Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

23. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

MVM Koncertek – 23. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

A Zene Világnapján, október 1-jén kezdődik Gödöllőn, a Királyi Kastélyban a 23. Nemzetközi Hárfafesztivál, ahol három nap izgalmas és sokszínű koncertekkel várják a hárfazene szerelmeseit.

A hagyományosan októberben megrendezésre kerülő három napos fesztiválon a hangszer művészeinek hazai és nemzetközi sztárjai lépnek fel, de fiatal tehetségek bemutatkozására is sor kerül.

Október 1-jén 19 órakor

 Vigh Andrea különleges műsorral nyitja meg a fesztivált.

Purcell: Téma és variációk, Ária és rondó, Händel: B-dúr prelúdium, C-dúr chaconne,

Spohr: Fantázia, Thomas: A vándor búcsúja, Debussy: Arabesque, Holdfény,

Fauré: Impromptu, Salzedo: Variációk

Október 2-án 11 órakor

Fiatal tehetségek hárfakoncertje, közreműködnek: Schunk Franciska, Szőllősy Vágó Panna és Nagy Orsolya

Händel: Téma és variációk, Pierné: Impromptu-Caprice, op. 9 (Schunk Franciska)

Nino Rota: Sarabande és toccata, Tournier: La voliere magique (Szőllősy Vágó Panna)

Bochsa: Zitti zitti, Smetana–Trneček: Moldva-fantázia (Nagy Orsolya)

(A belépés díjtalan, de regisztrálni kell az mvmkoncertek@gmail.com  e-mail-címen!)

Október 2-án 19 órakor

Razvaljajeva Anasztázia ad szólóestet, melyen orosz szerzők műveiből válogatott.

Glinka: Variációk egy Mozart témára, Esz-dúr noktürn,

Glinka–Balakirev: A pacsirta, Prokofjev: C-dúr prelűd, op. 12 no. 7,

Muszorgszkij: Une Larme (Könnycsepp), Meditation (Meditáció), Souvenir d’enfance (Gyermekkori emlék),

Csajkovszkij: f-moll keringő, op. 40 no. 9, Valse Sentimentale, op. 51 no. 6,

Walter-Kühne: Fantázia Csajkovszkij Anyegin című operájának témáira

Október 3-án 11 órakor

Vigh Andrea hárfabemutató koncertje

Hangszerek Világa – A hárfa sokszínűsége

Közreműködik: Gulyás Csilla hárfaművész

Az ingyenes délelőtti koncertekre regisztrálni kell az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen.

Idén sem maradhat el a hárfakiállítás, ahol az érdeklődő felnőttek és gyerekek megtekinthetik az ismert hárfagyárak csodálatos hangszereit.

Október 3-án 19 órakor

Tatjána Repnyikova, orosz hárfaművész koncertje zárja a fesztivált a Díszteremben.

Glinka: Esz-dúr noktürn, J. S. Bach: d-moll toccata és fúga, Prokofjev: Eleonóra, C-dúr prelúdium,

Nino Rota: Sarabande és toccata, Debussy: Arabeszk no. 1, Lenhajú lány,

Pearl Chertok: 3 darab az „Around the clock” szvitből, Smetana–Trneček: Moldva-fantázia

Művészeti vezető: Vigh AndreaA fesztivál névadó szponzora: MVM Zrt.

Jegyek megvásárolhatók a kastély jegypénztárában, tel.: 06-28-410124, a Zeneakadémia jegypénztárában Budapesten, a www.azongora.hu honlapon és megrendelhetők a mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen.

Jegyárak: 2–3–4–5.000 Ft. Koncertenként 20 jegyre az elmaradt koncertek jegytulajdonosai is regisztrálhatnak kizárólag az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen.

Közreműködő művészekről

Vigh Andrea Liszt- és Prima Díjas hárfaművésznő, érdemes művész, 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013 óta a Zeneakadémia rektora. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában. 1993-tól 1996-ig közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, továbbá a Solti György által vezetett turnén (New York – Carnegie Hall) is. 1994-ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást „Hárfaversenyek” című lemezének sikere kapcsán. 1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián. 1997-ben Kocsis Zoltán dirigálásával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt. 2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, szintén Kocsis Zoltán dirigálása mellett. 2003-ben Vásáry Tamással, 2005-ben Tokody Ilonával, majd Marton Évával koncertezett a Téli Ünnepi Estek keretében. 2006-ban DVD-felvételt készített (Hungaroton) Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. A walesi, az arles-i, a belgrádi, a gödöllői, a szegedi nemzetközi hárfaverseny zsűrijének tagja. 2010-ben japán turnén vett részt Onczay Csaba gordonkaművésszel. 2012-ben Brüsszelben adott szólóestet, és mesterkurzust tartott a Brüsszeli Zeneakadémián. 2014-ben Szapporóban, a Kitara Hallban szólóestet tartott, 2016-ban Perényi Miklóssal adott hangversenyt. 2016-ban és 2017-ben 3 koncertből álló sorozatán a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és a Kelemen Kvartettel koncertezett. 2019-ben a Nemzeti Filharmonikusokkal Lucas Borowitz, a Manchester Cameratával Takács-Nagy Gábor vezényletével, majd a Karácsonyi Koncerten Baráti Kristóffal és Balázs Jánossal adott koncertet a Zeneakadémián. 2020 márciusában Rost Andreával és Kelemen Barnabással adott estet, 2021 májusában Medveczky Ádám dirigálásával Balassa Sándor hárfaversenyét játszotta szintén a Zeneakadémia Nagytermében. 2021. augusztus 15-én az I. Debreceni Ünnepi Játékokon a Kodály Filharmóniával adott hangversenyt, majd augusztus 19-én a Zempléni Fesztiválon adott szóló ill. kamarazenei koncertet. A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója (1999) és művészeti vezetője.

