Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

Orgonák éjszakája

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével     

Idén az OrgonaPont sorozat a Filharmonia Magyarország szervezésében, több mint 100 koncerttel érkezik augusztusban.

A nyitóeseménye – a hagyományokhoz híven – ezúttal is az Orgonák éjszakája lesz augusztus 7-én, ahol a hangszerek királynőjét tovább népszerűsítik.

A több száz kínálatban orgonakoncert, orgonás liturgia, de akár az orgonához kapcsolódó egyéni ötletek, előadások, kiállítások, hangszerbemutatók és színes programok is  megtalálhatók lesznek.

Az érdeklődők olyan érdekes programoknak lehetnek részesei, mint a balatonboglári gömbkilátóban és a pécsi Kodály Központ tetején felcsendülő orgonaszó. Szegeden megkóstolhatják a hangszerek királynőjéről elnevezett fagyikelyhet, Kecskeméten és Miskolcon pedig több orgonakoncert közül válogathatnak.

Érdekesség, hogy idén a fesztivál orgonaművét Balázs Ádám írta, akinek többek között az Oscar díjas “Mindenki”, valamint az Arany Medve díjas “Testről és Lélekről” című filmek zenéjét köszönhetjük.

Budapesten is több programmal várják a zenekedvelőket az Orgonák éjszakáján. Az események sora a Budavári Evangélikus Templomban keződik, ahol Bán István orgonaművész és Béres Tímea szoprán koncertjét hallhatják, a hangverseny után egy orgonasimogató előadással is készülnek a hallgatóságnak.

A  Belvárosi Ferences Templomban 19:30-kor kezdődik Deák László és Kecskés Mónika orgonaművészek koncertje, majd 20:30-tól a Budapest Jazz Club is csatlakozik a rendezvényhez. A különleges helyszínen Regály György szólaltatja meg az orgonát, közreműködik Szakcsi Lakatos Béla Kossuth -és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és a magyar zenei élet egyik legkiválóbb dobosaként számon tartott Balázs Elemér.

A programsorozat különlegessége, hogy Magyarországra érkezik Ferenc pápa kórusa egyenesen a Vatikánból. A fantasztikus programra a Szent István Bazilikában kerül sor, augusztus 7-én 20 órai kezdettel.

Sixtus-kápolna kórusa egyedülálló a világ zenekultúrájában: már a 6. század végétől feljegyzések bizonyítják a pápa kórusának létezését. Koncertjeiken a zenei és liturgiatörténet legfontosabb alkotásai is megjelennek, melyek által a kórus az Egyház evangelizációs küldetését is kifejezi. Az együttes az itáliai reneszánsz mesterek legszebb a cappella egyházi művei közül válogat. Az énekegyüttes karnagya Marcos Pavan, a hangszerek királynőjét Josep Solé Coll orgonaművész szólaltatja meg.

Élje át Ön is a fenséges koncert hangulatát úgy, ahogy maga Ferenc pápa is teszi azt a Vatikánban.

Jegyek válthatók a Filharmónia Magyarország budapesti irodájában (1143 Budapest, Szobránc u. 6-8. III. emelet, +36 1 302 4961; budapest@filharmonia.hu a www.jegymester.hu oldalon, az ismert jegyirodákban, valamint a helyszínen.

További információ :  www.filharmonia.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.