Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

21. Század Kiadó nyári könyvajánlatából …

21. Század Kiadó nyári könyvajánlatából szemezgettünk…

Balatoni Futár – Showbusiness, Hungary – Végszónak sem rossz 

Tóth Gábor Ákos napfényes, kalandos Balatoni Futár című könyve igazi nyári kötet, mely könnyed és lenyűgöző olvasmány, és a könyvet lapozva óhatatlanul azon kapjuk magunkat, mennyi irodalomtörténeti, helytörténeti és kulturális érdekességet tanultunk. Megéri hát elutaznunk vele egy regény erejéig a Balaton partjára, mert ott szellemileg, lelkileg is sütkérezhetünk egy keveset.

A könyv közvetlenül a Millennium előtti évbe kalauzolja az olvasót. A magyar metropoliszból száműzött újságíró, Csengődi István egy másik „fővárosban”, a Balaton legfontosabb településén, Balatonfüreden próbál szerencsét. A Michelini-villa vendégeként és a Sturm családnak köszönhetően számtalan izgalmas történetet ismer meg a környékről, többek között Jókai Mór szerelmi életét, házasságának eseményeit és egyéb szívbéli kalandjait. A fiatal újságírót ugyanis nem kisebb feladattal bízzák meg, mint hogy rendszerezze az író hagyatékát, aki ugyan nagyon is életben van, ám füredi villájától felesége halála után megvált. De Eötvös Károlyról is rengeteg érdekesség derül ki, aki nagy rajongója, kutatója a Balatonnak. Az élmények hatására a főhőst nemsokára annyira elvarázsolja a tóparti település, hogy az ifjú fényképészlány, Boncza Emma segítségével, fotóit használva, megalapítja a Balatoni Futár nevű újságot.

De addig is, amíg hősünk megbékél a száműzetéssel, és rálel a lelki békéjére, rengeteg magával ragadó dolog derül ki a kötetből. Kik azok a füredi bennszülöttek? Milyen ital is a „Meggy lelke” likőr? Tudott-e vajon Jókai úszni, hogyan kémlelte éjszakánként az eget? Miként lehet az, hogy míg nemzetünk élet-halál harcát vívta 1848-49-ben, addig Füreden a legmagasabb volt a vendégszám? Tényleg egy bulvárhír indította be a balatoni vitorlázást, miszerint azt rebesgették egyik nyáron, hogy Erzsébet királyné a tóhoz látogat? Milyen volt a korabeli fürdőruhadivat? Mit takarhat a sikattyú vagy vasmarok kifejezés? A szavazásnak pontosan milyen formája is a „kigolyózás”? Vajon milyen régimódi sztereotípiákkal kell megküzdenie egy nőnek, ha fényképésznek áll? Hogy lehet egy fiatal úrilányt Lórinak hívni? Vajon ki lehet a Bakonyba kivonult, indiánnak állt két életművész, akit csak Beremeni Geyzaként és Csehy Tamásként emlegetnek? Mi a csuda az a főszél, a hidegfürdő, a légkúra és a napkúra? Hogyan lehet egy papírhengerbe nézve, függőleges irányból lesve meglátni a Balaton vizének igazi színét? És ki az utolsó bakonyi betyár? A szerző az összes kérdésre izgalmasan válaszol, miközben a szereplők karakterét is gazdagon árnyalja, sorsukat pedig olyan finoman fodrozza, ahogy a szél a Balaton vizét.

Tóth Gábor Ákos a 19. század végi Balaton partra kalauzolja el az Olvasót, ahol együtt talán felfedezhetjük azokat az ízeket, illatokat, mámorokat, amik után titkon mindig is vágyakoztunk…

A szerzőről

Tóth Gábor Ákos 1975 és 1979 között a Ho Si Minh Tanárképző Főiskola magyar–történelem szakán tanult. A Napi Gazdaságnál 1991–2000 között tördelőszerkesztő, újságíró, szerkesztő. Az ezredfordulótól az Elite Magazin újságírója, rovatvezetője, 2010–2011 között a Trivium Kiadó főszerkesztője, 2012-től a FIX TV produkciós igazgatója. Az irodalmi közélet a Nyúltrapp című regényére figyelt fel 1990-ben, és a legtehetségesebb magyar írók közt tartotta számon. Az Édesvízi mediterrán sorozatot alkotó Édesvízi mediterrán, Szerelmem, Balaton, A világ közepén, Végtelen nyár, Mindörökké Balaton címmel jelentek meg szórakoztató regényei.

