Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Szent István nap 2021

Szent István nap – Isten éltesse Magyarországot!

Tűzijáték, Ország tortája, Szent István napi kenyér …

Az Országház Vadásztermében sajtótájékoztatót tartottak augusztus 3-án az Államalapító Szent István király ünnepéről, az augusztus 20-i ünnepi tűzijátékról, a X. Szent István-napi kenyérverseny győzteséről, Magyarország Tortájáról, Magyarország Cukormentes Tortájáról, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás Tortájáról.

Az eseményen részt vett: Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő, Tóth Ferenc, a NUVU Kft. ügyvezető igazgatója, Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke, Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke, Nándori László, a „Magyarország Cukormentes Tortája” verseny zsűrijének elnöke.

Kovács Zoltán bejelentette, hogy augusztus 20-án, az Államalapító Szent István király ünnepén nagyszabású ünnepre készülnek, három napon keresztül 17 rendezvényhelyszínen több száz program lesz. Idén is meg lesznek tartva a szokásos események: lesz zászlófelvonás, honvédségi légiparádé, tisztavatás. Lesz egy olyan katonai bemutató is, amelyen az érdeklődők megbizonyosodhatnak a megújuló, erős Magyar Honvédség képességeiről. Áder János köztársasági elnök átadja a Szent István-rendet, majd átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket, és több, a koronavírus-járvány miatt elmaradt elismerést is. Augusztus 20-án este az ünnepi programokat “Európa legnagyobb tűzijátékával” zárják.

Megtudtuk, hogy az idei ünnepet korlátozásoktól mentesen tervezik. Az augusztus 20-i központi rendezvényeket, a szeptemberben tartandó Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot, valamint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust nem érintik majd a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az ünnepi programok céljáról elmondta, ezzel is szeretnék megsegíteni a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került turisztikai ágazatot, az abból élő családokat. A központi programok látogatói a budapesti szálláshelyeken, éttermekben, és egyéb attrakcióknál támogatni tudják az ágazatot. A fővárosi szállásfoglalásoknál már most kiugrás tapasztalható az ünnepi hétre.

Tóth Ferenc, az ünnepi tűzijátékot lebonyolító NUVU Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az idei ünnepi tűzijátékot 21 órakor kezdik el fellőni a Duna vízfelületéről. Érdekességként kiemelte, hogy minden felvonáshoz tartozik majd egy-egy meghatározó szín: a “vér és harc” például piros, a “magyarnak lenni” trikolor színekkel jelenik majd meg. A mintegy félórás – 34 perces – tűzijáték további vizuális és hangeffektekkel is kiegészül majd. Idén a nagyobb rakétákat a Margit hídról és a Petőfi hídról, valamint 14 folyami bárkáról lövik majd fel. Ezeket a nagyobb uszályokat “gyöngysorszerűen” is összekapcsolják. Az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat is feldíszítik majd, innen lesz a görögtűz is. A rakétákat többek között Spanyolországból, Portugáliából, Szlovéniából és Kínából importálták, és mind a 40 ezer darab rendelkezik a szükséges uniós tanúsítvánnyal. A tűzijátékot szükség esetén – például az időjárási helyzet miatt – azonnal le tudják állítani. Ezzel együtt félmilliárd forintos biztosítást is kötött a tűzijátékot lebonyolító NUVU Kft.

Szent István-napi Kenyérverseny 

A Magyar Pékszövetség X. Szent István-napi Kenyérversenyének első helyezett kenyereit és gyártóit is bemutatták a Parlamentben. Az idei év legjobb búzakenyerének, 2021. Szent István-napi kenyerének a Hel Pékség Solymár gyöngye kenyerét választotta a héttagú szakmai zsűri.

A kétfordulós verseny keretében az Év Innovatív kenyerét is kiválasztották, amely a Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyere lett.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a versenytermékekben a markáns fűszerek helyett sokkal inkább a harmonikusabb ízeké volt a főszerep, illetve a gyümölcsök, zöldségek, különböző magvak, burgonya került előtérbe. Az Innovatív kategóriában pedig a technológiai kihívásokra helyezték a hangsúlyt a versenyzők, illetve az egészségtudatosságra. A kétfordulós verseny döntőjében 14 kenyeret bírált a szakmai zsűri, hetet a Szent István napi és hetet az Innovatív kategóriában. A verseny hagyományos kategóriája, az államalapítás ünnepére készülő Szent István-napi kenyér. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, úgy, hogy kizárólag magyar, természetes alapanyagokat használhattak.

