Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Otthonról Haza!

Otthonról Haza!  – Nemzeti Összetartozás Túrák

101 éve írták alá a trianoni békeszerződést június 4-én, amelynek következtében Magyarország elveszítette területének kétharmadát. Ezt a napot 2010 óta Nemzeti Összetartozás napjaként ünnepeljük, és idén ennek emlékére egy egész nyáron át tartó rendezvénysorozatot, Nemzeti Összetartozás Túrát indítottunk el  jelentette be Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos június 4-én a Millennium Házban tartott sajtótájékoztatón.

Az eseményen részt vett: Tóth András, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség projektvezetője, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Nemzeti Összetartozás Túra nagykövete, Kovács István (Kokó), olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó, a Nemzeti Összetartozás Túra nagykövete, Szőcs Renáta énekes, a Nemzeti Összetartozás Túra nagykövete, Kökény Roland olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó, a Nemzeti Összetartozás Túra nagykövete -, akik elvállalták a program védnökségét.

Az eredeti terv szerint a program 2020-ban, a Trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján került volna megrendezésre, azonban a koronavírus-járvány okozta vészhelyzet sok más rendezvénnyel együtt a Nemzeti Összetartozás Túrát is lehetetlenné tette. Idén azonban minden akadály elhárul a programsorozat megrendezése elől. Egy határokon átívelő, a nemzeti összetartozást erősítő, aktív rendezvénysorozattal tisztelgünk az évszázados viszontagságok ellenére is fennmaradó és töretlen magyar nemzeti egység előtt – mondta Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Az “Otthonról Haza!” rendezvénysorozat célja, hogy aktív, turisztikai programokon keresztül kösse össze a határon innen és túl élő magyarokat. Az eseménysorozat keretében közösen élvezhetjük a mozgás örömét, és közben megünnepelhetjük a nemzet összetartozását.

A rendezvények 2021 nyarán, június elejétől, augusztus 20-ig, 10 hétvégén keresztül várják az aktív kikapcsolódásra és természetjárásra vágyókat.

A programok között aktív családi hétvégék, határon átívelő túrák és augusztus 20-ai egész napos sportprogramok várják az érdeklődőket. A hétvégi családi programok során 14 helyszínen kínálnak vezetett kerékpáros-, gyalogos-, valamint lovas és vízitúrákat a szervezők, 10 hétvégén keresztül. Határon átívelő 4-9 napos vándortúrákra is lehet jelentkezni, amelyek különböző városokból indulnak, és minden kerékpáros csapat augusztus 20-án, az  államalapítás ünnepén érkezik meg Budapestre, ahol az egésznapos rendezvénysorozat keretében találkozhatnak a Budapest környéki túrákon résztvevőkkel.

Az aktív hétvégék június 5-én indulnak. Az első vízitúrák Zebegényből, az első kerékpár- és gyalogtúrák pedig a Kékestetőn lesznek. A határon átívelő túrákra június 10-től lehet jelentkezni.

A programokra a www.otthonrolhaza.hu  weboldalon lehet regisztrálni

Az Otthonról Haza! című Nemzeti Összetartozás Túrák, aktív családi hétvégék az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda kezdeményezésére valósul meg.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.