Search
csütörtök 30 május 2024
  • :
  • :

Hagyományok Háza

Kettős jubileum a Budai Vigadóban

20 éves a Hagyományok Háza, 70 éves a Magyar Állami Népi Együttes

A magyar kultúra napján a Folkstúdió ünnepi adásával indult a jubileumi év, Kelemen László alapító-főigazgatóval, a Magyar Állami Népi Együttes táncművészeinek és az intézmény kollégáinak részvételével.

A Budai Vigadóban működő Hagyományok Háza 20 éves, az ország első hivatásos néptáncegyüttese, a Magyar Állami Népi Együttes pedig fennállásának 70. évfordulóját ünnepli.

A kettős jubileumi év a Corvin téri Budai Vigadóban az előzetes tervekhez képest kicsit csendesebben és egyelőre csak közönség nélkül indul.

Hagyományok Háza 2001-ben alakult. Küldetése a magyar nemzeti kultúra részét képező letűnt vagy eltűnőben lévő kisközösségi kultúra elemeinek visszajuttatása a ma és a holnap kulturális közéletébe, azok életben tartása és élővé tétele.

Az élő népművészet otthonaként sokféle tevékenységével – a színpadi néptáncművészettől a kézműves szakoktatásig, a népi iparművészettől a folklóranyagok archiválásáig, az élőszavas mesemondás népszerűsítéséről a jövő generációinak népművészettel való megismertetéséig – arra törekszik, hogy elődeink öröksége a XXI. századi mindennapok szerves része legyen.

A szervezők az ünnep jegyében szervezik meg a néphagyomány jeles napjai köré az egész éven át futó tematikus napok sorozatot. A kerek évfordulót igyekeznek nem csupán a visszatekintés jegyében megünnepelni, hanem a múlt tapasztalatain új projekteket építenek, a szűk szakmán túlmutató együttműködések, pályázatok, hazai és nemzetközi kezdeményezések egyaránt várhatóak.

Magyar Állami Népi Együttes Ének-, Zene- és Tánckarának első önálló bemutatója 1951. május 14-én volt a Városi Színházban (későbbi Erkel Színház), műsorán az Ecseri lakodalmassal.

A járványhelyzet miatt egyelőre bizonytalan, hogy a 70 évet felölelő gálaműsort hol és mikor tudják megtartani, de nyáron már remélhetőleg több helyszínen is lehet találkozni nagyszabású produkcióival. A tervek szerint fellépnek többek között a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és a Szegedi Szabadtéri Játékokon, őszre pedig már van meghívásuk Strasbourgba és Londonba is.

A Magyar Állami Népi Együttes jubileumi székházi előadásaira a tánc- és a zenei élet kiemelkedő előadói közül hív vendégeket. Az év során megjelenik az együttes mindennapjaiba bepillantást engedő fotóalbum, valamint bemutatják a hét évtizedet feldolgozó szabadtéri dokumentum- és fotókiállítást, és az együttes jelenkoráról készült mozifilmet.

Amíg lehetővé válik a közönséggel való személyes találkozó, az online térben követhetőek a programok a Hagyományok Háza weboldalán: www.hagyomanyokhaza.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.