Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Kuvaszőr program

A kuvasz jövője … 

Fajtamentő-mintaprogramot indított még 2018-ban az Agrárminisztérium, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ). Ennek a programnak a részesei Garibaldi, Molly, Csenge, Csipke és Csana nevű polgárőrkutyák, akiket július 28-án a rendőrség Dunakeszin lévő Oktatási és kiképző Központjában adtak át.

 

Az eseményen V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa a kutyák átadása alkalmából elmondta, a kilenc magyar kutyafajtát leginkább úgy népszerűsíthetik, ha megmutatják mire is képesek. Az egyik különlegesen kedves kutyafajta a kuvasz, amely nemcsak szép, de hasznos is.

A kuvaszőr program keretében az őrző, védő tulajdonságaikat kihasználva, a kiképzett és levizsgázott kutyák a polgárőrök munkáját segítik. Emellett van olyan nemzeti park, amely a nagyragadozók távoltartása érdekében nemcsak villanypásztort biztosít, hanem kuvaszokkal is megerősíti az állatállomány védelmét.

A miniszteri biztos megemlítette, hogy a képzés költségeihez a minisztérium évente 1,5 millió forinttal járul hozzá, de a kuvasz és a többi magyar kutyafajta népszerűsítését más eszközökkel is segíti az agrártárca.

V. Németh Zsolt példaként jegyezte meg: az állam a magyar kutyafajták felett tenyésztői felügyeletet lát el, ingyenessé tette törzskönyvezésüket, emellett négy évvel ezelőtt a kilenc magyar kutyafajta bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Megtudtuk, hogy a Hungarikum Bizottság több pályázat kiírásával forrásokhoz segíti a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületei Szövetségét. Összességében az elmúlt években erre a területre mintegy 60 millió forintot fordított az Agrárminisztérium.

A most és a korábbi években kiképzésre átadott kutyák a  ungarikumokat is népszerűsítik. Kiállításokon, falunapokon, más eseményeken kicsik és felnőttek kedvencei ezek a szép állatok. A kuvasznak nem csak múltja van, jövője is lesz – mondta V. Németh Zsolt.

Szabó Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség szakmai elnökhelyettese az eseményen azt hangsúlyozta, hogy a bűnmegelőzési munka során felmerült az igény arra, hogy kutya segítse a polgárőröket. Azóta beigazolódott, hasznos társa az embernek a kuvasz.

A Polgárőrségnél minden évben pályázat útján választják ki azt az 5 egyesületet, amelyek alkalmasak arra, hogy a kutyákat felneveljék, kiképezzék és a polgárőrség kötelékébe állítsák. A kutyákat a MEOESZ vásárolja meg megbízható tenyésztőktől és ajánlja fel a Polgárőrségnek.

Az Agrárminisztérium kutyánként 300 ezer forinttal támogatja a programot.

Fotó: Fekete István

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.