Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

VI. Kürt Akadémia

Nemzetközi Kürt Akadémia Balatonfüreden

Immár hatodik alkalommal szervezik meg Balatonfüreden a Nemzetközi Kürt Akadémiát magyar, osztrák, szlovén, német, holland, spanyol és mexikói résztvevőkkel 2021. augusztus 15–22. között.

A kurzus művészeti vezetője Zempléni Szabolcs, a hamburgi Zeneművészeti Főiskola kürt professzora.

A Kürt Akadémián két korcsoportban zajlik a képzés: a Mesterkurzuson 17–28 éves korig 24 résztvevővel, illetve a Fiatal korosztály kurzusán 12–16 éves korig 8 résztvevővel.

A kurzus tanárai: Prof. Christian- Friedrich Dallmann (Berlin), Prof. Zempléni Szabolcs (Hamburg/ LFZE Budapest), Takács Miklós (Drezda), Prof. Saar Berger (Trossingen), Szőke Zoltán (LFZE Budapest) és Borbíró Máté (PTE Pécs), korrepetitor: Akiko Nikami (Berlin).

Évente csaknem 30 résztvevővel zajlanak a kurzusok: idén a közel 60 jelentkezőből 24 + 8 kürtös vehet részt az eseményen. Minden nap lesznek egyéni órák, ezen kívül beosztás szerint zongorás próbák korrepetitorral, tanárokkal és/vagy kamaraegyüttes próbák.

Az évente megvalósuló́ eseménynek a Balatonfüredi Református Általános Iskola és a Ferencsik János Zeneiskola ad otthont.

A programot színesíti a hangszerkészítő mesterek (Juhász Zoltán/Juhász Naturhorns, Klaus Fehr/Fehr Horns, Florian Kühn/Ricco Kühn Horns, Hans Herrmann/ Alexander Horns) hangszerkiállításai és előadásai, valamint  tesztelni is lehet majd a kiállított hangszereket és tartozékokat.

Az érdeklődők részt vehetnek hangszerészek bemutató előadásain és natúrkürt kurzuson is.

Az Akadémia nyitóhangversenyén fellép Kristóf Réka énekes (a Virtuózok tehetségkutató 2017-es abszolút győztese) és Ránki Fülöp zongoraművész, valamint a kurzus tanárai.

A Kürt Akadémia szeretettel várja az érdeklődőket az alábbi koncerteken, programokon:

Augusztus 15. 9:00 – Megnyitó (Református iskola, Kálvin-terem)

Augusztus 15. 19:00 – Nyitóhangverseny (Ferencsik János Zeneiskola)

Augusztus 19. 18:30 – Flashmob a vízen: kürtösök koncertje vitorlásokról (Tagore sétány)

Augusztus 20. 18:00 – Növendékhangverseny (Ferencsik János Zeneiskola)

Augusztus 21. 19:00 – Kamarakoncert (Református „Fehér” templom)

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, illetve az MMA és az NKA támogatásával, a Jeunesses Musicales Hungary szervezésében jött létre.

Információk, kapcsolatfelvétel: Zempléni Anita, anitazempleni@gmail.com

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.