Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

13. Tatai Patara

TATAI PATARA – Török kori történelmi fesztivál

A  ZOFI Rendezvényszervező Kft. neves múzeumi szakemberek és történészek támogatásával ismét megrendezi a „Tatai Patara”-t, melynek kapcsán beharangozó sajtótájékoztatót tartottak Tatán a felújított Esterházy-kastélyban. Idén már a 13. fesztivált rendezik meg július 23-25 között.

Tata Polgármestere Michl József a sajtótájékoztatón köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót a főszervező Zombori Mihály-nak, aki elmondta, hogy a történelmi fesztivál célja, a 16. század hadművészetének és hétköznapjainak megélhető, minden részletében történelmi hűségre törekvő bemutatása a keresztények és oszmán megszállók életmódjának, harcmódjának, a kényszerű együttélés napjainkig kimutatható utóhatásainak megjelenítése. Mindezt interaktív módon a látogatókat nem csupán nézőként, hanem aktív résztvevőként is bevonva.

Az időutazás visszaröpíti a látogatókat 1597-be. A kerettörténet szerint ebben az időben Tata négybástyás vára török kézen van. Gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány furfangos tűzmestereinek segítségével cselvetésre szánja el magát és kapupeterdával „kopogtat be a várkapun”. A fesztivál erről kapta a nevét – Patara a petárda.


Az érdeklődő látogatók belemerülhetnek a 16-17. század életének mindennapjaiba, kipróbálhatják magukat a korabeli mesterségekben, vagy az akkori ételek készítésében is. A kóstolók után borral, serbettel, vagy forrásvízzel olthatják szomjukat. Török kávékóstoltatás és gyönyörű hastáncosok is várják az érdeklődőket. Még a szigorúan őrzött hárembe is bepillanthatnak.

Múltidéző kiállításokról Horváth Viktória a Kuny Domokos Múzeum vezetője tájékoztatta a sajtó munkatársait. Mint mondta, korhű ruhák és fegyverek is bemutatásra kerülnek. A látogató a szórakoztató programok során, szinte észrevétlenül szerez hiteles tudást a török-kor történetéről.

Az „Aprajafalvában”  kézműves foglalkozások, csepűrágók tábora, valamint népi játszótér várja a családokat. A muszlin család világát mesék, báb – készítés és táncok ismertetik, míg a végvárak menti falvak mindennapjait a  “Magyar faluban” nézhetik meg.

A haditechnikai eszközök és autentikus csatajelenetek egyedülálló élményt garantálnak. A monumentális csatajelenetekben muskétások, janicsárok azabok, seymenek, és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat a korabeli taktikáknak megfelelően.

A kontraszt kedvéért a 25. Klapka György Lövészdandár is felvonultatja legmodernebb haditechnikai eszközeit – jelentette be a dandárparancsnok.

A sajtótájékoztató végén Pálházy Nándor az Esterházy -kastély igazgatója bejelentette, hogy a felújított kastély is szívesen fogadja a látogatókat. Majd hozzátette – biztos abban, hogy a korhű módon megszépült kastélyban fel fognak fedezni egy-egy ámulatba ejtő részletet …

A kastély az Esterházy család idejében több  jelentős diplomáciai eseménynek adott otthont. Ez a szellemiség a felújított kastélyban is megmutatkozik.

Az eleganciában is gyönyörködhetünk. Gróf Esterházy (V.) Ferenc felesége, Lobkowitz Anna Berta hercegnő a századforduló társasági életének, stílusának és ízlésének meghatrározó alakja volt.

A rendezvény helyszínei: A hadieseményeket az eredeti török kori helyszíneken, a tatai vár török kori védmű rendszerében, a várárokban mutatják be.

Állandó helyszínek a Tatai Vár, a Kastély – tér, a közöttük elterülő tóparti rész, az Esterházy-lovardáig. Valamint a felújított Esterházy-kastély parkját is birtokba veszi a fesztivál.

További információ: www.tataipatara.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.