Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Irány – Párizs

Irány Párizs

Az Ötpróba mozgalom több mint negyvenéves múltra tekint vissza. Idén június 9-én az Ötpróba szabadidősport -sorozat szervezői sajtótájékoztatót tartottak az Akvárium Klubban, ahol beszámoltak a sorozat újdonságairól, programjáról és a változásokról. A rendezvényen részt vett  Révész Máriusz – Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Szemán Róbert – Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft. – ügyvezető, Tamás Rita – Ötpróba túra nagykövet, Storcz Botond – Ötpróba kajak-kenu nagykövet, Dr. Kiss Gergely – Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft. kommunikációs igazgató – Ötpróba futó nagykövet, Gajdos Tamás – Ötpróba kerékpár nagykövet.

Megtudtuk, hogy az Ötpróba legújabb kiírása 2021. június 1-jén vette kezdetét. A párizsi olimpiáig tartó ciklus bőven tartogat újdonságokat és izgalmakat, az alapelvei azonban változatlanok: rendszeres mozgásra motiválni a résztvevőket. A sajtótájékoztatón felszólalt:

Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos beszámolt arról, hogy május végén lezárult az Ötpróba Tokióba eseménysorozat, amely Magyarország legnagyobb szabadidősportos mozgalma, 25 ezer regisztrált sportoló vett részt benne. A fő cél továbbra is az, hogy minél több embert vonjanak be a rendszeres mozgásba, hiszen egy kimutatás szerint, aki hetente legalább két és fél órát sportol, az átlagosan több mint négy évvel tovább él. A párizsi olimpiáig hátra lévő három év alatt szeretnék bevonni azokat is, akik eddig még nem sportoltak rendszeresen és a regisztráltak számát minimum 50 ezerre növelni. Az eseménynaptárban megjelölt rendezvényeken a futás, a túrázás, az országúti és hegyi kerékpár, az úszás, a kajak-kenu és a triatlon mellett ezentúl a görkorcsolyázással együtt már nyolc mozgásformában lehet gyűjtögetni a pontokat. A ponthatárok markánsan eltolódtak, ezentúl legalább 15 pont kell a garantált ajándékhoz, innentől 60 pontig 15 pontonként, 120 ponttól 20 pontonként, afölött 180 pontig 30 pontonként jár további ajándéktárgy.

Szemán Róbert, a Nagy Sportágválasztót és az Ötpróba eseménysorozatot szervező BBU Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a résztvevők 60 pontonként kapnak egy ötpróba sorsjegyet, amelyekkel utazást nyerhetnek a 2024-es párizsi olimpiára. Viszont a szelvényhez az is szükséges, hogy az illetőnek legalább öt sportágban legyen sikeres teljesítése.

Tamás Rita, az Ötpróba túra nagykövete elmondta, hogy neki egy betegség leküzdésében sokat segített a sportolás, és az ötpróbán keresztül olyan sportágakat is kipróbált, például a vízi túrázást, amelyre korábban nem is gondolt volna. Hozzáfűzte: a túrázásnál továbbra is megengedettek a Covid-időszak alatt bevezetett és rendkívül népszerűvé vált instant teljesítések, az útvonalak a GeoGo és az Ötpróba Maradj Fitten oldalon érhetők el.

Storcz Botond, az Ötpróba kajak-kenu nagykövete arról számolt be, hogy az eddigi ajándékok – baseballsapka, póló, hátizsák – mellett különféle kiegészítő felszerelések járnak azoknak, akik elérik a megadott ponthatárokat.

Kiss Gergely, a BBU Nonprofit Kft. kommunikációs igazgatója, az Ötpróba futó nagykövete bejelentette, hogy az új ajándékokat majd egy nyári divatbemutatón fogják megismertetni.

Gajdos Tamás, az Ötpróba kerékpár nagykövete hangsúlyozta: azért érdemes a mozgásformák közül a kerékpározást választani, mert kevésbé veszi igénybe az ízületeket, mint mondjuk a futás. Felhívta a figyelmet arra, hogy akik szeretnének az új ciklusban is részt venni az eseményeken, azoknak augusztus végéig meg kell erősíteniük a regisztrációjukat, az újonnan csatlakozók számára pedig a nyár végéig elengedik a regisztrációs díjat.

A rendezvény végén bemutatták, majd kiosztották a nemzeti színű melegítőket az Ötpróba Tokióba! mozgalom öt kategóriagyőztesének, akik a Japánban érvényben lévő beutazási korlátozások miatt nem a tokiói nyári, hanem a 2022-es pekingi téli olimpiára utazhatnak, akárcsak az a további 19 fő, akiket sorsolással választanak ki.

A szervezők célja, hogy hazánk legpatinásabb mozgalma valóban a szabadidő aktív eltöltéséről szóljon – egészséges keretek között. A jövőben szeretnék, ha az Ötpróbázók minden egyes eseményt közösségi programként élnének meg, ahol tehetnek az egészségükért is, mindenki a saját maga határait feszegetve.

Rajtad is múlik, hogy az Ötpróba valóban egy életérzés legyen, ne pedig egy versenysorozat!

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.