Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Mestermű születik

Sal Endre: Mestermű születik

45 izgalmas történet a Budai Várból

A megújuló Budavári Palota elsőként rekonstruált, díszes Szent István-termét a Várkapitányság augusztus 20-án adja át, ráadásul az első napokban ingyenesen lesz látogatható. A csodálatos helyiséghez és a Budavári Palota történetéhez kapcsolódva jelent meg a Mestermű születik című könyv Sal Endre tollából a Várkapitányság kiadásában.

Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai és kulturális divíziójának vezérigazgató helyettese felhívta a figyelmet a Szent István-terem facebook oldalára, ahol sok információt osztanak meg azzal kapcsolatban, hol tart a restauráció. Valamint a Várkert Bazár teraszán lévő Mesteri részletek legújabb szabadtéri kiállításra, amely a restaurált teremnek egy-egy részletét mutatja be.

Mint mondta, a Mesteri részletek című tárlat a Szent István terem egykori alkotói és mai újraalkotói előtt tiszteleg, középpontba állítva azokat a finom, bensőséges részleteket, melyek sajátosan egyedivé teszik a Szent István-terem történelmi belsőjét.

Sal EndreMestermű születik könyv létrejöttéről elmondta, rajong a századelő Budapestért, mindig nagyon szerette a budai vár legendás épületeit, helyszíneit, és a hozzájuk kapcsolódó élettörténeteket, ezek elevenednek meg a könyv lapjain. Hiánypótló, mert az embereken keresztül mutatja be a Budai Várat.

A könyvben olvashatunk a Budavári Királyi Palota és a Palotanegyed alkotóiról, az építészekről, a zseniális iparosokról, akiknek a Várat köszönhetjük. Mint mondta, meggyőződése, hogy ők rakták le a mai Budapest alapjait, akiket ismernünk és tisztelnünk kell!

Megismerjük a budai vár mindennapjait, megtudjuk milyen volt az élet, milyen volt a piac, hogyan éltünk. De nem csak az ott élő emberekről, hanem azokról is olvashatunk, akik rajongtak a Várért és szerettek ott sétálni. Sal Endre példaként elmondott egy anekdotát Podmaniczky Frigyesről … Mint mondta, ezen a történelmi helyszínen lépten – nyomon jelen vannak a legendák, és azok az emberi történetek is, melyek ott vannak a kövekben, a falakban, és a szobrokban. Majd hozzátette – remélem szeretni fogják a gazdagon illusztrált könyvet!

Megtudjuk a könyvből, hogy a Szent István -terem építését Ferenc József rendelte el és Hauszmann Alajost bízta meg a feladattal. Ő kérte fel a terem különleges, intarziás parkettájának elkészítésére a jóhírű Neuschlosz Ödönt és fivérét, Marcelt. A sárkányokkal díszített parkettát a két kreatív testvér álmodta meg.

A díszes terem ötvös-, fém- és famunkákat művészi gonddal végző iparosok mellett Strobl Alajos szobrász és Zsolnay Vilmos keramikusművész alkotásai, valamint Roskovics Ignác festő pirogránit királyalakjai díszítették, melyeket mind eredeti formájukban alkottak újra a mai mesterek.

Sal Endre részben korabeli lapokból vett történetekből rajzolja elénk a  Mestermű születik című könyvben a Budavári Palota fordulatokban bővelkedő sorsát a dualizmus korában. Neves személyiségeket, arcokat és utcákat, anekdotákat, visszaemlékezéseket és egykori újságcikkeket elevenít fel, hogy megidézze a hajdani fénykort.

Sal Endre – Író-újságíró, főszerkesztője az általa alapított Újságmúzeum.hu portálnak. Újságíróként dolgozott többek között az Esti Hírlap, a Nemzeti Sport és a Bors szerkesztőségében, jelenleg a Mandiner munkatársa. Könyvei a Libri kiadó gondozásában jelentek meg: Mi, magyarok (2019) és Mi, magyarok a századelőn (2020) címmel.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.