Search
csütörtök 13 június 2024
  • :
  • :

Raffaello – Az ifjú zseni

Raffaello – Az ifjú zseni

Massimo Ferrari filmje a reneszánsz festőzseniről, Raffaello Sanzióról emlékezik meg, amely A művészet templomai képzőművészeti sorozat legújabb premierfilmje. A film 2020-ban, a festő halálának 500. évfordulója alkalmából készült, és Olaszországtól Ausztráliáig több mint 60 országban mutatják be.

Magyarországon a Raffaello – Az ifjú zseni  díszbemutatója  2021. augusztus 25-én 18:30-tól lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a vetítés előtt Bodor Kata művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum kurátora tart felvezető előadást.

Az Uránia mellett augusztus 26-tól országszerte számos további art moziban is bemutatják a filmet.

Az alkotás A művészet templomai sorozat 2017-es, A festőfejedelem című epizódja után teljesen új megközelítésben vizsgálja Raffaello művészetét: Massimo Ferrari filmje a rendkívüli női portrékon keresztül közelít az urbinói művész életpályájához és művészetéhez.

Az anya, a szerető, a megbízó, az istennő – megannyi fontos nőalak Raffaello képein. A kiválasztott alkotások – köztük a Madonna-képek, a Galatea diadala, a La fornarina, a Hölgy fátyollal – alapos elemzése révén új perspektívából tárul fel az abszolút szépség titkát fáradhatatlanul kutató művész munkássága.

A filmben való elmélyülést segítik a sorozat védjegyévé vált részletgazdag közeli felvételek és a szakértői interjúk.

A festőzseni élettörténetét Giordano Poloni díjnyertes illusztrátor képzeletgazdag animációi teszik még szemléletesebbé, amelyek álomszerű, mítosz, legenda és valóság határán mozgó képi világában megelevenednek Raffaello életének legfontosabb pillanatai.

A 90 perces filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

A filmet forgalmazza: Pannonia Entertainment

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.