeti Nívódíj

Budapest, XIII. kerület – Építészeti Nívódíjat nyert a Vizafogó Tagóvoda

1NivodijAz online formában megtartott Budapest Építészeti Nívódíj 2020-as eredményhirdetésén az angyalföldi Vizafogó Tagóvoda megújult épülete nyerte el a kitüntető címet.

Budapest Főváros Önkormányzata júliusban írta ki nyilvános pályázatát a Budapest Építészeti Nívódíja 2020 elismerésre, melyet a Budapesti Építész Kamara szakmai háttere bonyolít le. A díj olyan igényesen, magas színvonalon megtervezett építmény, rehabilitáció, közterület, belső tér tervezője részére adományozható, amely javítja a főváros építészeti arculatát vagy egy városrész használatát, megjelenését, elősegíti az építészeti és környezeti kultúra fejlődését, formálja a városképet, és mindezek által ösztönzi a további magas színvonalú, innovatív beruházásokat.

2Vizafogo

A Vizafogó Tagóvoda teljes rekonstrukción átesett épületét 2019-ben vehették birtokba a kisgyermekek és a pedagógusok. Az épület korábban már Média Építészeti díjban is részesült, valamint a Fidelio a kultúra 50 arca című 2020-as kiadványába is beválogatta az épületet.

Az angyalföldi Vizafogó Óvodában minden együtt van. Adott az építtető Önkormányzat, aki óvodahálózatát progresszíven fejleszti és szisztematikusan megújítja. Adott az óvodavezetés, aki elvárta a tervezőktől az előremutató szemléletet, és valódi partneri viszonyban vált részesévé a megújulásnak. És adott volt az építész csapat, amelyik jól adagolt kísérletezőkedvvel, arányérzékkel, nyitottsággal és frissességgel, ráadásul némi humorral állt a feladathoz. Kitűnően teljesítettek.

A 80-as évek paneles építésének termékeként létrejövő eredeti épületet nem lebontották, hanem okos vizsgálat alapján részben megtartották. E tett önmagában üzenetértékű egy középület esetében, itt azonban nyoma sincs az ebből származó esetleges kompromisszumoknak. Az egykori középső traktus kibontásával létrejövő új bejárat és átrium szervezi az új belső térstruktúrát. Az egyszerre otthonos és tágas belső terekhez kétszintes fatornác épült, amely mind a földszinti, mind az emeleti foglalkoztatóknak közvetlen és nagyvonalú szabadtéri kapcsolatot biztosít. Nincs felesleg. Minden akkora és akképp megfogalmazott, hogy arányos maradjon, ugyanakkor a minden részletre kiterjedő figyelem a gyerekek léptéke felől is érezhető gondoskodásként sugárzik mindenhonnan. Példaszerű az a harmónia és kerek egész, amelyet ez az épület megtestesít az építtetői háttértől és elvárásoktól a proaktív építészeti hozzáállásig, s léptéktől függetlenül mintaként állítható az eljövendő fővárosi köz- vagy éppen magánberuházások elé.

3Vizafogo

A Bírálóbizottság tagjai 2020-ban: Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes, a Bizottság elnöke, Erő Zoltán Budapest főépítésze, Bardóczi Sándor Budapest mb. főtájépítésze, Csapó Balázs építész, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Soltész Noémi építész, Stempel Jan építész (Csehország), Szabó Levente DLA építész, Zsuffa Zsolt DLA építész.

Építtető: Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzata

Építész felelős tervezők: Nagy Csaba, Pólus Károly

Építész társtervező: Tőrös Ágnes,

Építész munkatársak: Batta Miklós, Laczkó Gábor, Urbán Jakab, Várhidi Bence, Zsidai Nikoletta.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.