Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Mesterségek Ünnepe

35. Mesterségek Ünnepe

Az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját a Mesterségek Ünnepét már 35. alkalommal rendezik meg augusztus 20 – 22 között. A hajdani vásárok hangulatát idéző családi fesztiválon – közel ezer kézműves mesterrel, több száz fellépővel, egész napos színpadi programokkal, mesterség-bemutatókkal népi játszóházakkal, látványműhelyekkel, divatbemutatóval folk-kocsmával és táncházzal – idén először, az állami ünnepség részként, ingyensen várják a látogatókat a Budai Várban a Kapisztrán tértől a Szentháromság térig.

A Mesterségek Ünnepe díszvendégei a türk nyelvű országok lesznek. Azeri szőnyegkészítők, kazah hagyományos viseletkészítők és nemezesek, üzbég batikművészek és tatár bőrművesek legszebb mestermunkáit csodálhatják meg a rendezvény három napja alatt az érdeklődők, de ott lesznek Törökország és Kirgizisztán kézműves mesterei is.

A rendezvény különlegességei a koreai mesterek, akik a koreai palotákat, templomokat díszítő, varázslatos színes, vörös-kék díszítő festést a dancheong tradicionális festést mutatják be és megismerhetik a kalligráfia és a koreai foltvarrás sok évszázados technikáját is az érdeklődők.

A rendezvényen kikiáltók, gólyalábasok, mutatványosok teremtenek majd utánozhatatlan vásári hangulatot.

Az első nap augusztus 20-án kenyéráldással és a mesterek felvonulásával köszöntik Szent István és az új kenyér ünnepét. (Fotók: Papp Kornél)

A Mesterségek Ünnepe idei kiemelt témája a vadászathoz és a halászathoz kapcsolódó mesterségek lesznek. Az erdő és a tó tematikához kapcsolódva a kicsiket mesesarok és bábszínház szórakoztatja, míg a felnőttek a látványműhelyekben megismerhetik a vadászathoz és a halászathoz kapcsolódó kézműves mesterségeket, a késes, bőrműves, szaru- és csontfaragó szakmákat, és a hálókészítést. A látogatók ki is próbálhatják az ősi mesterségeket.

A látogatók fotó kiállítás, gyönyörű alkotások és kézműves bemutatók keretében nyerhetnek betekintést a népi ékszerkészítés rejtelmeibe, a hagyományos és az ebből újragondolt csodálatos kalotaszegi gyöngy kultúrába.

Az Agrárminisztérium támogatásával idén is megrendezik a „folkTREND!” divatbemutatót augusztus 20-án 17 órakor. Az eseményen a 2020-ban, immáron negyedik alkalommal kiírt pályázat nyertes alkotásai mutatkoznak be látványos divatbemutató keretében. A ruhaköltemények, hétköznapi és ünnepi ruhák, ékszerek, táskák lenyűgöző élményt igérnek.

A fesztiválon hazánk legkiválóbb népzenészei, néptáncegyüttesei lépnek fel, ott lesz a többek között a Muzsikás Együttes, Lakatos Mónika és a cigány hangok, Csík János és a Mezzo, Fitos Dezső és társulata, és a Hagyományok Háza is jelen lesz programjaival, többek között a Magyar Állami Népi Együttes fellépésével és Pocket-koncerttel.

Budapesten a Kárpát- medence legrangosabb népművészeti fesztiválján a tartalmas kikapcsolódásra váró közönséget délelőtt gyermekprogramokkal, meseszínházzal, bábjátékkal, délután divat -és viseletbemutatóval, este koncerttel várják!

További információ:  www.mestersegekunnepe.hu

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.