Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Ars Sacra Fesztivál

Ars Sacra Fesztivál 2021

Ünnepélyes keretek között – a Szent Efrém Férfikar bevonulásával – megnyitották szeptember 3-án a jubileumi Ars Sacra Fesztivált amely idén lett tizenöt éves a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

Az eseményen részt vett Herczegh Anita a köztársasági elnök felesége, Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érseke és L. Simon László főigazgató. Közreműködött a Szent Efrém FérfikarOberfrank Pál színművész és Bolla Milán, a Bartók Rádió műsorvezetője.

Herczegh Anita az Ars Sacra Fesztivál világi fővédnöke köszöntőjében Pilinszky Jánost idézte, aki azt vallotta: A mélyben mindig is tudta az emberiség, hogy tér és idő mechanikus határait képes elmosni a minőség, a jóság, a szépség és igazság ereje. A száz esztendeje született költő jól ismerte a titkot, ami az Ars Sacra Fesztivált is élteti. A szakrális művészet titokzatos erejét, amely átlépve a tér és az idő korlátait az ég felé emel.

Életünk belső valóságai csak akkor találják meg a helyüket, ha az egész világmindenségnek az alkotóhoz fűződő kapcsolata is valamiképpen megjelenik bennük – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a rendezvény egyházi fővédnöke, aki a Magyar Nemzeti Múzeumban megnyitotta a fesztivált.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója bejelentette, hogy a következő hetekben beszélgetésekkel, tárlatvezetésekkel kapcsolódnak az Ars Sacra Fesztiválhoz. Mint mondta, bízik benne, hogy a következő években is hasonló, a magyar keresztény kultúrát mélyen feltáró, értékes és izgalmas kiállításokat fognak megvalósítani.

Az ünnepségen fellépett a Szent Efrém Férfikar

„Minden forrásom belőled fakad” – hirdeti a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal együtt idén az Ars Sacra Fesztivál. A kongresszushoz kapcsolódva szabadtéri színpadi produkciókkal, családi rendezvényekkel, ökumenikus koncertsorozattal és filmvetítésekkel jelentkezik a Fesztivál, angol nyelvű közönségre is készülve.

Idén sem maradnak el a különleges és lélekemelő zenei programok, kiállítások, irodalmi estek, múzeumpedagógiai foglalkozások, séták.

Fellép Snétberger Ferenc, Klukon Edit és Ránki Dezső, valamint olyan ifjú tehetségek, mint Boros Misi és Devich Gergely.

A Fesztivál repertoárját népművészeti programok is gazdagítják olyan elismert művészek közreműködésével, mint Sebestyén Márta, Berecz András és Petrás Mária.

Az Ars Sacra Fesztivál zárónapján a Pro Musica Leánykar a Budapest-Gazdagréti Szent Angyalok-plébániatemplom csodás mozaikjai előtt ad koncertet.

A Fesztiválon 10 napon át tizenegy művészeti ág képviseletében több mint 400 ingyenes program kerül megrendezésre Budapest mellett többek között Egerben, Győrben, Balatonalmádiban, Szolnokon, Szegeden, Pécsett és Debrecenben.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.