Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Anima Musicae

Száz éve született a tangó királya, Astor Piazzolla

A mestert ünnepelve a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központból a március 10-én 19 órakor online közvetítik az Anima Musicae Kamarazenekar koncertjét.

Az est szólistája Kirill Troussov hegedűművész lesz, akinek játékáról elmondható, hogy lenyűgöző elegancia, kifogástalan technika, kivételes zenei érzékenység és a hangzás tökéletes szépsége jellemzi. Troussov és az Anima Musicae több ízben játszotta együtt Piazzolla művét, többek között a lipcsei Gewandhaus és a berlini Philharmonie termében. A koncert ingyenes élő közvetítéssel a Filharmónia Magyarország csatornáin érhető el.

Astor Piazzolla nyolcévesen, egy apjától kapott használt harmonikán kezdett zenélni, majd a magyar származású Wilder Béla oktatta klasszikus zenére. Megismerkedett az argentin tangó mesterével, Carlos Gardellel is, aki turnéra hívta zenekarával. A szigorú apa azonban nem engedte el fiát, de ezzel életét mentette meg: ugyanis a repülőgép lezuhant.

A család 1937-ben hazatelepült, Piazzolla Argentínában bárokban és klubokban lépett fel. Komolyzenei tanulmányait Alberto Ginasteránál folytatta, aki megismertette a kortárs zenével (Bartók, Stravinsky, Ravel).

Párizsi ösztöndíjat nyert a legendás zenepedagógus Nadia Boulanger osztályába, aki azt mondta neki zenei előéletéről, a bárok és harmonika világáról: “az igazi Piazzolla ott van, sose hagyd el”.

Piazzolla visszatért a tangóhoz, darabjait eleinte vonós zenekarral adta elő, közben ő maga állva, egyik lábát székre helyezve harmonikázott. Ő volt a tangó vitathatatlanul legnagyobb alakja, aki a műfajt átemelte a hangversenytermekbe.

Anima Musicae Kamarazenekar – Astor Piazzolla:  https://www.animamusicae.hu/concerts/piazzola100

Műsor:

  1. Ginastera: Pampeana No. 1 – Hegedűn közreműködik – Kirill Troussov – A. Piazzolla: 4 évszak Buenos Airesben. Hegedűn közreműködik – Kirill Troussov
  2. Ginastera: Concerto vonószenekarra – A. Piazzolla: Fuga y Misterio, Oblivion, Libertango

Közreműködik: Kirill Troussov – hegedű

Művészeti vezető: G. Horváth László

Támogatók: EMMI, NKA, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Gestor Kft.

 Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.