Kordos Szabolcs: Showbusiness, Hungary

A szerző a Showbusiness, Hungaryben több tucat interjúalany segítségével olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy kik számítottak sztárnak a rend- szerváltás előtt és után. Hogyan és miért váltak azzá? Milyenek a hírességek mindennapjai, hogyan élnek és ismerkednek, éri-e őket előny vagy hátrány a hírnevük miatt? Mekkora egy-egy híresség piaci értéke, és mennyit lehet ma „celebként” hazavinni. Bemutatja a sztárok „kasztjait”, bevételi forrásait és azt, hogy mi áll a bulvárhírek mögött. Együtt megkapirgáljuk egy kicsit a hazai sztárvilágot beburkoló mázt, hogy rájöjjünk, semmi sem az, aminek látszik.

A kötet a hazai hírességek és a szórakoztatóipar kulisszatitkaiba kínál exkluzív betekintést.

A szerző pletykák helyett a nagyon is nyilvános, mégis titkokkal teli világ működését mutatja be azok elbeszélésein keresztül, akik Magyarország legkeresettebb celebjeiként részei a gyakran szemfényvesztő hókuszpókusznak. Menedzserek, producerek, újságírók, iparági bennfentesek és maguk az érintettek, Magyarország legnépszerűbb hírességei, tévésztárjai és internetes véleményvezérei mesélik el, hogy milyen is ez a csillogónak tűnő élet belülről.

Friderikusz volt az első sztár, aki a produkció anyagi oldalába is beszállt, Galambos Lajossal és Jimmyvel lendült fel a bulvár, a Dáridó a Vészhelyzettel vetekedő nézettséget produkált. Azt is megtudjuk, hogy miért járt testőrökkel a Király. Fluor Tomi, az adóügyekkel foglalkozó call centeres srác egy csokipapír-nyereményjátékból vette az első kameráját, a sikoltozó lányok elől pedig egy olcsó albérletbe menekült, amelynek másik lakója egy bizonyos SP volt. A szerző elárulja, mi volt a 23 éven át futó Barátok közt titka, vajon tudták-e a szereplők, hogy pontosan miről szól a történet és ők maguk is barátokká váltak-e, ahogy a cím sugallta. Szóba kerül, hogy a  szerepe szerint pénzhamisítással foglalkozó színészt még a maffia is megkereste egy ajánlattal? Hogy lehet, hogy egy bulvárlapnál a célközönség a Marika nevet kapta, és az újságíróknak egy idős, középosztálybeli hölgyet kell elképzelniük, amikor cikket írnak? Mit jelent az esküvőnyomozás, és milyen kémeket is meghazudtoló konspiráció kell ahhoz, hogy egy eladott sztárlagzi képei ne kerülhessenek a konkurenciához? Miért nem jó, ha egy sztár menedzsere a rokona is egyben? Hogyan lehet kezelni a zaklató rajongókat? Vajon léteznek szegény celebek? Hogyan hatott a covid-válság a sztárok gázsijára? Milyen utat járt be a celebvilág az influenszerek megjelenéséig? És mennyi pénzt kaphat egy jól menő influenszer egy posztért? Milyen trükkökkel tudják a celebritások megóvni a magánéletüket?

Kordos Szabolcs sokszínű és izgalmas kötetében minden kérdésre megkapjuk a választ, ami csak a hírességek világával kapcsolatban felmerülhet. E riportkönyvet azoknak ajánljuk, akiket érdekelnek a sztárok, ám azoknak is, akiket nem izgat a bulvár, azonban kíváncsiak a reflektorfény mögötti történésekre.