Az orosz származású Razvaljajeva Anasztázia gyerekkora óta Magyarországon él. Hétévesen kezdett hárfázni édesanyja, Gorbunova Natalia irányításával. Tanulmányait Felletár Melindánál folytatta a Szegedi Liszt Ferenc Konzervatóriumban, majd 2011-ben Vigh Andrea növendékeként diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2019-ben doktorált, disszertációját a 20. századi és kortárs szóló hárfairodalomról írta. A Zeneakadémia tehetséggondozó programjának (2010/2011) és karrierirodájának (2014) kiemelt támogatottja volt. 2011-ben Junior Prima díjat, 2015-ben Fischer Annie ösztöndíjat kapott. 2020-ban Kult50 elismerésben részesült a konvenciókat meghaladó tevékenységéért és a Schubert Winterreise című dalciklusának előadásáért Baráth Emőke operaénekessel, Novák Eszter rendezésében. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa és a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium óraadó hárfatanára. A tanítás mellett szóló- és kamaraesteket ad. Széleskörű repertoárja a barokktól a kortárs zenéig terjed. Seleljo Erzsébettel Duo SeRa néven alapított szaxofon-hárfa duójával főként magyar kortárs zenét játszik. 2021-ben megjelent a Debussy dalokra épülő Debussy NOW! című közös lemeze Harcsa Veronika jazzénekessel és Fenyvesi Márton jazzgitárossal a BMC Records gondozásában.

Tatjána Repnyikova Szentpéterváron, Oroszországban született. A zeneiskolában Marina Szmirnovánál kezdett hárfázni, majd elvégezte a Rimszkij-Korszakovról elnevezett Szentpétervári Állami Konzervatóriumot. Jelenleg posztgraduális képzésen tanul Anna Makarova osztályában. Részt vett többek között Isabelle Moretti, Isabelle Perrin, Jana Bouškova és Maria Luisa Rayan mesterkurzusain. Tatjána Repnyikova 2018-ban a Mihailovszkij Színház szólistája és a Mariinszkij Színház vendégszólistája lett, 2021-től pedig az Aeterna zenekar vendégművésze Teodor Currentzis vezetésével. Tatjána Repnyikova rendszeresen koncertezik Szentpétervár különböző hangversenytermeiben. Eddig 7 díjat nyert különböző hárfaversenyeken, köztük 2018-ban az Izraeli Nemzetközi Hárfaversenyen, 2019-ben az oroszországi „Tatiana Tower” Nemzetközi Hárfaversenyen (1. díj) és a Szegedi Nemzetközi Hárfaversenyen (1. díj). 2021-ben Olaszországban nyert 2. díjat nemzetközi hárfaversenyen.

Schunk Franciska muzsikus szüleinek nyolcadik gyermeke, kilenc évesen kezdett hárfázni a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában Liebe Nóránál. 2015-ben nyert felvételt a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumba, ahol Sipkay Deborah növendéke volt. 2019 óta a Zeneakadémia hallgatója. 2020-ban Erasmus-ösztöndíjjal tanult Berlinben a „Hanns Eisler” főiskolán Maria Graf tanítványaként. Állandó tagja a Szent István Filharmonikusoknak, részt vett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Concerto Budapest koncertjein.

Szőllősy Vágó Panna a Weiner Leó Zeneiskolában Kiss Tünde, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumban Sipkay Deborah növendéke volt. A Zeneakadémián 2021 tavaszán szerezte meg Bachelor diplomáját, jelenleg a mester képzés hallgatója Vigh Andrea és Razvaljajeva Anasztázia osztályában. Egyetemi tanulmányai alatt két félévben Erasmus ösztöndíjjal a lengyelországi Chopin Zeneakadémián tanult Zuzanna Elster tanárnőnél.

Nagy Orsolya a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban kezdett hárfázni Nagy Emese tanítványaként. Tanulmányait a kolozsvári „Gheorghe Dima” Zeneakadémián folytatta Szabó Kingánál. 2019-ben felvételt nyert a Zeneakadémiára. Számos országos és nemzetközi verseny díjazottja. 2018-ban Erasmus ösztöndíjjal a parmai Arrigo Boito Zeneakadémián tanult Emanuela Degli-Espostitól. 2021-ben kitüntetéses minősítéssel szerzett Művész Master diplomát a Zeneakadémián.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.