Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Magyar Pálos Rend

Magyar Nemzeti Múzeum – Magyar Pálos Rend kiállítás  

A Magyar Pálos Rend az egyetlen középkori magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend. Az 1220-as évektől népszerűvé vált magyarországi remete életmódot Boldog Özséb, az esztergomi kanonokból lett pilisi remete szervezte közösségivé. A Magyar Nemzeti Múzeumban június 15-én nyíló kiállítás célja, hogy átfogó képet adjon a világon ma négy kontinensen szolgáló szerzetesrend múltjáról, jelenéről és távlatairól – mondta Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Majd hozzátette: A Kárpát-medencei kolostorok régészeti leletei, a pálos vonatkozású irodalmi emlékeket őrző hazai és külföldi kódexek, nyomtatványok mellett számos festmény, metszet, szobor és liturgikus tárgy várja a látogatókat.

Egy szerzetesrend története, egy közösség története Istennel -jelentette ki Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke. Mint mondta, az igazság a rend, a hazukság a káosz. A tanúlság az, hogy Istennel békességben élve, minden a helyére kerül.

A Pálosok története az erdőkhöz kötődik – mondta Zámbó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára. Ha megakarjuk érteni a Pálosok lelkületét, el kell mennünk ezekre a megszentelt helyekre, Mecsekbe, Pilisbe …

A Múzeum József nádor-termeiben egyaránt láthatóak a Kárpát-medencei kolostorok régészeti leletei, a középkori, pálos vonatkozású irodalmi emlékeket őrző hazai és külföldi kódexek, kora újkori nyomtatványok, számos liturgikus tárgy, festmény, metszet és szobor, amelyek mind-mind a rend gazdag örökségéről tanúskodnak.

A kiállítás alapinformációkkal és érdekességekkel egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához; azokhoz, akik kevés vagy semmilyen információval nem rendelkeznek a pálos rendről. A változatos témák bemutatásával azok érdeklődését is szeretné felkelteni, akik általános vagy attól mélyebb tudással rendelkeznek a rend történetéről.

Látványban és digitális meglepetésekben ezúttal sem lesz hiány, hiszen rendkívül színes anyag gyűlt össze, hazai és külföldi világi és egyházi közgyűjteményekből. A kiállítás egytucat tematikus blokkból áll és érdekessége többek között a kerengő-installáció és a Fekete Madonna Zarándokvonatot megjelenítő kisvasút terepasztal.

A tárlatnak köszönhetően abban bízok, hogy még többen megismerhetik e magyar szerzetesrend értékeit, múltját és jelenét – mondta Puskás Antal a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke.

A kiállítás 2021. szeptember 12-ig tekinthető meg.

Kurátorok: Bojtos Anita, történész (Magyar Pálos Rend), Pető Zsuzsa, régész (Magyar Nemzeti Múzeum)

Grafikai terv és kiállítás építés: DE Creative Kft.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.