Magyarország Tortája

A címet idén Fodor Sándor budapesti cukrász torta kreációja a „Napraforgó” viselheti. Fodor Sándortól megtudtuk, hogy valójában négy évszakos tortát készített. Mint mondta, jól esik majd a nyári melegben a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes friss joghurt savanykásságával, a hűvösebb napokon pedig, amikor melegebb ízekre vágyunk, a pirított napraforgó telt ízével és karamellizált csokoládéval kényeztetni magunkat. A különböző textúrájú rétegek felverten helyezkednek el a csokoládés, ropogós talpon, amely búzaliszt mentes, pirított napraforgó őrleménnyel készült. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást”, körbeérnek az ízek, melyeket a vilmoskörte pálinka még inkább kiemel.

A második helyezett a budapesti Nándori Cukrászda csapata által készített „Őszi pitymallat” lett, míg a harmadik helyen a „Szabacsi rubato”, Lakatos Pál cukrász – Levendula és Kert Cukrászda, (Szigetszentmiklós) – alkotása végzett.

Magyarország Cukormentes Tortája

A versenyt Füredi Krisztián cukrászmester nyerte a „Beszterce rózsája” fantázianevű alkotásával. Az elegáns küllemű, harmonikus ízvilágú, hozzáadott cukor nélküli tortában a sárgabaracké a főszerep. A kiváló gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik a textúrák között, sőt a piskótában is szerepel barackmagliszt formájában. Friss íze remekül passzol a dióval és az étcsokoládéval, a párosítás a tradicionális magyar süteményeket idézi. A Beszterce rózsája szeletenként 12,4 g szénhidrátot és 206,3 kcal-ttartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindenkinek ajánlott, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.

Egy a Természettel

Az  Ipartestület a Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére meghirdette Magyarország Tortája verseny alkategóriájaként az „Egy a Természettel” torta versenyt is, melynek győztese a Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021. hivatalos tortája.

Az első helyezett a tavalyi Magyarország Tortája győztes Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda (Tápiószecső) „Nimród” fantázia nevű tortája. A nyertes torta harmonikusan ötvözi a vegyes bogyós erdei gyümölcsök, a feketeribizli és a gesztenye ízét. A gesztenyéhez remekül passzolnak a likőrök, így a cukrászmester a vadászok egyik ikonikus italát, a St. Hubertust is belecsempészte a tortába. A kakaós sablé-ra helyezett gyümölcsös és gesztenyés rétegeket lágyan öleli körbe a könnyű vanília mousse.

A második helyezett a Póti Éva és Rubint Regina – G&D Kézműves Cukrászda  (Somoskőújfalu) alkotta „Kikelet” nevű tortája. A harmadik helyezett Alena Garannikova – Cake and More by Garannikova (Budapest) „Csodaszarvas” nevű tortája lett.

A 170 éves Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. idén három különdíjat ajánlott fel a Magyarország Tortája versenyek nyertesei részére. A kézzel rajzolt és festett, nagy értékű, egyedi tortatartó tálak három különböző mintával – Búzavirág, Arany tollazott és Főnix – készültek.

A leginnovatívabb recept különdíjat a 77 Elektronika Kft. felajánlásával a szegedi REÖK Kézműves Cukrászda cukrászai Novák Ádám és Dovalovszky Barbara nyerte a Szeszélyes dió nevű tortával.

A legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült tortáért a Diabess Kft. különdíját Karikó Orsolya, a Vanília & Gelato Cukrászda cukrásza kapta Erdei Nimfa nevű tortájával.

A tortákat augusztus 20-tól lehet megkóstolni Budapesten a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban és országszerte több száz cukrászdában.

Részletes program:  https://szentistvannap2021.hu/

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.