Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Budapest Táncfesztivál 2021

BUDAPEST TÁNCFESZTIVÁL

A Fesztivál szeptember 18- október 9 között nem kizárólag az ínyenc közönséget, hanem a kikapcsolódást, tartalmas kulturális élményt keresőket is invitálja a Millenáris csodaszép épületébe. Neves külföldi táncegyüttesek, jubiláló magyar művészek és természetesen a hazai közönség kedvencei is ott lesznek az előadók sorában a 2021-es Budapesti Táncfesztiválon.

A Táncfesztivál részleteiről sajtótájékoztatón számolt be Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Vincze Balázs Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Harangozó-díjas, Érdemes művész, a Pécsi Balett művészeti vezetője, Velekei László Harangozó-díjas művész, a Győri Balett igazgatója és Feledi János Harangozó-díjas táncművész és koreográfus, a Feledi Project vezetője. Műsorvezető: Stohl Luca.

A szeptemberi táncünnep során három neves együttes érkezik a kontinensünk három városából. A nyitás estéjén a svájciaké a színpad, a Genfi Balett két előadással mutatkozik be Budapesten. A Glory és Paron című koreográfiákból álló táncest központi gondolata a virtuozitás. Andonis Foniadakis neve nem ismeretlen a táncművészetben jártas közönség számára. A budapesti előadás az ismert, megszokott mozgás-hangzás összhangját ígéri az előadásban felcsendülő Händel és Glass zeneművekkel.

A másik külföldi fellépő a Scapino Ballet Rotterdam. A holland társulat három, egymástól műfajában jelentősen eltérő produkciót hoz el Budapestre. Justin de Jagerrel egészen formabontó trióval készülnek: a breakdance stílusból ismert „threading” technikára épülő Carried Alive mellett Ed Wubbe: Risonanza című bájos duettje varázsol el minket, majd a The Great Bean című darabja repíti a harsogó húszas évekbe a közönséget.

A harmadik külföldi fellépő a fesztivál záró előadásaként a tanzmainz kortárs tánctársulata. A Soul Chain című művet Sharon Eyal izraeli koreográfus készítette, aki az elmúlt pár évben intenzív stílusával meghódította az európai táncvilágot. A szerelemhez kötődő erős érzelmek ihlette koreográfia izgalmas kortárs tánccá ötvözi a balettet és az electro műfajt.

Az idei Táncfesztivált három hazai együttes bemutatóval is gazdagítja. Feledi Project előadásában Don Quijote, a Győri Balett előadásában Chaos | The Waves című táncmű, valamint a 60 éves Pécsi Balett jubileumi estje is várja a közönséget.

Feledi János – Feledi Projekt – Don Quijote előadásról …

Velekei László, a Győri Balett Chaos és Wawes produkcióját mutatta be …

Vincze Balázs a Pécsi Balett művészeti vezetője a Jubileumi estjüket mutatta be …

Sztárvendég a Kossuth-díjas Ladányi Andrea, aki hat olyan kiemelkedő férfi táncművésszel osztja meg a teret, akikkel eddigi pályája során együtt alkotott. Hat meghívott férfi, hat „évtizedből” vállal a művésznővel újra közösséget.

Nemzeti Táncszínház a pandémia okozta nehézségeket igyekezett online vetítésekkel, virtuális előadásokkal könnyebbé tenni és tíz premiert egyenesen az otthonaink kanapéiról nézhettünk. A kivételes idők egyfajta búcsúztatására most mind a tíz bemutatót újra bemutatják a színpadon, így tisztelegve a táncosok és a kitartó közönség előtt.

Szegedi Kortárs Balett legújabb előadásaival érkezik: a The Black Paintings és a Blue című táncjátékot mutatja be, a Gangaray Dance Company darabjában öt kivételesen tehetséges táncművész a tiszta tánc erejével nyűgöz le minket, Frenák Pál egy új kompozícióban idézi meg idén negyven éves munkásságának esszenciális elemeit.

Pirók Zsófia és a FlamenCorazónArte Táncszínház Caminos című darabja utazásra invitál minket térben, időben, gondolatban és lélekben, partnere Alex Torres flamenco gitáros.

Az új szereplőkkel és alkotótársakkal kiegészült Kovács Gerzson Péter – TranzDanz bemutatója, Az utolsó csárdás a csárdás-sorozat záró darabja.

Duna Táncműhely az autentikus néptánc és a kortárs tánc elemeit vegyítve mutatja be “A tizedik menyasszony” című táncszínházi előadását, amely a férfibúcsú ünnepe ihlette – A tizedik vőlegény „női változata”.

A Székesfehérvári Balett Színház az örök klasszikust, a Hattyúk tavát állította színpadra, Csajkovszkij erőteljes és briliáns zenei világának képpé formálásával.

Badora Társulat KINGDOM című előadása felteszi azt a nem mindennapi kérdést, hogy valóban csakis annyi lenne a teljes valóság, amit érzékelünk a világból.

Duda Éva Társulat legújabb produkciója, a RAMAZURI látványos és nagyszabású, élőzenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi kavalkád.

Az idén 30 éves Budapest Táncszínház “Egyszer visszatérsz” című két részből álló estjének első felében öt vendég koreográfus – Földi Béla tanítványai és korábbi Budapest Táncszínház tagok – készítenek rövid koreográfiákat táncművészeiknek, az est második felében pedig Jiří Pokorný Egyszer visszatérsz koreográfiája látható.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.