Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Megjelent Dr. Bozóky Dezső koreai fotográfiái

Megjelent Dr. Bozóky Dezső koreai fotográfiái

A Hopp Múzeum „Ázsiai Történeti Fotográfiák” című könyvsorozatának legutóbb napvilágot látott kötete –Látogatás a Hajnalpír Országában, mely Bozóky Dezső koreai fotóit dolgozza fel és adja közre Csoma Mózes és Kardos Tatjána kísérőtanulmányaival együtt. A kötet 153 fotóval, három nyelven, a Hopp Múzeum gondozásában a Múzeum és Magyarország Szöuli Nagykövetségének közös kiadásában jelent meg.

Könyvismertető

A 20. század hajnalán csupán néhány magyar látogató fordult meg a Koreai – félszigeten, amelyet egy rövid ideig tartó átmeneti időszakban figyelhettek meg. Az ország formálisan még független állam volt, ugyanakkor a Japán BIrodalom szorítása már előre vetítette az önálló államiság közelgő elvsztését. Dr. Bozóky Dezső császári és királyi sorhajóorvos éppen ezt a korszakot, a Koreai Császárság végnapjait dokumentálta fényképein, miután 1908-ban a Kaiser Franz Josef I. hadihajó fedélzetén megérkezett a Koreai – félszigetre.

Osztrák–Magyar Monarchia és Japán képviselői 1869. október 18-án írták alá Tokióban a két ország közötti kereskedelmi és barátsági szerződést, amely hatást gyakorolt a felek közti nemzetközi politikára, elősegítette a kereskedelem fejlődését és a kulturális transzfert. Bár a Monarchia 1918-as megszűnése után számos utódállamra bomlott, a közép- és kelet-európai régió számos országa közös kultúrtörténetének része lett a japán művészet és kultúra szeretete. A tanulmánykötet célja a japán kultúra meg- és elismerésének, valamint a helyi művészek számára ihletadó szerepének bemutatása.

Jelen kötet egy hároméves együttműködési projekt gyümölcse, melynek során olyan országok japonizmus-kutatói dolgoztak együtt, amelyek egykor a Monarchia részét képezték. A tizenhét szaktanulmány négy tematikus szegmensre tagolódik.

Az Egy új ismerős című egység megismerteti az olvasót a japonizmus kelet-közép-európai kezdetének történelmi, politikai, kulturális közegével, mely ugyanolyan különleges volt a fiatal Monarchia, mint a császári hatalom restaurációja által jelentős társadalmi változásokon áteső Japán Birodalom számára.

A második rész, az Utazó műtárgyak, a közép-európai japán műalkotások befogadására, gyűjtésére és értelmezésére koncentrál.

A harmadik egység, a Művészek és műalkotások, a japonizmus olyan klasszikus témáit tárgyalja, mint a festészet, a grafika, a kerámia- és üvegművészet, valamint a színház.

A kötet utolsó része, A japonizmus ösztönzői, a közép-európai kulturális, politikai, társadalmi jelenségekre és légkörre összpontosít, amely termékeny teret adott a japán kultúra befogadásának és nyitottabbá tette a Monarchia polgárait a keletről érkező új impulzusok iránt, mint korábban bármikor.

A kötet kiindulópontja az első küldöttség Japánba indulása Trieszt kikötőjéből 1868-ban.

A szerzők és a szerkesztők reményei szerint e kötet kelet-közép-európai közös örökségünk, Japán és kultúrája 150 éves tiszteletének és megbecsülésének kézzelfogható emlékévé válhat, és új, eredeti és kihívásokkal teli kezdeményezéseket inspirálhat a jövőben a japonizmus-kutatás területén régiónkban és azon túl.

Dénes Mirjam – Fajcsák Györgyi – Piotr Spławski – Toshio Watanabe szerk.: Japonisme in the Austro-Hungarian Monarchy. Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Budapest, 2020.

Szerzők: Bodor Kata, Dénes Mirjam, Fajcsák Györgyi, Farkas Ildikó, Földi Eszter, Kiss Sándor, Agnieszka Kluczewska-Wójcik, Radu Leca, Peter Pantzer, Piotr Spławski, Filip Suchomel, Stefano Turina, Toshio Watanabe

Kiadás nyelve: angol. Kapható a Múzeum Shopban és az Írók Boltjában. A kötet magyar nyelven 2021 folyamán, e-book formátumban jelenik meg.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.