Search
hétfő 29 április 2024
  • :
  • :

Hubay Jenő Hegedűverseny

Meghirdették a Hubay Jenő Hegedűversenyt

Közép-kelet-európai fiatal hegedűsöknek hirdettek hegedűversenyt, amelyre február 15-ig lehet jelentkezni. A húsz évesnél fiatalabb, közép-kelet-európai hegedűművész generáció számára meghirdetett Hubay Jenő Hegedűverseny megmérettetésére 2021. április 8. és 11. között kerül sor a miskolci Zenepalotában.

A Hubay Jenő Hegedűversenyt 2020-ban alapította a Fesztivál Akadémia két művészeti vezetője, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás a legifjabb, húsz évesnél fiatalabb, közép-kelet-európai hegedűművész generáció számára.

Kokas-Kelemen

A versenyre a Magyarországgal szomszédos országok, valamint a Visegrádi Négyek – Magyarország, Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Csehország, Lengyelország – 20 év alatti hegedűsei jelentkezhetnek.

MuveszekA négy korcsoportban meghirdetett verseny zsűrijében a térség valamennyi országából helyet kap egy rangos hegedűművész vagy hegedűtanár. Magyarországot Perényi Eszter, a Zeneakadémia professor emeritusa képviseli. A zsűri elnöki tisztét a legendás, ukrán származású osztrák hegedűművész, Boris Kuschnir a Bécsi Konzervatórium és a Grazi Zeneművészeti Egyetem professzora tölti be.

A hegedűverseny a kétévente megrendezett Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny „előszobája”. mivel a Hubay-verseny döntősei automatikus meghívást kapnak a 2021. július 7. és 17. között megvalósuló IV. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre.

A Hubay-verseny egyik különlegessége, hogy tanári különdíjban részesülnek a kategóriagyőztesek pedagógusai. A 8500 euro összdíjazású Hubay Jenő Hegedűverseny a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetével együttműködésben valósul meg.

Jelentkezni 2021. február 15-ig a www.fesztivalakademia.hu honlapon található online jelentkezési lap kitöltésével, önéletrajzzal és szaktanári ajánlással lehet.

A 1. korcsoport kivételével kétfordulós versenyen egy szabadon választott és egy kötelező művel kell szerepelni.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.