Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

37. Régi Zenei Napok

Zenei időutazás – 37. Régi Zenei Napok

A Filharmónia Magyarország idén is visszarepíti a közönségét az időben, felidézve a barokk kor hétköznapi és ünnepi pillanatait a Régi Zenei Napokon július 3 – 10 között, melynek társszervezője a Váci Egyházmegye.

A Régi Zenei Napok nem csak barokk forgataggal, de minden eddiginél több koncerttel és kurzussal is várja közönségét és hallgatóit. Lesz zene, irodalom, tanulás és játék. Idén több újdonsággal is készülnek a szervezők. A művészek számára bővült a kurzuskínálat és a pedagógusok számára is lesz továbbképzés. Újdonság az is, hogy Vác mellett a Gödöllői kastélyban is hallgathatunk koncerteket, ahol Sisi királyné élvezhette a hangversenyeket több mint, 100 éve.

Az esemény páratlan koncertkínálattal várja az érdeklődőket és a historikus zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat. A kurzusokon kívül Zenei Kalandtábor is lesz, ahol a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a klasszikus zene dallamaival, a pedagógusok pedig egy továbbképzés keretében sajátíthatnak el új tanítási módszereket, bővíthetik ismereteiket.

A kalandtáborban részt venni kívánók június 23-ig , a pedagógusok vagy tanárok pedig június 20-ig adhatják le jelentkezésüket.

A fesztivál nyitókoncertjén a régizene-játszás világhírű hazai együttesei – Orfeo Zenekar és Purcell Kórus –hallható a Fehérek templomában este 20 órakor.  Vashegyi György vezényletével egy igazi kuriózum csendül fel, a 18. század óta elfeledett mű, Stölzel Passiója, amit újra hallhatunk.

Találkozások címmel július 4-én kötetlen szabadtéri zenei programokkal fűszerezve hozzák közelebb a régi zenét a helyiekhez, illetve a régióba feltöltődni, kikapcsolódni érkezőkhöz. De a programra érkezőknek érdemes egy sétát téve megismerkedni a gyönyörű barokk városka értékeivel és gasztronómiai kincseivei is.

Vácon a rendezvény keretében számos nagy tudású professzor – Kovács Ágnes és Elisabeth Scholl (ének), Balogh Vera (fuvola), Baranyay Piroska (barokk cselló), Sheng-Fang Chiu (furulya), Simon Standage (hegedű), Malcolm Bilson (fortepiano), valamint Vashegyi György (kamarazene) – tart mesterkurzust.

Idén először Gödöllő is becsatlakozik a programba. Július 5-én és 7-én csodálatos festői helyszínen, a Királyi Kastély Díszteremében hallhatják a nemzetközi régizenei-játszás legkiválóbb előadóinak koncertjeit.

A zene mellett az irodalom is szerepet kap a programok között. Zenés irodalmi szurkapiszka címmel tart előadást július 6-án a Bartók Rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetője Becze Szilvia. A régmúlt zeneműveit a ma irodalmával köti össze.

Capella Savaria, a fesztivál visszatérő vendége július 8-án egy Telemann esttel várja a nagyérdeműt. A koncerten közreműködik Bertalan Andrea fuvolaművésznő és Kalló Zsolt hegedűművész.

A zárónapon, a váci Püspöki Palota Dísztermében a hallgatók koncertjével, a Barátok templomában a Helsinki Barokk Zenekar és a Purcell Kórus koncertjével búcsúzik a 2021-es Régi Zenei Napok. A koncertet Aapo Häkkinen vezényli.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország, ügyvezető igazgatója a sajtóeseményen elmondta, nagyon fontos, hogy a helyiek találkozhassanak a fesztiválon fellépő muzsikusokkal, ezért igyekeznek megteremteni ennek a lehetőségét. A váci és gödöllői lakosok a meghirdetett koncerteket nagy kedvezménnyel látogathatják.

Jegyek válthatók Vácon a Tourinform-irodában, a programok előtt a helyszíneken és a www.jegymester.hu weboldalon. A hangversenyek előtt a védettségi igazolvány felmutatása kötelező! További információért kövesse a Filharmónia Magyarország facebook oldalát és a www.filharmonia.hu weboldalt.

Művésznők uralják az új évadot

A Filharmónia Magyarország budapesti bérletében, az Unikum új évadában színes programokkal találkozhatnak a klasszikus zenét kedvelők. A középpontban ezúttal a művésznők állnak. A háromalkalmas bérlet páratlan koncertélménnyel és kuriózumokkal várja a közönséget.

A bérlet egyik különlegessége abban rejlik, hogy nyitóhangversenye a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongora Verseny kiemelt programja. Szeptember 16-án a Concerto Budapest mellett a  világhírű Olga Kern zongoraművésznőt köszönthetik, aki egyben a verseny zsűritagja is. Előadásában Rachmaninov 2. zongoraversenyét hallhatják. Ezenkívül Liszt Mephisto keringőjének zenekari átírata is szerepel a műsorban, valamint Csajkovszkij 6. „Patetikus” szimfóniája. Az est karmestere Keller András.

December 10-én egy igazi visszatérő játszik a zongorán! Maria João Pires ötéves korában adta első koncertjét, hétévesen már Mozart-zongoraversenyeket mutatott be nyilvánosan. A nemzetközi hírnevet 1970-ben szerezte meg, amikor Brüsszelben megnyerte Beethoven születésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett zenei versenyt. Érdekesség, hogy a varázslatos zongoraművésznő 2017-ben bejelentette, abbahagyja a koncertezést. Most mégis az Unikum bérletben köszönthetik a Verbier Fesztivál rezidens kamarazenekarával, mely együttesnek Takács-Nagy Gábor a zeneigazgatója.

Végül az új évben még egy csodálatos hangversenyen vehetünk részt. 2022. február 17-én, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart üdvözölhetjük a Zeneakadémia színpadán.

Jegyek válthatók hamarosan a Filharmónia Magyarország irodájában, az ismert jegyirodákban, a hangverseny helyszínén, valamint online a www.jegymester.hu oldalon.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.