Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Szent István napi Kenyérverseny

Szent István napi Kenyérverseny

A Magyar Pékszövetség idén már a X. Szent István napi Kenyérversenyét rendezte meg, melynek keretében szakmai zsűri választotta ki az Év Kenyerét. A versenyt idén is két kategóriában hirdették meg: Szent István napi kenyér (hagyományos búzakenyér) és Innovatív kenyér. A sajtótájékoztatón Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, hogy idei évben lazítottak a verseny szabályain: az Innovatív kategóriában szinte szabadkezet kaptak a versenyzők, és nem volt kötelező élesztő hozzáadásával készíteni a kenyereket. A zsűri elnöke Ilonka Boldizsár volt.

A szakmai zsűri mellett az újságíróknak is volt lehetősége értékelni a második körbe bejutott, versenyben lévő, 7 Szent István napi kenyeret és a 7 Innovatív kenyeret.

Ilonka Boldizsár, a zsűri elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy kíváncsian várja az újságírók értékelését, hiszen ők a fogyasztó képviseletében mondanak ítéletet a kenyerekről. Elmondta, érdekes és tanulságos lesz összevetni a szakmai zsűri véleményével.

Az Innovatív kenyerek idén harmonikusabb, lágyabb ízekkel találkoztunk, mint a tavalyi versenyen, ahol a fűszerek, gyógynövények domináltak az Innovatív kategóriában. Inkább a technológiai újításokat helyezték előtérbe. Szokatlan, nagyon erőteljes ízek így most nem voltak. A zöldségek, gyümölcsök, magvak használata, ezek párosítása volt most dominánsabb. Többségében olyan termékek kerültek a bírák elé, amivel inkább a gasztronómiai párosításokra, a fogyasztók szélesebb körének igényeire alapoztak a versenyzők. Talán a legmerészebb házasítás idén az aszalt szilva és a tepertő kapcsolata volt.

A Szent István napi kenyér esetében előírás volt, hogy kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön, döntő részben gabonaőrleményekből, kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával, adalékanyagok, célkeverékek nélkül, csak természetes alapanyagokból. A versenyzők itt a burgonyának, csicsókának, kukoricának adtak teret, a termékek jelentős részében szerepeltek alapanyagként.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a rendezvényen elmondta, a magyar sütőipar jelentős átalakulás előtt áll, amit már a fogyasztók is érzékelni fognak. Az 5-6 nagyüzem mellett azoknak a pékségeknek lesz esélye a talpon maradásra és a gazdaságos működésre, akik egyedi termékekkel, magas minőséggel szolgálják ki a vásárlókat. A szövetség kenyérversenye jó alkalom arra, hogy a pékek megmutassák tudásukat, kreativitásukat és egyben teszteljék új termékeiket a szakma és a fogyasztók előtt is, hiszen az újságírói visszajelzések ez utóbbira is lehetőséget kínálnak. Mint mondta, örömmel tapasztalták, hogy a rutinos, évek óta versenyző pékek mellett idén sok új jelentkező is volt, akik remek termékekkel, szép eredményeket tudtak elérni.

A zsűrizés eredményére még várnia kell a versenyzőknek és a nagyközönségnek is, hiszen a szokásoknak megfelelően csak az augusztusi parlamenti sajtótájékoztatón jelentik be, hogy melyik kenyér lett 2021-ben az Év Kenyere, illetve az Év Innovatív Kenyere.

A szakmai zsűri tagjai:

Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője, Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke, Szécsényi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari igazgatój, Egervári Erika, a Kemence Sütőipari Kft. kereskedelmi igazgatója, Nardai Anita – a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének vezetőj, Galicz István, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola gyakorlati-oktatás vezetője, és a zsűri elnöke: Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja.

A döntőbe jutott kenyerek:

Szent István napi kenyér kategória

Édesburgonyás kenyér Rubók Kft – Vecsés, Falusi kovászos burgonyás kenyér Heim Sütöde Bt – Dunabogdány, Kézműves kenyér Fejedelmi Pékség Kft – Tiszakécske, László kenyér László és Szász Kft – Budapest, Nagyi kenyere Rábai Sütöde Kft – Monor, Napkenyér Fejedelmi Pékség Kft – Tiszakécske, Telki parasztkenyér (kölessel és mangalicazsírral) Kovászda KKT – Telki

Innovatív kenyér kategória

Burgonyapelyhes cipó Körös Pékség Kft – Kőrösladány, Édesburgonyás-kakukkfüves vekni Coop Kápolna Zrt – Kápolna, Kézműves magvas kenyér Fejedelmi Pékség Kft – Tiszakécske, Növényi színanyagokban és rostokban gazdag többgabonás, kovászos kenyér  Szegedi Sütödék Kft – Szeged, Okoskenyér m-GEL Hungyary Kft – Budapest, Tokaji Aranykenyér Balmaz-Sütöde Kft – Balmazújváros, Vásári Káposztás kenyér Szega Camembert Kft – Budapest.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.