A szerzőről

Kordos Szabolcs író, szerkesztő-újságíró mindössze 15 éves volt, amikor először besétált egy napilap szerkesztőségébe; azóta dolgozott a Mai Napnál, a Blikknél  és a Magyar Hírlapnál, valamint az Egyesült Államokban, ahol elnyerte Arizona állam sajtódíját. Élt Dél-Amerikában, volt kommunikációs munkatárs a repülőtéren, jelenleg egy kommunikációs ügynökség társtulajdonosa. Szórakoztatóan tényfeltáró sorozatának első kötete, a Luxushotel, Hungary a hazai ötcsillagos szállodák titkokkal övezett világába kalauzolja el az olvasókat, a sikerre és érdeklődésre való tekintettel pedig további 7 kötet készült a Hungary-sorozatból. Könyvei remek tükröt állítanak elénk bemutatva mindazt, amit fogyasztóként nem látunk, de nem árt, ha tudunk róla. A Hungary-sorozatot számos online és offline médium használja hivatkozási alapként a megfelelő szakmai témákkal kapcsolatban, a vendéglátó főiskolákon pedig szinte kötelező tananyag.

Köves Gábor: Végszónak sem rossz – 38 interjú

Köves Gábor színészek, írók, rendezők, humoristák és zenészek tucatjait interjúvolta már meg. Arcot ad a művekhez és kontextust a művészeknek. Nemcsak a riportalanyai lelkének, de műveiknek is a mélyére lát, és ezt az erős optikát nem átallja gyakran használni, sőt. Humorral, gyengédséggel vagy kérlelhetetlen őszinteséggel sokszor még erősít is az élességén. A szerző nemcsak riporter, hanem A kultriporter. Egy ember, aki nemcsak könyveket olvas, de könyveket olvastat. Vagy filmeket láttat, zenét tesz még hallhatóbbá. A beszélgetéseit olyan olvasni, mintha nem egy távoli világsztárral, elérhetetlen művésszel beszélgetne mellettünk, hanem valakivel, aki hirtelen pár flekk és pár szellemi flikk-flakk erejéig a közeli barátunkká válik, megosztja velünk titkait.

Végszónak sem rossz interjúkötete ajtót nyit: a beszélgetéseknek köszönhetően a kultúra beköltözik az otthonunkba, a világhírű művészek pedig a kanapénkra. Persze ennek tudni kell viselni a következményeit: Woody Allen például nagyon korán kel, és lehet, hogy a fülünkbe klarinétozik majd. Enyedi Ildikó pedig elképzelhető, hogy mellettünk fog szenvedélyesen videójátékozni. De hát így megy ez, hogyha egy riportkönyvnek köszönhetően hirtelen fantasztikus művészekkel lesz tele az ember otthona. A kötetből tehát sok érdekesség kiderül sztárok, művészek életéről …

Köves Gábor interjúalanyai magyar művészek, írók, filmesek és a legnagyobb világsztárok közül kerültek ki. Az elmúlt néhány évben megjelent sztárinterjúi mellett exkluzív, csak ebben a kötetben fellelhető anyagok várják az olvasókat. Riportkötetét azért is nagyon ajánlott olvasni, mert abban nemcsak művészekkel készített interjút, de közben kulturális jelenségekre, társadalmi válságokra, közéleti kérdésekre is rákérdez. Mert Köves Gábor nemcsak emberekkel készít interjút, hanem a világot is faggatja. Merre tart épp, és ha nem előre, miért teljesen visszafelé? És mennyiben lehet az ebből való kimozdulásnak a művészet a motorja? Vagy akár csak egyszerű lelki gyógyír a létezésre.

Ebben a kötetben megszólal többek mellett Karl Ove Knausgård, Taffy Brodesser-Akner, Colson Whitehead, Paul Auster, Nádas Péter, Enyedi Ildikó, Dragomán György, Michael Chabon, Jonathan Franzen, Isabelle Huppert, Juliet Binoche, Vincent Cassel, Woody Allen, Krasznahorkai László, Zadie Smith, Margaret Atwood és Bödőcs Tibor is.

A szerzőről

Köves Gábor 1973-ban született Budapesten. Újságíró, a Magyar Narancs és a magyarnarancs.hu munkatársa, legendás sztárinterjúk készítője. Ha teheti, utazik és interjúzik.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.