Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Fenntarthatósági Divathét

6. Globális Fenntarthatósági Divathét – Öko divatbemutató  

Immár 6. alkalommal kerül megrendezésre a Globális Fenntarthatósági Divathét amely a külföldi szakemberek szerint az elmúlt években Közép-Európa legjelentősebb fenntarthatósági divathetévé vált a komplexitását és szakmai színvonalát tekintve.

Mányiné dr. Walek Gabirella a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület elnöke és a Globális Fenntarthatósági Divathét alapítója, szervezője elmondta, hogy az eseményt idén június 7  13 között rendezik meg Balatonbogláron. A 6. #GSFW esemény aktuális üzenete, hogy az elmúlt nehéz időszak rávilágított a közösség és a természet erejének fontosságára. Majd hozzátette, a magyar helyszínül választott Balaton természeti szépségeire méltán lehetünk büszkék és ez a külföldiek számára igen vonzó régió.

Az esemény támogatója Balatonboglár Önkormányzata, fővédnöke Mészáros Miklós polgármester úr, akivel a szervezés során megszólították a helyi közösséget is és igyekeztek bevonni a közös munkába.

Az érdeklődőket június 11-én Öko divatbemutatóra hívják. Az esemény helyszíne a SÁBA-HÁZ előtti platánsor övezte partszakasz, csodás kilátással a Balatonra. 

A természetes kifutón négy divatmárka és tervező kollekciója kerül bemutatásra: Krivanics Ágnes csodás női ruhái, az ETRE Organic Underwear új, bambusz alapanyagú, férfi alsóruházata, továbbá Pásztor AnniOrosz Réka kollekciói, amelyek az újrahasznosítás és fenntarthatóság jegyében készültek.

A programot élőben is közvetítik, lehetővé téve, hogy nemcsak Magyarországról, de a világ legtávolabbi pontjáról is elérhető legyen a nézők számára. Az adáshoz csatlakozik videóval további két magyar tervező Kovács Kinga Magyarországról, valamint Svédországból Udvar Henriette Timea természet ihlette fenntartható ruháival.

Érdekes lesz Andes Munay projektjének bemutatkozása is Ecuadorból, mely a latin-amerikai őslakos családok által készített kézműves és fenntartható divattermékek magyar vonatkozású kapcsolatát is bemutatja, de élvezhetjük a spanyol tengerparton készült bemutatót Sylvia Calvo kávézsákok újrahasznosításával készült impozáns ruháival.

További tervezők is bemutatkoznak videóval, közöttük találjuk az idei #GSFW tiszteletbeli vendégkontinens, Ázsia képviseletében az ASEAN Fashion Designers Showcase (AFDS) 34 tervezőjét.  Megtudtuk, hogy idén először nyílik alkalom magyar tervezőt delegálni Ázsia egyik legerősebb divathetére, az Aspara Fashion Weekre. Az eseményen nagyon sok olyan ázsiai tervező mutatkozott be, akiknél a fenntarthatósági koncepciók előtérbe kerültek, a hagyományőrzéstől kezdve a természetes anyagok választásáig. Ott figyelt fel Mányiné dr. Walek Gabriella a sok tehetséges ázsiai tervezőre, így ennek eredménye az AFDS-sel való együttműködés az általuk is vallott elvek alapján: ONE VISON ONE IDENTITY ONE COMMUNITY (egy vízió, egy identitás és egy közösség) és az ázsiai tervezők meghívása Szingapúrból, Kínából, Bruneiből, Kambodzsából, Indonéziából, Laoszból, Malajziából, Mianmarból, Fülöp-szigetekekről, Thaiföldről és Vietnamból.

A GSFW korábban már megszokott konferencia, szeminárium idén másképpen alakul, kiemelt témákat a hét során különböző panelekben tárgyalják az előadók.

Június 7-én Zoom live program keretében külföldi szakemberek mutatják be a saját gyakorlatukat a fenntartható és etikus divat oktatásában Lengyelországtól Pakisztánig. Az előadások egy izgalmas beszélgetéssel folytatódnak, a kiváló szakértővel és moderátorral, Olga Johnston Antonovával, aki a GSFW Nemzetközi Irányító Bizottság tagja.

Június 8-án YouTube Premier Live platformon nagyon sok aspektusból fogják az előadók körüljárni a fenntartható szálak, alapanyagok témakörét, kezdve a természetes, kézzel készült alapanyagoktól az innovatív, fenntartható és újrahasznosított technológiákkal előállított anyagokig. A panel egyik kiemelt előadója Gustavo Gonzalez-Quijano úr, aki COTANCE nevű európai ernyőszervezet vezetője, amely 13 ország bőripari szervezetét és az európai bőrgyártásnak több mint 90%-át képviseli.

Június 9-én szintén Zoom live programban fognak a fenntartható és körforgásos divat szereplői, cégvezetők és a téma szakértői (Egyiptomból, Indiából, Bangladesből, Olaszországból, Törökországból, Franciaországból, Amerikából, Romániából stb.) arról beszélni, hogy lehet megfelelni a saját gyakorlatukban a fenntarthatósági elveknek.

Június 10-én a „kreatív Európa” téma lesz terítéken, az egyik legkomolyabb kreatívipari projekt, a WORTH Partnership Project szakértői beszélnek a kezdeményezés eredményeiről. Most is izgalmas és inspiratív előadásnak nézünk elébe Assaad Awadtól, aki csodás művészi ruhakreációival segítette Madonna és Lady Gaga látványos színpadi fellépéseit. Ezen felül több érdekes WORTH-nyertes pályázatot is bemutatnak motiválva újabb tervezők jelentkezését a hamarosan induló WORTH 4.forduljára. Ehhez a panelhez még más határontúli együttműködéseket támogató szervezetek képviselői is csatlakoznak.

Június 12-én a soproni OMG Designer Store bemutatkozását várják több olyan hazai alkotó munkáival, akik minden szempontból a fenntarthatóság irányelvek szerint tervezik és gyártják a ruhákat, táskákat, kiegészítőket, és támogatni szeretnék a Fashion Revolution edukációs programját is.

A programokról az információk a közösségi médiában és a www.gsfashionweek.com honlapon találhatók.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.