Search
hétfő 4 március 2024
  • :
  • :

Coopera mesterkurzus és énekverseny

A Coopera ingyenes bel canto mesterkurzust és énekversenyt indít

Musicum Laude címmel, fiatal, pályakezdő operénekeseknek indít bel canto mesterkurzust együttműködő partnereivel közösen a Coopera. Az augusztusban megrendezésre kerülő kurzuson olyan világszinten elismert, az operavilágban ma is gyakorló művészekként dolgozó mestertanárok oktatnak:

mint a Kossuth- és Liszt-díjas Kolonits Klára, a Kossuth- és Liszt-díjas Rost Andrea, a Széchenyi- és Erkel-díjas dr. Batta András és Berkes János,

valamint a Liszt-díjas Molnár Levente és Prof. Dr. Ionel Pantea.

A program – a zenei tehetségkövetés és -gondozás intézményesített, új formája, amely Molnár Levente Liszt-díjas világhírű bariton, a projekt művészeti vezetőjének ötlete nyomán született. Az operaénekes vezetésével működő ARTSTART4U Egyesületek több mint öt éve rendeznek, hasonló klasszikus zenei mesterkurzusokat az anyaországban és Erdélyben egyaránt. E munka során nyert tapasztalat erősítette meg a tehetséggondozó iskola-műhely szükségességében, amely a hagyományos zeneoktatási rendszer mellett, hézagpótló jelleggel, testreszabottan biztosítaná a fiatal tehetségek, különös tekintettel a pályakezdő operaénekesek, emberi és művészi fejlődését.

Jelentkezni a program weboldalán https://musicumlaude.hu/ lehet 2021. május 31-ig.

A program egy hétnapos, ingyenes bel canto mesterkurzussal indul 2021. augusztus 25. és szeptember 1-je között. Helyszíne a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem – a résztvevők az intézmény frissen, 2020-ban indult magánének képzését is kiszolgáló termeiben tanulhatnak majd. A kurzuson résztvevők egyéni és csoportos órákon vesznek részt, emellett lehetőségük lesz korrepetítorral gyakorlásra, librettóértelmezésre is. A klasszikus énekképzést operatörténeti órák is kiegészítik.

Ezt követi majd szeptember 4-én, a mesterkurzus folytatásaként, a Musicum Laude énekversennyel egybekötött Gálakoncert, amelyen a legtehetségesebb hangok mérettethetik meg magukat. A résztvevők a mesterkurzusra való jelentkezéssel, automatikusan az énekversenyre is benyújtják részvételi szándékukat.

Az, hogy végül kik kapnak lehetőséget közönség előtt, nagyzenekari kísérettel megmutatni magukat, a mestertanárok döntik el. A versenyzőket a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekara kíséri. Az együttest a Semperoper Dresden fiatal karmestere, Budányi György vezényli majd. Az est színpadi rendezője, műsorvezetője Novák Péter lesz.

Az énekverseny díjai között a Coopera jövőbeni előadásaiban való szerep-, fellépési- és további, a fiatal operaénekesek pályáját segítő lehetőségek lesznek.

Sokéves vágyam egy átfogó program elindítása, és most megtettük az első lépéseket. Nagyon hálás vagyok a támogatóinknak, partnereinknek. Köszönöm a Cooperának, Vadász Dánielnek, hogy szárnyaik alá vették a projektet. A zenei képzés egyedi igényt hordoz magában, nem szabható az egyénekre egyetemes korlát vagy struktúra. Minden egyes tanuló, az összes felfedezett tehetség meg kell, hogy találja a saját útját, a csak rá jellemző nyelvét, amellyel kifejezheti, megfogalmazhatja egyéni művészi hitvallását, koncepcióját. Ebben próbálunk mi segíteni a hozzánk jelentkezőknek – mondta Molnár Levente.

Musicum Laude zeneművészeti tehetséggondozó programját a Coopera együttműködő partnereivel – Kárpát-medencei Tehetséggondozó Központ Kft., Művészeti Alap Értetek Egyesület, Partiumi Keresztény Egyetem – indítja útjára. A mesterkurzust a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Facebook: www.facebook.com/musicumlaude

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.