Search
hétfő 24 június 2024
  • :
  • :

Kastély – és Várprogram

Megújulnak a hazai kastélyok és várak   

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram 2021-ben is folytatódik a nagy múltú hazai kastélyok és várak felújításával. A jelenleg is tartó felújítási munkálatok és az épületekben lévő kiállítások kialakítása mellett idén megkezdődhetnek a történelmi épületek átadásai is a nagyközönség számára.

A műemlék rekonstrukciós projekt 2016-ban indult, melynek keretében 18 kastély és 12 vár újul meg.

Tavaly 12 műemlék turisztikai fejlesztése kezdődött el, és idén is több kastély és vár felújításának alapkőletételére kerül sor, elsőként Nagycenken a Széchenyi-kastélyban, majd a Fertőd-eszterházai Esterházy-kastélyban, a Szécsény-benczúrfalvai Benczúr-kúriában, a geszti Tisza-kastélyban és a szécsényi Forgách-kastélyban, de elindulnak a Kisvárdai vár és a sárospataki Rákóczi-vár várfalának műemléki felújítási munkái is.

A projektek kulturális örökségünk kiemelt, sok esetben évtizedek óta pusztuló értékeink megóvását szolgálják, hiszen váraink, kastélyaink nemcsak építészeti értékkel bírnak, hanem történelmi jelentőségük révén kultúránk, identitásunk részét is képezik, a megújuló műemlékek pedig hangsúlyos turisztikai funkciót is kapnak.

Az év első felében már megnyílhatnak az eredeti állapotukat visszanyert épületek: a vírushelyzettől függően hamarosan a nagyközönség is látogathatja a megújult tatai Esterházy-kastélyt (felső kép),

a Mosonmagyaróvári várat,

a Nádasdladányi Nádasdy-kastélyt,

a sümegi Püspöki Palotát és a szigligeti Szádvárat is.

A járványhelyzet elmúltával a turisták színvonalasan felújított műemlékekkel gazdagodó turisztikai kínálatból választhatnak majd.

Ugyan némileg lassította a munkálatokat a járványhelyzet, de a már megkezdett építkezések töretlenül haladnak, így mind a harminc kiemelt műemlék fejlesztése elkészülhet az év végére, vagy a jövő év első felére.

Az egész ország területét lefedő program összesen mintegy 60 milliárd forintból valósul meg, amelynek kétharmada uniós támogatás és a fennmaradó rész hazai költségvetési forrás.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.