Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

4 hónap alatt 40 ELŐADÁS

Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház ügyvezetője, művészeti vezetője bejelentette, hogy az idén hosszabb lesz a szezon, szeptember végéig várják programokkal a közönséget és a műfaji kínálat is gazdagabb, ebben a négy hónapban mindenki találhat majd kedvére valót. Opera-, balett-, musical- és táncelőadások, bemutatók, klasszikus és könnyűzenei koncertek szerepelnek a programban. Emellett 40 ingyenes gyerek és családi programmal, irodalmi sétákkal és kiállításokkal is várják a közönséget.

MAGYAR HŐSÖK CSATÁK ÉS SZERELMEK

Június 3-án a nemzeti összetartozás napi, Magyar hősök, csaták és szerelmek című emlékesttel kezdődik az idei szezon, a Nemzeti Táncszínház előadásában, Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával, akitől megtudtuk, hogy az előadásban a sámántáncoktól kezdve haladnak végig a magyar történelmen, látványos képekben, tablókban megjelenítve a táncban megörökíthető pillanatokat, az 1848/1849-es szabadságharc, az 1956-os forradalom, a világháborúk meghatározó eseményeit. Mint mondta, az előadásban a Bartók Táncegyüttes tagjai is csatlakoznak hozzájuk, 100-an is lesznek a színpadon. A produkcióban vendégként fellép Keresztes Ildikó, Varga Miklós és Vadkerti Imre.

 Június 5-én a teátrum klasszikus zenei sorozatát a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Nemzeti Énekkarral együtt indítja el. Hallható Mozart kétzongorás versenyműve Lucas és Arthur Jussen holland zongoraművészek közreműködésével, a második részben Carl Orff Carmina Burana című alkotása Kesselyák Gergely vezényletében, a Magyar Állami Operaház Gyermekkara közreműködésével.

Június 9-én a Csókkirály című koncertshow partihangulatot idéz, melynek producere Feke Pál, a rendező pedig  Szenta Vajk a mai magyar zenés színház egyik legmeghatározóbb alkotója. A magyar rock and roll énekesei – Vastag Csaba, Király Viktor, Radics Gigi, Szulák Andrea, Zséda, Csonka András és Heincz Gábor Biga – válogatott Fenyő Miklós és Hungária slágereket szólaltatnak meg.

Június 11-én és 12-én az immár hagyományos és nagyon látványos Duna Karnevál előadása lesz látható.

 Június 17-én és 19-én a Puskás – musical Puskás Ferenc és minden idők egyik legnagyszerűbb futballcsapata, az Aranycsapat minden  pillanatának igaz történetét dolgozza fel Szente Vajk rendezésében. A 19-i előadáson a Magyar – Francia  EB labdarugó meccs közvetítését a színház nagy kivetítőjén egyenesben nézhetik meg az aznapi előadásra megváltott jeggyel rendelkezők.

Június 25-én és 27-én Calixto Bieito rendezésében Bizet Carmen című operáját a Magyar Állami Operaházzal közös produkcióként mutatják be. A főszerepekben Szántó Andrea, Brickner Szabolcs és Bretz Gábor lép színpadra, a karmester Kocsár Balázs.

Június 29-én Demjén-koncert lesz, ahol bemelegítésként Várkonyi Attila DJ fogadja majd a közönséget.

Bán Teodóra kiemelte: az idén az évfordulós szerzők, Verdi és Mozart kiemelt figyelmet kapnak. A nagy szimfonikusok és kórusok előadásában elhangzó Verdi “best of  zenei utazás az egykori bemutatók helyszíneinek látványával vezeti a nézőket, a gála fellépője Arturo Chacón Cruz, Maria Grazia Schiavo és Kálmándy Mihály. Az esten közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, a karmester Kocsár Balázs.

Hegedűs a háztetőn,Nikola Tesla és a Kabaré című darabot is bemutatják. Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója a Kabaré bemutatójáról elmondta: a 125 éves színház első alkalommal lép fel a szabadtéri színpadon. A produkció július 9-én és 10-én látható Béres Attila rendezésében. Mint mondta, felkavaró, lírai és látványos előadás született, amelyet a Vígszínházban október 9-től láthat majd a közönség.

Augusztus 20-án Vidnyánszky Attila rendezésében Bánk bánt tűzik műsorra.

 

Mozart 230 című filmzenekoncerten többek között az Amadeus című film részletei kísérik a Budafoki Dohnányi Zenekart, a karmester Hámori Máté, a vizuális koncepció Hubai Gergely munkája.

Az idei programban szerepel még Hervé Koubi koreográfus Odüsszeia-bemutatója és Szergej Polunyin balettművész Raszputyin előadása is.

További információ és program: www.margitszigetiszinhaz.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.