Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Múzeumok Éjszakája 2021

Múzeumok  Éjszakája – 2021. június 26.

Az újranyitás első nagyszabású, országos kulturális eseménye a június 26-án megrendezendő  Múzeumok Éjszakája.

Több, mint 300 intézmény mintegy 1600 programmal regisztrált eddig, melynek kiemelt témája a „fordulópont” – jelentette be Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján a budapesti Ráth Villában.  

Majd hozzátette: Az idei a 19. alkalom, hogy Szent Iván éjéhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján a világjárvány okozta kényszerszünet után újra kinyitják kapuikat a múzeumok, és koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket. A Múzeumok Éjszakája az a program, amelyen a legtöbb kulturális intézmény részt vesz egyszerre: több mint 300 közgyűjtemény mintegy 1600 programot kínál országszerte. Látogatószámot tekintve is ez az ország legnépszerűbb kulturális programja: mintegy 400 ezer belépést regisztráltak 2019-ben összesítve a résztvevő intézmények.

A sajtótájékoztatón részt vett L. Simon László múzeumi integráció előkészítéséért felelős miniszteri biztos, aki elmondta: a Múzeumok Éjszakája ráirányítja a figyelmet arra, hogy az emberek újra a múzeumok és kultúra felé forduljanak.

A mostani különleges évben három szenzációs ember is csatlakozott a program népszerűsítéséhez, akik felszólaltak a sajtótájékoztatón: Für Anikó, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész; Liu Shaolin Sándor, olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó.

Valamint Oláh Gergő, énekes. Idén tavasszal több interaktív programon vettek részt azért, hogy a Múzeumok Éjszakáját ezen élmények alapján is ajánlhassák a vendégeknek. A látogatásokról filmek készültek, melyek a Múzéj Facebook-oldalán  www.facebook.com/muzeumokejszakaja és az M5 csatornán is láthatóak a rendezvény napjáig.

Ebben az évben Budapesten a felnőtt karszalag még a tavalyelőttihez képest is kedvezményesebb áron váltható meg: 1500 forintért, míg a gyermek karszalagok darabja (érvényessége 6 és 18 éves kor között) 800 forintba kerül, 6 éves kor alatt pedig ingyenes a belépés a múzeumokba.

Idén viszont NEM érvényesek a karszalagok a budapesti tömegközlekedési eszközökön és nem lesznek Budapesten múzeumi körjáratok sem, a járványhelyzet következtében lerövidült szervezési idő miatt!

A tájékoztatás végén Oláh Gergő énekelt, melyhez Palotai Soma zeneszerző, DJ szolgáltatta a zenét.  

Majd Kassai Hajnal, főosztályvezető (EMMI, Múzeumi Főosztály) aki a sajtótájékoztató moderátora volt, bejelentette, hogy a rendezvényekre a kulturális intézmények látogatására vonatkozó aktuális járványügyi szabályok érvényesek.

A programokról részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek az események, valamint mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, amely „EVENT@HAND MUZEJ” címen tölthető le ingyenesen.   

A karszalagok megvásárolhatók előzetesen online a www.jegymester.hu weboldalán, illetve a rendezvény napján a programban résztvevő budapesti múzeumokban. Vidéken a belépőjegyek az adott múzeumokban válthatók meg. A Múzeumok Éjszakája fő szervezője az Emberi Erőforrások Minisztériuma, kiemelt médiapartnere az MTVA és az Origo, szakmai partnere a SZTAKI.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.