Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

Raszputyin

SZERGEJ POLUNYIN: RASZPUTYIN – TÁNCDRÁMA

Magyarországra érkezett a Margitszigeti Színház meghívására Szergej Polunyin világhírű balettművész, hogy eltáncolja a Raszputyin táncdráma főszerepét. Ennek kapcsán sajtótájékoztatót tartottak augusztus 12-én, amelyen részt vett Szergej Polunyin balettművész és Bán Teodóra a Margitszigeti Színház Nonprofit Kft. ügyvezetője és művészeti vezetője.

Szergej Polunyin balett órát tartott a színpadon a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak közreműködésével. A világsztár népszerűségét fantasztikus szakmai tudásának és technikájának köszönheti, valamint páratlan adottságai mellett személyisége, egyedi karaktere is része annak a különleges atmoszférának amely a szerepeiben és az életben is jellemzően a sajátja.

Majd sajtótájékoztató következett a Raszputyin táncdrámáról, amely augusztus 13-án Budapesten, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon látható Szergej Polunyin főszereplésével.

Szergej Polunyin elmondta, nagy örömet jelent számára a fiatalok tanítása, ezért arra törekszik, hogy ahol fellép, ott mesterkurzust is tarthasson. Sokszor azt gondolja, ugyanazt fogja tanítani, mint az előző alkalommal, de mindig kiderül, hogy a helyszínen változtatnia kell. Ezúttal például kiderült, hogy a gyerekek tudása jól meg van alapozva, ezért mást tanított, mint ahogy azt tervezte. Mint mondta, fantasztikus érzés, amikor az ember szeme előtt zajlik le a gyors fejlődés.

A balett órákon nem csak a technikát adom át, hanem azokat az instrukciókat, gondolatokat is, amit gyerekként hallottam és amelyek bennem is egész életében ott dolgoznak, így tanítói szerepem túlmutat a baletten.

Magam is, táncművészként mindig az erős karaktereket keresem. Az orosz történelem hírhedt alakjáról szóló műre, amelynek címszerepét játsszom Yuka Oishi koreográfus hívta fel a figyelmem. A Raszputyin legendás életéről szóló darabban egy “emberi történet” jelenik meg.

Arra a kérdésre ki a mintaképe, az volt a válasza, hogy Mihail Barisnyikov, akihez sokan hasonlítják. Ez nem véletlen, mert ahogy elmondta, nagyon sok felvételt nézett Barisnyikovval, figyelte a technikáját, a lépéseit, az ugrásait, tanultam a mozdulataiból.  Egy alkalommal találkoztam Barisnyikovval, és megkérdeztem tőle, mit kell ahhoz tenni, hogy a gyerekeknek inspiráló legyen. A válasz az volt, hogy jót kell csinálni, annyi elég. Sosem tudni, hogyan ihletsz meg valakit. Barisnyikov számomra a sokoldalúságával volt ihlető erejű. Mellette van egy „keleti” balett művész is, aki sokat jelentett, a Bolsoj táncosa, Vlagyimir Vasziljev, akinek a Spartacusa, férfiassága, színpadi jelenléte erős hatással volt rám.

A balettművész kisfiát Mirnek, békének hívják – a születése hogyan segítette megtalálni a belső békéjét.

Már a születése előtt elég jóban voltam magammal, de egy gyermek születésével az ember felfedezi, milyen szoros a szülő-gyermek kapcsolat. Ez a kapcsolat érzelmi alapú, a gyermek azt érzi, ami bennem van, az én energiáimat, az én gondolataimat, ezért törekszem arra, hogy bennem jó energiák és gondolatok legyenek. Mielőtt megszületett, azt képzeltem, a gyermekem az én kicsi énem lesz, egy mini Szergej. Most már látom, hogy ez egyáltalán nincs így. A fiam egy önálló egyéniség.

Ma Szergej Polunyin az egyik legjobb balett-táncos a világon, akinek a neve védjeggyé vált.

A Raszputyin zeneszerzője: Kirill Richter. Koreográfus: Yuka Oishi. Díszlettervező: Otto Bubenick. Jelmeztervező: Ulyana Sergeenko. Világítástervező: Konstantin Binkin. Producer: Polunin INK.

A Raszputyin táncdráma főszereplője Szergej Polunyin, lenyűgöző technikájú táncos és karizmatikus előadó. Elbűvöl, megbotránkoztat, elgondolkodtat, szimpátiát vagy gyűlöletet kelt éppúgy, mint Raszputyin.

Táncolt a Mihajlovszkij Színház, a Bolsoj, a Párizsi Opera, a Sadler’s Wells és a Veronai Aréna színpadán is. Pályafutásának legfontosabb előadásai: Dances at a Gathering, A bajadér, Manon, Diótörő, Hamupipőke, Giselle, Coppélia, Don Quijote, Mayerling, Anyegin, Rómeó és Júlia.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.