Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

MATE és Tungsram

Együttműködést kötött a MATE és a Tungsram

Közös kutatóintézetet és kihelyezett tanszéket alapít a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Tungsram a vállalatcsoport budapesti székhelyén – az együttműködési megállapodás értelmében. Az egyik legfontosabb közös cél olyan mesterséges fényforrások vizsgálata, amelyek vertikális farmokon, növényházakban és a csíráztatott takarmánynövények előállításakor növelhetik a hatékonyságot.

A MATE-val történő együttműködés mérföldkő a felsőoktatás és a versenyszféra együttműködésében, egyike az első alkalmaknak itthon, amikor egy egyetem és egy vállalat agrárkutatások céljából közös kutatóintézetet hoz létre – mondta Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója.

A Tungsram szeretne a magyar mezőgazdaság innovatív jövőjének részese lenni, és visszanyúlni ahhoz a korszakhoz, amikor Magyarország a világ 5 legnagyobb agrárkutató nemzete között volt. Technológiai szolgáltatóként képesek vagyunk arra, hogy a MATE-val közös eredményeket piacképes megoldásokká formáljuk és világpiaci sikerre vigyük.

A megállapodás keretében készségesen fogadjuk a MATE hallgatóit szakmai gyakorlat és duális képzés keretében is.

Egyetemünk és a Tungsram közös érdeke, hogy az agrárium jövőjét mutató vizsgálatok eredményei ne csak a tudományos kutatásban, hanem az oktatásban is hasznosuljanak. Ennek érdekében a MATE vállalja, hogy az újonnan létesülő tanszék működéséhez tananyagot dolgoz ki, igény szerint szakmai továbbképzéseket szervez, közös pályázati lehetőségeket keres, továbbá szaktanácsadással biztosítja a beltéri növénytermesztés és állattartás során felhasználható kutatások előrehaladását – jelentette be Prof. Dr. Gyuricza Csaba, az intézmény rektora.

2021 májusában a Tungsram budapesti telephelyén megépült a régió első, kommerciális méretű kutató és bemutató vertikális farmja, ahol szabályozott klimatikus körülmények között, egyedileg állítható zárt rendszerű automata tápanyagellátás, szén-dioxid-trágyázás és speciális fényreceptek alkalmazásával végezhetők különféle növénytermesztési kísérletek.

A 150 négyzetméteres, teljes egészében magyar fejlesztésű és gyártású létesítmény 575 millió forintból épült, az Innovációs és Technológiai Minisztérium 250 millió forintos támogatásával.

A mesterséges intelligenciát és gépi tanulást alkalmazó 21. századi technológia számos pontján szenzorok gyűjtik a rendkívül értékes adatokat, melyekhez az együttműködés keretében immár a MATE szakértői és hallgatói is hozzáférhetnek.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.