Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Gluténérzékenység

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk gluténérzékenységre … ?

Manapság a gluténérzékenység meglepően nagy méreteket öltött, és igen színes tüneteket mutat. A leggyakoribb és talán a legismertebb jelek a vashiányos vérszegénység, a puffadás, a hasmenés, a hasfájás, de emellett ízületi és bőrproblémákkal is járhat. Gyakori tünetei továbbá a hajhullás és a betöredezett körmök, de esetenként akár depresszió is kialakulhat.

A 13 éves U14-es válogatott teniszező Bak-Szabó Norina is ezek közül tapasztalt néhányat, mégis csak második nekifutásra tudták megmondani az orvosok, hogy valóban gluténérzékeny. A teniszező ezt követően azonnal életmódváltásba fogott.

1GlutenTenisz

A tünetekről elmondta – bőrömön viszkető kiütések jöttek, az arcomon kis fehér pattanások voltak, sokat fájt a hasam. Emellett nem tudtam figyelni az iskolában és az edzésen, sokszor volt hangulatingadozásom. A tünetek ellenére nehezen derült fény a gluténérzékenységemre. Ez azért van, mert nem cöliákiás gluténérzékeny vagyok, így vérből nem lehetett kimutatni. Anyukám mégis gyanakodott a vasproblémáim miatt és szerencsére talált egy olyan orvost, aki íriszdiagnosztikával állapította meg nálam ezt a betegséget.

Mint mondta, mindenképpen szakembernek kell megállapítania, hogy milyen gluténérzékenységről van szó, ezért az első, hogy keressünk egy jó gasztroenteorológust. Nem érdemes kísérletezni, mert ha más a baj, a gluténmentes táplálkozás komoly hiánybetegségeket eredményezhet.

Norina tünetei azonban az elmúlt egy évben teljesen elmúltak, és nem csak az iskolában, hanem a sportban is megnövekedett a teljesítménye.

Több mint egy éve gluténmentesen étkezem. Eleinte kicsit furcsák voltak az állagok és az ízek, de ma már a normál táplálkozás jelentene kihívást. Anyukám és a nagymamám számára talán nehezebb volt megtanulni a gluténmentes alapanyagok használatát – árulta el a Career Sport versenyzője, aki máris a Grand Slameket célozza.

Fontos, hogy megfelelő mennyiségű C és D vitamint vigyünk a szervezetünkbe. Mindenkinek azt tanácsolnám, hogy a cukrokat steviával helyettesítsék, kerüljék a gyorsan felszívódó szénhidrátokat ezzel párhuzamosan fogyasszanak több vitamindús ételt, nyers zöldséget és fehér húst. Amióta odafigyelünk, a vasárnapi húsleves gyakrabban kerül terítékre, mert tápanyagban gazdag és nagyon jót tesz az emésztésnek is – mondta a sportoló.

Norina úgy véli, hogy az édességről sem kell lemondani, hiszen a magas kakaó tartalmú fekete csokoládék egészségesek. Ő is ilyenekből szokott süteményeket készíteni – fiatal kora ellenére ugyanis rendszeresen tüsténkedik a konyhában.

MuffinAnyukám sokat sütött kisebb koromban. Sokszor sertepertéltem mellette a konyhában, segítettem a kevergetésben, díszítésben, aztán ahogy nagyobb lettem, már egyedül is megpróbálkoztam egyszerűbb édességekkel. Kiderült, egész jó érzékem van ehhez a mesterséghez. Mivel édesszájú vagyok, így leginkább én is sütni szoktam – mondta Bak-Szabó Norina, aki kedvenc, jól variálható gluténmentes muffin receptjét is megosztotta velünk.

Fotók: Bak-Szabó Norina

Csokis muffin gluténmentesen – Keverj össze:

15 dkg gluténmentes lisztet, 2 tojást, 15 dkg vajat, 15 dkg cukrot vagy ennek megfelelő bármilyen cukorpótlót, 3 evőkanál baracklekvárt (ha van, házi a legfinomabb), fél csomag sütőport, 5 dkg holland kakaóport, 5 dkg felaprított étcsokit. Süsd 170 fokon kb. 20-25 percig. Ez a mennyiség nagyjából 12 darab muffinra elég.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.