Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Magyar Mozgókép Fesztivál

Magyar Mozgókép Fesztivál 2021

120 éves a magyar filmgyártás, amely közös múltunk és jelenünk lenyomata, rólunk szóló történetek által.

Emlékszem, a 80-as években minden évben filmfesztivált rendeztek Pécset, ahol bemutatták az új alkotásokat. A vetítéseket szakmai és közönségtalálkozók követték, hajnalig tartó inspiráló nagy beszélgetések. Egy kisvárosban az a jó, hogy nem lehet elvonulni, lépten-nyomon összeakad az ember mindenkivel, hol egy presszóban, hol egy étteremben – nem csak a vetítőben – ahol máris folytatni lehet az eszmecserét. Később Budapestre hozták a fesztivált, ahol sajnos „szétesett” az esemény …

Idén a jubileumi évben a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém- Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa a filmfesztivált újra indította Magyar Mozgókép Fesztivál néven, melynek ismét kisváros, Veszprém – Balatonfüred – Balatonalmádi ad otthont június 23-26 között. A csodálatos helyszínek hozzá járulnak az igazi fesztiválhangulathoz minden korosztály számára.

Aki részt vesz a fesztiválon, különböző műfajok között kalandozhat: Mozipremierek – Premier előttiek – Dokumentumfilmek – Animációs filmek – Animációs és kisjátékfilmek – Kísérleti kisjátékfilmek – Tévéfilmek – Moziklasszikusok

Játékfilm kategória: Dézsy Zoli játékfilmje: Tíz perc múlva három

Simon, az író témákat keres új könyvéhez. Belebotlik Izabellába, a festőnőbe, aki az apátságról festi képét. Simonnak ismerős a festmény: nagyszülei lakását pont egy ilyen kép díszíti, illetve nem pont ilyen, hanem ugyanez! Még a felhők is olyanok, még a templom órája is ugyanúgy áll, mint Izabella képén. Csakhogy az a festmény legalább száz éve családja féltett kincse

Zárójelentés

Az Oscar-díjas Szabó István hosszú szünet után újra együtt dolgozott a Mephisto, a Redl ezredes és a Haunssen főszereplőjével, Klaus Maria Brandauerrel, és állandó alkotótársával, Koltai Lajos operatőrrel.

ÉLETMŰDÍJASOK

Bereményi Géza író-rendező, Moór Marianna, Mécs Károly és Tordai Teri színművészek kiemelkedő pályáját életműdíjjal ismeri el a Magyar Filmakadémia Egyesület. Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében, 2021. június 25-én este Balatonfüreden a Kisfaludy galériában kerül sor.

A június 23-26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban megrendezendő hazai filmes mustra megemlékezik a nemrég elhunyt Törőcsik Mariról és Jankovics Marcellről, valamint Jancsó Miklósról, aki idén lenne 100 éves.  Így a legfrissebb hazai filmtermés mellett olyan klasszikusokat is láthat majd a közönség, mint a Veszprémben forgatott Fényes szelek, az 50 éves Szindbád és az Európa Filmdíjas Eldorádó.

A Magyar Mozgókép Fesztivál az életműdíjasok előtt tisztelegve kilenc filmet tűz műsorra

Június 24-én 13 órakor a veszprémi Agórában vetítik A Noszty fiú esete Tóth Marival című klasszikust Mécs Károllyal a főszerepben.  Azt követően, 15 órakor pereg majd Tordai Teri főszereplésével A Pendragon legenda. Június 25-én 11-kor Bereményi Géza Eldorádó című, 1989-ben készült filmje lesz műsoron a füredi Balaton moziban, mely elnyerte a Filmkritikusok díját, a Filmszemle fődíját, valamint Európa Filmdíjat a rendező kategóriában. Végül június 25-én 16.30-kor Gaál István Sodrásban című klasszikusát láthatja ugyanott a közönség Moór Mariannával a főszerepben.

Éljünk a közönségszavazat lehetőségével, ne legyünk restek díjazni az alkotókat!  

A versenybe jelölt alkotások közül válaszd ki a kedvencedet és szavazz a fesztivál FB oldalán június 26-án 16 óráig!

A legtöbb szavazatot kapott film a Magyar Mozgókép Fesztivál Közönség-díjasa lesz!  A szavazók között értékes ajándékokat sorsolnak ki.

A fesztiválon való részvétel ingyenes, de online előregisztrációhoz kötött www.mozgokepfesztival.hu

A fesztiválkarszalagot, ami belépést biztosít a fesztivál programjaira, csak a védettségi igazolvány helyszíni felmutatásával kapható meg! A vetítéseken a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.